Ministrul Mircea Dusa: Declaratiile extremiste ale liderului Jobbik trebuie respinse cu fermitate

Dată publicare: 12-08-2013 10:32
Dată actualizare: 15-08-2013 07:02


Mircea Dusa

Vicepresedintele PSD Mircea Dusa declara ca "mesajele extremiste ale liderului Jobbik nu au nicio legatura cu valorile si principiile europene" si trebuie "respinse cu fermitate".

"Declaratiile extremiste ale liderului Jobbik trebuie respinse cu fermitate. Ele nu au nicio legatura cu valorile si principiile europene si sunt lipsite de orice relevanta in Europa secolului XXI", spune Dusa, potrivit unui comunicat transmis duminica de PSD.

El adauga in declaratia de presa ca "astfel de mesaje nu pot fi acceptate, dar nici nu pot fi tratate cu seriozitate deoarece nu au nicio legatura cu lumea in care traim", mentionand ca Romania este "un exemplu pentru tarile din Europa centrala si de est" in privinta drepturilor acordate minoritatilor.

"Sunt convins ca etnicii maghiari din Romania dezavueaza un astfel de discurs dominat de ura, de intoleranta si generator de conflicte. Nimeni nu va avea de castigat de pe urma unei deteriorari a relatiei romano-ungare", mai spune Dusa.

Liderul Jobbik, Vona Gabor, a declarat, sambata, la Tabara Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, judetul Harghita, ca partidul pe care il conduce va apara drepturile si interesele maghiarilor din Transilvania, asumandu-si responsabilitatea unui conflict cu Romania

Presedintele partidului Miscarea pentru Ungaria - Jobbik, Vona Gabor, a declarat jurnalistilor prezenti la Tabara EMI ca Ungaria are obligatia de a sustine in fata Uniunii Europene si de a sprijini obtinerea autonomiei, revendicata de maghiarii din Transilvania, apreciind ca disputele pe aceasta tema trebuie solutionate cat mai curand.

"Eu cred ca Ungaria, dincolo de gesturile simbolice si de initiativele civice, are obligatia sa incerce sa dea glas acestei cerinte in fata forurilor internationale. Eu cred ca aceasta disputa (privind autonomia Secuimii) nu este disputa Romaniei si Ungariei, ci una europeana. Ungaria trebuie sa faca orice ii sta in putinta ca disputa pe seama autonomiei sa se finalizeze cat mai repede", a sustinut Vona Gabor.

Intrebat daca va sustine cauza autonomiei Secuimii cu riscul de a deteriora relatiile dintre Romania si Ungaria, presedintele Jobbik a spus ca partidul sau isi va asuma acest risc, pe care ar trebuie sa si-l asume, in opinia sa, intreaga Ungarie.

"Este evident ca, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relatiei dintre Romania si Ungaria, ci starea societatii si natiunii maghiare, care ii include si pe maghiarii din Transilvania. Deci, daca apararea drepturilor maghiarior din Romania si reprezentarea lor inseamna conflict cu Romania, cred ca Jobbik isi va asuma aceasta reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumata de intreaga Ungarie", a declarat Vona Gabor.

MAE a transmis, duminica, printr-un comunicat, ca asteapta din partea Guvernului de la Budapesta sa se disocieze de declaratiile Jobbik facute sambata la Joseni.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO