Basescu: Disponibilizari pana avem un aparat de stat competent. Sa plece incompetentii si "nepotii"
Romania este acum in situatia de a merge pe sarma. Afirmatia ii apartine presedintelui Traian Basescu, cel care mai spune ca salariile bugetarilor vor creste in 2012. In acest moment nu se poate spune cu cat pentru ca tara noastra este inca fragila.
Seful statului mai declara ca nu este exclus ca, in premiera, unele regii sa fie lasate sa intre in faliment, pentru ca nu mai putem tolera "cangrene in economie".
Presedintele a declarat la postul public de radio ca promisiunea a fost de a "incerca recuperarea diminuarii salariale de la 1 ianuarie 2012". El sustine ca tara noastra "sta mai bine" decat Italia, Spania, Portugalia, Irlanda, Grecia - nu are nevoie sa se imprumute si a ajuns la o stabilitate economica.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Totusi, Traian Basescu spune ca "Romania este in situatia de a merge pe sarma, cu atentie, fara populisme, cu pragmatism".
Seful statului a explicat declaratiile contradictorii de ieri despre cresterea salariilor bugetarilor prin faptul ca au fost cativa politicieni care au aflat ca bugetul a reusit sa stranga aproape o jumatate de miliard de euro prin cheltuieli mai mici si economii cu aparatul de stat.
"De aici discutia «putem da inapoi cateva procente la salarii?", a explicat presedintele, sustinand ca "cei care au lansat zvonul au uitat să spuna ca Romania trebuie sa completeze deficitul de la Fondul de Pensii care este de 14,2 miliarde de lei", a mai spus Seful Statului.
Traian Basescu a mai declarat ca recomanda Guvernului, ca prioritate, revenirea salariilor bugetarilor la nivelul la care au fost, si abia apoi poate fi gandit un sistem de taxe redus pentru salarii, care ar putea fi un motor al cresterii economice.
Si premierul Emil Boc spune ca potrivit intelegerii cu FMI salariilor bugetarilor vor fi mai mari in 2012.
Presedintele UNPR, Marian Sarbu: "Salariile bugetarilor ar putea creste cu 15% in 2012"
Presedintele Traian Basescu a pledat pentru continuarea disponibilizarilor in sectorul bugetar, afirmand ca, in prezent, curatarea aparatului de stat de incompetenti este o necesitate absoluta, el exprimandu-si speranta ca "vor fi indepartati chiar nepotii".
"Vorbim despre disponibilizarile de la stat ca si cum ar fi crima. Trebuie sustinuta economia privata, sectorul privat prin lansare de investitii, pentru ca acolo se creeaza locuri de munca, iar statul din ce in ce mai mult trebuie sa devina discret in cheltuielile pe care le face. (...)
Eu am mult respect pentru mare parte din functionarii publici. In acelasi timp, nu pot sa nu observ ce se intampla la vama, urmare a activitatii functionarilor publici, ce se intampla prin politie din timp in timp, urmare a activitatilor publice.
De ce credeti ca merge atat de greu absorbtia fondurilor europene? Nu ministrii fac proiectele, nu ministrii le aproba, nu ministrii le supravegheaza. Noi ne-am obisnuit sa scapam foarte usor spunand ministrul e vinovat. Ministrul cere, dar nu se absorb banii europeni in primul rand datorita functionarilor", a declarat Traian Basescu.
El a fost intrebat ce garantii pot fi ca disponibilizarile se vor face dupa criterii corecte. "Garantii nu da nimeni, dar este interesul oricarui ministru ca disponibilizarile sa se faca prin indepartarea din aparatul de stat a celor care consuma bani degeaba. Deci, imi pare foarte rau. O spun si nu o spun prima data: curatarea aparatului de stat de incompetenti este o necesitate absoluta, pentru ca acolo se fac... Sa nu credeti ca ministrul ia spaga de la stiu eu ce firma, o ia functionarul. Sa nu credeti ca ordinea facturilor o stabileste ministrul. Sunt niste functionari acolo care spun: dau bani la firma asta, asta o trecem mai in spate...
Sa nu credeti ca proiectele le aproba ministrul, le verifica ministrul. Nu, sunt acei functionari despre care dumneavoastra spuneti: iar disponibilizari? Disponibilizari pana cand schimbam aparatul de stat cu unul competent. Avem functionari competenti, cum, in mod egal, avem functionari incompetenti si corupti.
De aceste categorii, prin restructurari, trebuie sa scapam. Responsabilitatea si a primarului, si a presedintelui de consiliu judetean, si a ministrului, si a secretarilor de stat, ca procesul de diminuare a cheltuielilor de functionare a statului sa aiba, printre altele, ca si prioritate, si selectia corecta a oamenilor", a mai spus seful statului.
Traian Basescu a precizat ca in prezent se face o selectie in Ministerul de Interne. "Imi doresc ca domnul Igas si secretarii de stat si seful Politiei romane sa fie extrem de exigenti in selectare. Poate reusim ca in urma indepartarii a 10.000 de oameni din Ministerul de Interne sa-i indepartam chiar pe cei care nu au ce cauta in Politie si in Jandarmerie", a punctat Basescu.
Intrebat daca in urma procesului de disponibilizare, nu vor fi "victime ale nepotismului", seful statului si-a exprimat speranta ca "vor fi indepartati chiar nepotii". "Singura parghie este constiinta sefului institutiei, parghia reala. Alta nu e", a conchis Traian Basescu.