Basescu, la ceremonia pentru NATO: Amestecul de lacomie si incompetenta de care Romania sufera poate pune in pericol tara
Conflictul dintre Traian Basescu si Victor Ponta a marcat inclusiv ceremonia de la Parlament organizata cu ocazia implinirii a zece ani de la aderarea Romaniei la NATO.
Seful statului si premierul s-au evitat la inceputul sedintei solemne si s-au contrat. Toate acestea, sub privirile reprezentantilor Casei Regale a Romaniei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
De fata, au fost si rudele celor 26 de eroi militari cazuti pe fronturile din intreaga lume.
Momentul festiv al aniversarii unui deceniu de la aderarea tarii noastre la NATO a fost umbrit din nou de conflictul dintre Palate.
Traian Basescu si Victor Ponta s-au ignorat. Nici macar nu s-au salutat. Presedintele a dat mana cu ministrii, nu si cu premierul care a stat in banca sa de deputat, evitand astfel orice apropiere cu presedintele. Atitudinea deloc protocolara a fost explicata chiar de Victor Ponta.
Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei: "O sa il ignor pe domnul presedinte. Sa pretindem ca suntem prieteni? Nu suntem".
De altfel pentru a intari acest lucru premierul a incalcat in mod voit protocolul unor astfel de ceremonii si s-a adresat mai intai presedintilor celor doua camere si abia apoi sefului statului.
Organizatorii evenimentului i-au pregatit lui Traian Basescu jiltul din lemn sculptat pe care a stat Majestatea Sa Regele Mihai, la ceremonia organizata in Parlament, in 2011, la implinirea varstei de 90 de ani.
Discursul premierului despre parcursul Romaniei in NATO si in Uniunea Europeana nu l-a impresionat insa prea mult pe Traian Basescu, care s-a aratat mult mai interesat de propria cravata.
Traian Basescu, presedintele Romaniei: "Odata cu evenimentele din Ucraina, proasta guvernare poate pune in pericol stabilitatea tarii. Prin coruptie, prin incompetenta prin minciuna, prin politizare putem pune in pericol Romania mai mult decat orice alta amenintare".
Pentru rudele celor 26 de militari romani care si-au pierdut viata in misiunile NATO ceremonia a fost insa un prilej de a-si aminti, cu lacrimi in ochi, de cei dragi.
Ponta, in fata lui Basescu: In 2014, toate taxele ar trebui reduse, un miracol nedescoperit de cineva
Premierul Victor Ponta a cerut Parlamentului sa sustina majorarea bugetului Apararii, adaugand, in fata presedintelui Basescu, in contextul disputei privind acciza la carburanti, ca majorarea nu este pentru anul electoral 2014, cand se cere reducerea tuturor taxelor, un "miracol nedescoperit de cineva".El a aratat, la sedinta solemna privind 10 ani de la aderarea la NATO, ca, in ultimii trei ani, Guvernul a incercat sa raspunda, atat cat a fost posibil, necesitatilor financiare ale Armatei, bugetul Ministerului Apararii crescand de la echivalentul a 1,12% din PIB in 2012 la 1,38% in 2013 si la 1,42% in 2014.
"Vreau doar sa fac un apel cu aceasta ocazie catre membrii Parlamentului - sigur, nu in acest an electoral in care important este sa scadem toate taxele si sa dam mai multi bani, un miracol pe care nu cred ca l-a descoperit cineva- dar fac un apel catre membrii Parlamentului ca, pentru anii 2015, 2016 si 2017, sa sustinem impreuna, fara niciun fel de acces de populism sau demagogie, masura prin care, prin bugetul alocat Ministerului Apararii, cresterea cu 0,2% din PIB anual sa ne aduca la acel nivel de 2% pe care cu siguranta ni-l dorim", a spus Ponta.
Antonescu: Apartenenta Romaniei la NATO este probabil cea mai mare reusita diplomatica si istorica
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti, in plenul Parlamentului, ca apartenenta Romaniei la NATO este "probabil cea mai mare reusita diplomatica si istorica" a tarii noastre si a multumit Armatei, cetatenilor romani, dar si Regelui Mihai I si fostului presedinte Emil Constantinescu."In numele PNL, vreau sa multumesc tuturor acelor personalitati publice, oameni politici, lideri politici, membri ai guvernelor, parlamentari, diplomati care au lucrat pentru ca aceasta sansa istorica extraordinara sa fie realitate. Nu-i putem, probabil, si daca vrem, numi pe toti, dar voi numi azi doi oameni, pentru ca mi se pare ca inca si in aceasta privinta trebuie sa le fie facuta dreptate. Multumesc, in numele PNL, Majestatii Sale Regele Mihai I. Multumesc, in numele PNL, domnului presedinte Emil Constantinescu", a spus Antonescu, in aplauzele celor prezenti.
El a aratat ca acestia nu sunt singurii care si-au asumat decizii curajoase. "Nu sunt singurii care au lucrat si care si-au asumat decizii curajoase in cazul presedintelui Constantinescu, dar sunt poate oamenii ale caror merite au fost, pana acum cel putin, cel mai adesea trecute in umbra", a adaugat Crin Antonescu.
Liderul PNL a spus, la sedinta solemna a Parlamentului consacrata implinirii a 10 ani de la aderarea Romaniei la NATO, ca "apartenenta tarii noastre la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord este probabil cea mai mare reusita diplomatica si istorica" a tarii noastre si este "o sansa uriasa" pentru viitorul optimist al Romaniei.
"Niciodata Romania nu a avut in istoria sa atatea si asemenea garantii de securitate. Niciodata Romania nu a facut parte in toata istoria sa dintr-un asemenea club, care reuneste cele mai importante valori la care astazi umanitatea civilizata democratica a ajuns. Niciodata in istoria sa Romania nu a avut mai multa importanta, mai multa greutate si mai multe resurse geostrategice decat astazi in apartenenta sa la NATO", a precizat Antonescu.
El a multumit, in numele PNL, Armatei Romane care a dovedit profesionalism, loialitate, devotament, spirit de sacrificiu in Balcani, Irak si Afganistan, dar si cetatenilor romani pentru solidaritatea si hotararea aratate in jurul acestui proiect. "Sunt convins ca acest consens coplesitor al cetatenilor romani a generat si intretine si consensul, probabil singurul consens fertil din clasa politica romaneasca pe care-l dovedim in aceasta privinta toti", a adaugat Crin Antonescu.
Sedinta solemna in plenul Parlamentului
La sedinta au participat numerosi fosti si actuali oficiali, precum si reprezentanti ai Armatei si membri ai corpului diplomatic. Sedinta solemna a inceput cu intonarea imnului de stat si a fost tinut un moment de reculegere in memoria militarilor romani care au murit in teatrele de operatii.
La 29 martie 2004 Romania a depus la Washington instrumentele de aderare la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord, iar in 2 aprilie tricolorul a fost ridicat la Cartierul General NATO de la Bruxelles.
Deputatul Petru Gabriel Vlase, seful Delegatiei parlamentare romane la AP NATO si vicepresedinte al Adunarii Parlamentare a NATO, a citit "Declaratia Parlamentului Romaniei cu ocazia marcarii a 10 ani de la aderarea Romaniei la Alianta Nord-Atlantica si a 65 de ani de existenta a NATO".
Sursa: Pro TV
Etichete: NATO, traian basescu, sedinta, Parlament, victor ponta,
Dată publicare:
01-04-2014 10:11