Partidul nationalist Jobbik raspunde sfidator MAE-ului. Un deputat PSD depune plangere penala

Dată publicare: 12-08-2013 11:01
Dată actualizare: 15-08-2013 07:02
Sursa: politics.hu


Liderul Jobbik, Vona Gabor

Partidul radical nationalist Jobbik a dat un raspuns sfidator Ministerului Afacerilor Externe din Romania, care a criticat dur afirmatiile maghiarilor din weekend.

Conform site-ului politics.hu, Jobbik a calificat recentul comunicat de presa al MAE drept o "provocare deliberata" care are drept scop intimidarea comunitatii maghiare din Romania.

La randul sau, deputatul PSD Bogdan Diaconu a anuntat ca va depune, in cursul zilei, o plangere penala "impotriva cetateanului maghiar Vona Gabor pentru savarsirea de activitati de natura sa puna in pericol siguranta nationala si ordinea publica", solicitand declararea acestuia ca indezirabil.

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a transmis duminica un comunicat in care solicita Ministerului de Externe "declararea de urgenta a cetateanului maghiar Vona Gabor persona non-grata pentru declaratiile sale fara precedent impotriva statului roman".

"Incitarea publica la conflicte cu Romania reprezinta o escaladare a extremismului maghiar la care statul roman nu are voie sa ramana fara replica", mai sustinea deputatul.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat ca declararea in calitate de persona non grata a unui cetatean strain este aplicabila, conform Conventiei ONU de la Viena privind relatiile diplomatice, doar persoanelor avand statut diplomatic.

"Am luat act de observatiile MAE referitoare la imposibilitatea de a-l declara pe Vona Gabor persona non grata, in ciuda faptului ca acesta nu a actionat pe teritoriul Romaniei ca persoana privata, ci uzand de functia sa publica din Ungaria si de calitatea sa oficiala de presedinte al partidului Jobbik", mentioneaza deputatul PSD intr-un comunicat remis presei luni.

El considera in continuare ca prezenta lui Vona Gabor pe teritoriul Romaniei trebuie interzisa pentru acte deosebit de grave indreptate impotriva statului roman.

"Din acest motiv, depun astazi la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti o plangere penala impotriva cetateanului maghiar Vona Gabor pentru savarsirea de activitati de natura sa puna in pericol siguranta nationala si ordinea publica. Daca nu are calitate oficiala si diplomatica, ma indrept impotriva lui Vona Gabor in calitatea lui de cetatean strain inamic al statului roman si voi folosi procedura legala utilizata pentru expulzarea din Romania a persoanelor suspecte de terorism", anunta deputatul PSD.

El precizeaza ca in plangerea penala invoca art.83 din OUG 194/2002 si luarea masurii administrative de autoritate prin care Vona Gabor sa fie declarat "indezirabil ca cetatean strain care a desfasurat activitati de natura sa puna in pericol siguranta nationala sau ordinea publica".

"Faptele si declaratiile numitului Vona Gabor reprezinta obiectul material al art. 83 din OUG 194/2002 privind regimul strainilor in Romania. in lipsa autosesizarii autoritatilor in drept, plangerea penala depusa de mine intentioneaza sa aiba ca efect constatarea actiunilor si declaratiilor numitului Vona Gabor ca fiind in masura sa puna in pericol siguranta nationala sau ordinea publica, mai ales in ceea ce priveste incitarea la un conflict intre Ungaria si Romania pe tema minoritatii maghiare din Transilvania. Solicit, asadar, in mod oficial, in scris, Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, demararea procedurilor pentru aplicarea masurii administrative de autoritate impotriva numitului Vona Gabor prin declararea sa ca indezirabil pentru perioada maxima de 15 ani, avand in vedere caracterul repetat al activitatilor sale impotriva statului roman, precum si utilizarea calitatii sale publice de presedinte al partidului Jobbik din Ungaria in desfasurarea actiunilor sale prin care pune in pericol siguranta nationala", mai arata deputatul PSD Bogdan Diaconu.

Liderul Jobbik, Vona Gabor, a declarat, sambata, la Tabara Tineretului Maghiar din Ardeal ((Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, judetul Harghita, ca partidul pe care il conduce va apara drepturile si interesele maghiarilor din Transilvania, asumandu-si responsabilitatea unui conflict cu Romania.

MAE a transmis, duminica, printr-un comunicat, ca asteapta din partea Guvernului de la Budapesta sa se disocieze de declaratiile Jobbik facute sambata, ministerul mentionand totodata ca "dezavueaza orice manifestari sau declaratii extremiste care au loc pe teritoriul Romaniei".

Jobbik este un partid de opozitie care nu este implicat in activitatea Guvernului ungar si nu impartaseste responsabilitatile acestuia, a declarat Ministerul ungar de Externe pentru MTI, raspunzand unei solicitari din partea diplomatiei romane.

Guvernul ungar este angajat fata de principiile fundamentale si obiectivele parteneriatului strategic ungaro-roman, subliniaza ministerul ugar.

Sursa: politics.hu, Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO