Senatorii nu s-au razgandit. Prezenta la urne de 30% pentru validarea unui referendum
Ramane cum au stabilit. Senatorii au decis ca prezenta la urne a 30% dintre romanii cu drept de vot este suficienta pentru validarea unui referendum.
Alesii au respins astfel solicitarea presedintelui Traian Basescu, care doreste ca o consultare populara sa capete valoare, doar daca se prezinta la urne 50% dintre votanti.
Respinsa de Traian Basescu pe motiv ca nu reprezinta vointa romanilor, legea a fost votata tot in forma dorita de USL. Adica, referendumul va fi validat daca la urne se prezinta 30% dintre cei cu drept de vot. Aplicarea legii la un an dupa intrarea in vigoare, decisa de magistratii Curtii Constitutionale, i-a enervat pe reprezentantii puterii.
Alegeri 2024
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
"O majoritate obedienta si descalificata din punctul de vedere al valorii juridice impune un termen de intrare in vigoare a Legii", a declarat Serban Nicolae, senator PSD.
Decizia Curtii obliga actuala putere sa amane referendumul pentru Constitutie, programat initial pentru aceasta toamna. Teama ca nu vor aduce la vot jumatate dintre romani i-a facut sa mute referendumul constitutional la finalul lui 2014, in aceeasi zi cu primul tur al alegerilor prezidentiale.
Opozitia a criticat dur scaderea pragului electoral.
"Aici in Romania se cumpara voturi. Ne facem ca nu stim? 25% dintr-o localitate? Sunt baroni locali care ii poate cumpara foarte simplu", sustine Haralambrie Voichitoiu, senator PPDD.
Proaspat intorsi din vacanta, senatorii au fost pusi pe harta de la prima sedinta. Protagonistii au fost cei de la putere. Liderul senatorilor liberali i-a reprosat unei colege ca vorbeste prea mult.
"Va felicit ca stiti de toate: constitutie, petrol, economie, finante, politica externa. Sunteti cea mai priceputa", a declarat Puiu Hasotti, senator PNL.
A urmat dreptul la replica.
"Astetati-l, dar cu calm, ca in fisa postului chestorilor este si evacuarea unor senatori care perturba sedinta" - Crin Antonescu, presedintele Senatului.
Legea referendumului votata astazi, de unde va merge la Camera Deputatilor, apoi la presedinte, care nu mai poate refuza sa o promulge.