Basescu, la ceremonia pentru NATO: Amestecul de lacomie si incompetenta de care Romania sufera poate pune in pericol tara

×
Codul embed a fost copiat

Conflictul dintre Traian Basescu si Victor Ponta a marcat inclusiv ceremonia de la Parlament organizata cu ocazia implinirii a zece ani de la aderarea Romaniei la NATO.

 

Seful statului si premierul s-au evitat la inceputul sedintei solemne si s-au contrat. Toate acestea, sub privirile reprezentantilor Casei Regale a Romaniei.

De fata, au fost si rudele celor 26 de eroi militari cazuti pe fronturile din intreaga lume.

Momentul festiv al aniversarii unui deceniu de la aderarea tarii noastre la NATO a fost umbrit din nou de conflictul dintre Palate.

Citește și
Ion Iliescu
Ion Iliescu, surprins intr-o ipostaza neplacuta. Ce facea fostul presedinte in timp ce Traian Basescu tinea un discurs. VIDEO
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Traian Basescu si Victor Ponta s-au ignorat. Nici macar nu s-au salutat. Presedintele a dat mana cu ministrii, nu si cu premierul care a stat in banca sa de deputat, evitand astfel orice apropiere cu presedintele. Atitudinea deloc protocolara a fost explicata chiar de Victor Ponta.

Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei: "O sa il ignor pe domnul presedinte. Sa pretindem ca suntem prieteni? Nu suntem".

De altfel pentru a intari acest lucru premierul a incalcat in mod voit protocolul unor astfel de ceremonii si s-a adresat mai intai presedintilor celor doua camere si abia apoi sefului statului.

Organizatorii evenimentului i-au pregatit lui Traian Basescu jiltul din lemn sculptat pe care a stat Majestatea Sa Regele Mihai, la ceremonia organizata in Parlament, in 2011, la implinirea varstei de 90 de ani.

Discursul premierului despre parcursul Romaniei in NATO si in Uniunea Europeana nu l-a impresionat insa prea mult pe Traian Basescu, care s-a aratat mult mai interesat de propria cravata.

Traian Basescu, presedintele Romaniei: "Odata cu evenimentele din Ucraina, proasta guvernare poate pune in pericol stabilitatea tarii. Prin coruptie, prin incompetenta prin minciuna, prin politizare putem pune in pericol Romania mai mult decat orice alta amenintare".

Pentru rudele celor 26 de militari romani care si-au pierdut viata in misiunile NATO ceremonia a fost insa un prilej de a-si aminti, cu lacrimi in ochi, de cei dragi.

Ponta, in fata lui Basescu: In 2014, toate taxele ar trebui reduse, un miracol nedescoperit de cineva

Premierul Victor Ponta a cerut Parlamentului sa sustina majorarea bugetului Apararii, adaugand, in fata presedintelui Basescu, in contextul disputei privind acciza la carburanti, ca majorarea nu este pentru anul electoral 2014, cand se cere reducerea tuturor taxelor, un "miracol nedescoperit de cineva".

El a aratat, la sedinta solemna privind 10 ani de la aderarea la NATO, ca, in ultimii trei ani, Guvernul a incercat sa raspunda, atat cat a fost posibil, necesitatilor financiare ale Armatei, bugetul Ministerului Apararii crescand de la echivalentul a 1,12% din PIB in 2012 la 1,38% in 2013 si la 1,42% in 2014.

"Vreau doar sa fac un apel cu aceasta ocazie catre membrii Parlamentului - sigur, nu in acest an electoral in care important este sa scadem toate taxele si sa dam mai multi bani, un miracol pe care nu cred ca l-a descoperit cineva- dar fac un apel catre membrii Parlamentului ca, pentru anii 2015, 2016 si 2017, sa sustinem impreuna, fara niciun fel de acces de populism sau demagogie, masura prin care, prin bugetul alocat Ministerului Apararii, cresterea cu 0,2% din PIB anual sa ne aduca la acel nivel de 2% pe care cu siguranta ni-l dorim", a spus Ponta.

Antonescu: Apartenenta Romaniei la NATO este probabil cea mai mare reusita diplomatica si istorica

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti, in plenul Parlamentului, ca apartenenta Romaniei la NATO este "probabil cea mai mare reusita diplomatica si istorica" a tarii noastre si a multumit Armatei, cetatenilor romani, dar si Regelui Mihai I si fostului presedinte Emil Constantinescu.

"In numele PNL, vreau sa multumesc tuturor acelor personalitati publice, oameni politici, lideri politici, membri ai guvernelor, parlamentari, diplomati care au lucrat pentru ca aceasta sansa istorica extraordinara sa fie realitate. Nu-i putem, probabil, si daca vrem, numi pe toti, dar voi numi azi doi oameni, pentru ca mi se pare ca inca si in aceasta privinta trebuie sa le fie facuta dreptate. Multumesc, in numele PNL, Majestatii Sale Regele Mihai I. Multumesc, in numele PNL, domnului presedinte Emil Constantinescu", a spus Antonescu, in aplauzele celor prezenti.

El a aratat ca acestia nu sunt singurii care si-au asumat decizii curajoase. "Nu sunt singurii care au lucrat si care si-au asumat decizii curajoase in cazul presedintelui Constantinescu, dar sunt poate oamenii ale caror merite au fost, pana acum cel putin, cel mai adesea trecute in umbra", a adaugat Crin Antonescu.

Liderul PNL a spus, la sedinta solemna a Parlamentului consacrata implinirii a 10 ani de la aderarea Romaniei la NATO, ca "apartenenta tarii noastre la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord este probabil cea mai mare reusita diplomatica si istorica" a tarii noastre si este "o sansa uriasa" pentru viitorul optimist al Romaniei.

"Niciodata Romania nu a avut in istoria sa atatea si asemenea garantii de securitate. Niciodata Romania nu a facut parte in toata istoria sa dintr-un asemenea club, care reuneste cele mai importante valori la care astazi umanitatea civilizata democratica a ajuns. Niciodata in istoria sa Romania nu a avut mai multa importanta, mai multa greutate si mai multe resurse geostrategice decat astazi in apartenenta sa la NATO", a precizat Antonescu.

El a multumit, in numele PNL, Armatei Romane care a dovedit profesionalism, loialitate, devotament, spirit de sacrificiu in Balcani, Irak si Afganistan, dar si cetatenilor romani pentru solidaritatea si hotararea aratate in jurul acestui proiect. "Sunt convins ca acest consens coplesitor al cetatenilor romani a generat si intretine si consensul, probabil singurul consens fertil din clasa politica romaneasca pe care-l dovedim in aceasta privinta toti", a adaugat Crin Antonescu.

Sedinta solemna in plenul Parlamentului

La sedinta au participat numerosi fosti si actuali oficiali, precum si reprezentanti ai Armatei si membri ai corpului diplomatic. Sedinta solemna a inceput cu intonarea imnului de stat si a fost tinut un moment de reculegere in memoria militarilor romani care au murit in teatrele de operatii.

La 29 martie 2004 Romania a depus la Washington instrumentele de aderare la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord, iar in 2 aprilie tricolorul a fost ridicat la Cartierul General NATO de la Bruxelles.

Deputatul Petru Gabriel Vlase, seful Delegatiei parlamentare romane la AP NATO si vicepresedinte al Adunarii Parlamentare a NATO, a citit "Declaratia Parlamentului Romaniei cu ocazia marcarii a 10 ani de la aderarea Romaniei la Alianta Nord-Atlantica si a 65 de ani de existenta a NATO".

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Victor Ponta nu a participat la ceremonia dedicata NATO de la Cotroceni. Motivul invocat de premier este ...
Victor Ponta nu a participat la ceremonia dedicata NATO de la Cotroceni. Motivul invocat de premier este ... "surprinzator"

Premierul Victor Ponta a explicat, luni, dupa sedinta BPN a PSD, de ce nu a mers la ceremonia de la Palatul Cotroceni dedicata aniversarii a 10 ani de la aderarea la NATO.

Ion Iliescu, surprins intr-o ipostaza neplacuta. Ce facea fostul presedinte in timp ce Traian Basescu tinea un discurs. VIDEO
Ion Iliescu, surprins intr-o ipostaza neplacuta. Ce facea fostul presedinte in timp ce Traian Basescu tinea un discurs. VIDEO

Cei 84 de ani ai fostului presedinte Ion Iliescu si-au spus cuvantul, luni, in timpul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Momentul in care, pentru prima data, Romania a dat afara Rusia din spatiul sau aerian. Marturia unui fost presedinte
Momentul in care, pentru prima data, Romania a dat afara Rusia din spatiul sau aerian. Marturia unui fost presedinte

Prezent la Palatul Cotroceni, unde a avut loc aniversarea a 10 ani de cand Romania a aderat la NATO, fostul presedinte Emil Constantinescu a povestit o intamplare care a avut loc in iunie 1999, imediat dupa incheierea oficiala a razboiului din Kosovo.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.