Basescu stie de ce gresesc medicii romani diagnosticele


Ultimul update: Marti 09 Octombrie 2012 08:39
Data publicarii: Luni 29 Martie 2010 00:00
Categorie: Stiri Politice

UPDATE: Replici intre presedinte si Colegiul Medicilor. Seful statului a afirmat la o dezbatere dedicata educatiei ca "peste 40% dintre diagnosticele doctorilor romani sunt gresite, iar pentru asta poarta o vina si sistemul educational din Romania!".

Dupa cateva ore si un raspuns al specialistilor in medicina, Administratia Prezidentiala a venit cu precizari.

"Este vorba despre proaspetele afirmatii venite din Franta, care spun negru pe alb ca medicii romani sunt slab pregatiti. De altfel, va pot spune ca o comisie prezidentiala care a evaluat sistemul de sanatate din Romania arata ca rata de rateu in diagnostic ajunge la peste 40% in sistemul de sanatate romanesc. Si este un efect al sistemului de educatie. Adica un om care are o boala i se prescrie reteta pentru o alta boala; un om care nu trebuie operat, este operat", a declarat presedintele Traian Basescu.

Replica a venit rapid de la Colegiul Medicilor. "Poate este o impresie personala a domnului presedinte. Pe toate canalele cu Franta nu am primit decat aprecieri pozitive la adresa medicilor. Nu cunosc niciun caz de malpraxis din ultimii 2 ani in care sa fie implicati medici romani de acolo", a mentionat Vasile Astarastoiae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Raportul prezidential asupra sanatatii nu pomeneste un procent privind erorile in diagnosticare. Spre dupa-amiaza Traian Basescu a revenit, insa, precizand ca s-a referit la... aglomerarea spitalelor din cauza diagnosticelor incorecte.

Potrivit Colegiului Medicilor, anul trecut au fost 350 reclamatii de malpraxis, si in urma lor 3 doctori si-au pierdut temporar dreptul de a profesa.

Seful Statului a criticat astazi la dezbatere intregul sistem de invatamant romanesc. La discutii, reprezentantii liceelor si parintii au solicitat, intre altele, ca ponderea admiterii la colegii sa fie de 50% si nu de 30%, ca in actuala lege. Mai cer liceu de 4 ani, un bacalaureat diferentiat si ca profesorii sa fie mai bine reprezentati in consiliile de administratie.

VIDEO PROTVPLUS.RO