Presedintele Traian Basescu: "Romania isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei"

Dată publicare: 12-08-2013 11:07
Dată actualizare: 15-08-2013 07:02


Traian Basescu a declarat la Izvoru Muresului (Harghita), ca 2013 e ultimul an in care politicienii ungari au putut sa se plimbe atat de relaxat in Romania. El a avertizat ca statul roman "isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei".

Vorbind despre principiul general al tratamentului minoritatilor in Romania, Traian Basescu a afirmat: "Niciun prag constitutional nu poate fi nici luat in discutie, nici depasit. Poate sa se perinde prin Harghita si Covasna toata protipendada politicienilor maghiari. Cred ca e ultimul an in care au putut sa o faca atat de relaxat".

Seful statului roman a sustinut ca politicienii maghiari care au venit in Harghita si Covasna au depasit limita decentei. "Anul asta au ajuns la limita la care le spun: e prea mult", a continuat presedintele Basescu.

El a sustinut ca Ungaria a devenit "in momentul de fata un focar de instabilitate din punct de vedere al tratarii minoritatilor in regiune, nu in Romania, in regiune", adaugand ca politica Budapestei a inceput sa creeze "dificultati".

"Romania isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei", a continuat Basescu.

Liderul Jobbik, Vona Gabor, a declarat, sambata, la Tabara Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, judetul Harghita, ca partidul pe care il conduce va apara drepturile si interesele maghiarilor din Transilvania, asumandu-si responsabilitatea unui conflict cu Romania.

MAE a transmis, duminica, printr-un comunicat, ca asteapta din partea Guvernului de la Budapesta sa se disocieze de declaratiile Jobbik facute sambata, ministerul mentionand totodata ca "dezavueaza orice manifestari sau declaratii extremiste care au loc pe teritoriul Romaniei".

Jobbik este un partid de opozitie care nu este implicat in activitatea Guvernului ungar si nu impartaseste responsabilitatile acestuia, a declarat Ministerul ungar de Externe pentru MTI, raspunzand unei solicitari din partea diplomatiei romane.

Guvernul ungar este angajat fata de principiile fundamentale si obiectivele parteneriatului strategic ungaro-roman, subliniaza ministerul ungar.

Scandalul Jobbik:

-> Partidul nationalist Jobbik raspunde sfidator MAE-ului. Un deputat PSD depune plangere penala

-> UDMR: Ne delimitam de afirmatiile liderului Jobbik. In secolul 21, si prostiile circula liber

-> Basescu, intrebat de ce circula liber Viktor Orban in Covasna, Harghita: "De ce nu l-ati fluierat?"

-> Ministrul Mircea Dusa: Declaratiile extremiste ale liderului Jobbik trebuie respinse cu fermitate

-> Reactia Guvernului din Ungaria in scandalul Jobbik. MAE a condamnat declaratiile facute la Joseni


VIDEO PROTVPLUS.RO