Băsescu, despre coronavirus: „Vom avea aceste îmbolnăviri în România. Suntem nepregătiţi”

Dată publicare: 25-02-2020 07:15
Dată actualizare: 25-02-2020 07:23


Traian Basescu

Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că nu are niciun dubiu cu privire la faptul că în România vor exista cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, catalogând riscul de extindere a virusului în ţara noastră drept unul "aproape total”.

 El susţine că "nu trebuie creată panică, dar trebuie spus adevărul”.

"Riscul este aproape total, vom avea aceste îmbolnăviri în România, problema este la ce dimensiuni. Obligaţia mea, ca stat, este să protejez cât mai mulţi cetăţeni cu putinţă. (...) Că vom avea boala, nu există dubii. (...) Este clar că suntem nepregătiţi şi este o situaţie de urgenţă”, a afirmat Traian Băsescu, luni seară, la Realitatea Plus, potrivit News.ro.

El a precizat că nu crede în comitetele interministeriale "pentru că nefiind pregătiţi nu au ce face decât să spună vorbe”.

"Românii trebuie să se apere singuri de data asta”, a spus Băsescu.

El a mai spus că dacă ar fi şef al statului ar pregăti în fiecare judeţ spaţii în una sau două şcoli ca locuri în care să fie introduşi în carantină cei care ajung în România din zonele infectate. Băsescu a explicat că este nevoie de clădiri "curate” în care să fie cazaţi cei care vin afara ţării, din zonele cu risc de contractare a virusului.

Băsescu a afirmat că nu trebuie creată panică, dar trebuie spus adevărul.

Fostul şef al statului susţine că ar fi trebuit convocat de urgenţă Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru a lua măsurile necesare.

El a afirmt că este nevoie de "restricţii majore” pentru diminuarea "la maxim a impactului acestui virus în România”.

"Carantina este un act de agresiune controlată a statului asupra cetăţenilor, dar în favoarea cetăţenilor. Nu este o agresiune cu rea voinţă, este o restricţie impusă pentru binele lor”, a mai spus Băsescu, explicând că a trăit momente de carantină atunci când era comandant de navă.

„Numirea lui Orban a fost o eroare declarativă, politică”

 

În cadrula celeiași emisiuni, Traian Băsescu a vorbit și despre a doua nominalizare a lui Ludovic Orban pentru funcţia de premier și anunţul că nu se doreşte învestirea acestuia. Fostul președinte susține că a fost o "eroare declarativă, politică" care este suficientă pentru ca judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) să invoce principiul loialităţii constituţionale.

"Numirea lui Orban a fost o eroare declarativă, politică. L-am numit ca să cadă, liberalii nu-l vor vota. Este suficient pentru un organism cum este Curtea Constituţională să spună «unde-i loialitatea faţă de Constituţie?» (...) Aici intervine principiul loialităţii constituţionale şi loialitatea constituţională te obligă ca atunci când numeşti un guvern să vrei să-l numeşti, nu să vrei să nu treacă (...) Asta «pentru că vreau eu», nu funcţionează constituţional”, a afirmat Traian Băsescu.

El a mai spus că, după ultimele evenimente din viaţa politică, "anticipatele trebuie uitate” şi că acestea se pot produce numai cu voinţa PSD, Băsescu afirmând că a avertizat PNL cu privire la imposibilitatea de a provoca alegeri parlamentare înainte de termen.

"Îmi pare rău că trebuie să critic un aliat, dar le-am spus, am spus-o public, «nu vă apucaţi de anticipate pentru că sunteţi minoritari, nu veţi putea». (...) Asta-i o lecţie când nu ai toţi paşii să nu te apuci. (...) PNL-ul este cel care a dus lucrurile într-o zonă în care a predat pur şi simplu iniţiativa politică PSD-ului”, a afirmat Traian Băsescu.

Fostul şef al statului a spus că alegerile anticipate pot fi realizate de către o majoritate, nu de către o minoritate, şi a catalogat drept "o majoritate de fripturişti” pe cei care au votat căderea Guvernului Dăncilă.

Traian Băsescu a spus că guvernul condus de Orban nu a fost demis pentru că a dorit să provoace alegeri anticipate, ci din cauza modificării legislaţiei privind alegerea primarilor în două tururi.
 

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO