Imprumut de 4 miliarde de euro, pentru Romania. Premierul Ponta merge mai departe cu acciza pe combustibili

Ultima actualizare: 03-04-2014 07:01
Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a anuntat ca Banca Mondiala va acorda un imprumut de 4 miliarde de euro Romaniei, in conditii foarte avantajoase.

Premierul Victor Ponta a declarat, in cadrul unei conferinte de presa organizate la Palatul Victoria, ca Romania va primi un imprumut de 4 miliarde de euro, de la Banca Mondiala.

Tara noastra va primi anual un miliard de euro, in cadrul acestui acord semnat cuinstitutia financiara internationala. Imprumutul va fi returnat in 18 ani, la o dobanda de 3,5% pe an. Banii vor fi investiti in educatie, sanatate si energie.

 Romania avea cel mai mic pret la benzina dintre tarile UE si ocupa locul 23 la pretul pe motorina, inaintea introducerii accizei la carburant, dar prin aceasta masura se doreste o finantare pe termen lung pentru cofinantarea proiectelor de autostrazi, a declarat premierul Victor Ponta.

 El a precizat ca i-a transmis acest lucru si presedintelui. In opinia premierului, investitia in proiectele de autostrazi, finantate si din surse atrase din acciza la carburant, vor avea efecte in reducerea duratei de deplasare si a consumului de carburant la transportul de marfuri si pentru persoane fizice, va scadea costul de intretinere a autovehiculului si va diminua numarul accidentelor rutiere.

Ponta a aratat, astfel, ca stie opinia presedintelui Basescu, dar pentru un proiect pe termen mediu si lung poate suporta "o batalie electorala si populista". In ceea ce priveste atentionarea presedintelui legata de viitoarele fraude, Ponta a afirmat ca este convins ca parchetul, ANAF, SRI si Directia Antifrauda sunt extrem de bine pregatite sa combata orice neregula.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca este gata sa ii spuna, in 30 de minute, de unde sa reduca cheltuielile, pentru a nu mai introduce acciza suplimentara pe combustibil de la 1 aprilie, daca premierul "nu intelege de unde sa reduca aceste cheltuieli". Seful statului a aratat ca "acciza pe care premierul se cramponeaza sa o introduca este o suferinta inutila pentru economie si populatie".

 "Cunosc parerea domnului Basescu, dar voi suporta o batalie electorala cu domnul presedinte", a adaugat premierul Ponta.

Guvernul va inapoia transportatorilor 4 centi din cei 7 centi reprezentand acciza la carburant care va fi introdusa din aprilie, suma care va fi achitata trimestrial si pe baza facturii de achizitionare a carburantului, declara, saptamana trecuta, premierul Ponta.

De asemenea, Ponta spunea ca acciza la carburanti va fi aplicata din luna aprilie, iar Guvernul va introduce si un set de masuri fiscale care sa permita transportatorilor corecti, neimplicati in acte de evaziune fiscala, sa recupereze o parte importanta din suma aferenta acestei accize.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO