Basescu:Sectorul de stat nu e pregatit sa treaca la euro, poate devenim candidat serios in 2017-2018

Traian Basescu

Traian Basescu a declarat ca sectorul de stat al economiei romanesti nu este competitiv si "nu este pregatit sa intre in zona Euro".

Acesta a estimat totodata ca tara noastra ar putea deveni "un candidat serios" pentru Eurozona in 2017 - 2018 daca acordul cu FMI si UE va avea succes.

Basescu a sustinut ca aderarea Romaniei la zona Euro a fost amanata pentru inca "vreo cativa ani", din cauza crizei economice, "chiar in conditiile in care atunci cand economistii se uita la cele cinci criterii de la Maastricht constata ca trei sunt deja indeplinite si alte doua sunt foarte aproape de a fi indeplinite".

"A devenit clar pentru noi, privind la efectele din ultimii ani, ca nu este suficient sa indeplinesti criteriile de la Maastricht. Dincolo de a indeplini cele cinci criterii, pentru a fi competitivi in Eurozona trebuie sa ai o economie competitiva. Am vazut efectele intrarii in zona Euro la statele care au intrat in ultimii doi-trei-patru ani, cu criteriile de la Maastricht pe deplin indeplinite, dar din pacate cu economiile necompetitive"
, a sustinut seful statului.

El a precizat ca in prezent sectorul privat din Romania "in cea mai mare parte este extrem de performant, competitiv", dar sectorul de stat al economiei care nu este competitiv si "nu este pregatit sa intre in zona Euro".

"Ma intreb ce s-ar intampla cu Caile Ferate Romane daca ar fi in Eurozona, cu o moneda extrem de fixa, cu conditii de plata, achizitii si prestatii in euro. Ar fi un dezastru din cauza lipsei de competitivitate", a argumentat Basescu.

Citește și
Traian Basescu
Basescu: Romania va reintra din 2016 in obligatiile asumate de a asigura Armatei 2% din PIB
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Presedintele a afirmat ca o problema similara ar putea fi si pentru sectorul energetic, care nu ar putea sa se mai bazeze pe deprecierea monedei nationale.

"Este clar si acesta este obiectivul acordului pe care il avem inca in vigoare cu Fondul si cu UE, cresterea parametrilor de competitivitate a economiei de stat. Sper ca vom reusi in doi, trei, patru ani si Romania va putea sa fie un candidat serios, la orizontul anilor 2017-2018, pentru intrare in zona Euro"
, a precizat Basescu.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Basescu a plecat de la un eveniment spunand ca nu mai poate sta din cauza
Basescu a plecat de la un eveniment spunand ca nu mai poate sta din cauza "scandalului" cu SEECP

Presedintele Traian Basescu a plecat, joi, de la un eveniment organizat de Confindustria Romania, imediat dupa ce si-a sustinut discursul, spunandu-i gazdei ca nu mai poate sta din cauza "scandalului cu initiativa dis-est europeana".

Basescu: Romania va reintra din 2016 in obligatiile asumate de a asigura Armatei 2% din PIB
Basescu: Romania va reintra din 2016 in obligatiile asumate de a asigura Armatei 2% din PIB

Traian Basescu a declarat ca l-a informat pe secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, asupra faptului ca Romania va avea o crestere de 0,3% in 2014 si ca in 2016 va reintra in obligatiile asumate la intrarea in NATO.

Basescu: Proiectul Deveselu e defensiv, nu acceptam propaganda ca ar implica riscuri pentru altii
Basescu: Proiectul Deveselu e defensiv, nu acceptam propaganda ca ar implica riscuri pentru altii

Traian Basescu a declarat dupa intalnirea cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, ca Romania nu poate accepta propaganda facuta de posturi din afara tarii, potrivit careia proiectul de la Deveselu implica riscuri pentru alte state.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.