Autodenuntul unui fost membru PSD. Dragnea si Stroe, acuzati de ilegalitati la referendumul din 2012
Un senator independent, fost sef de filiala PSD, a transmis un autodenunt la DNA, prin care ii acuza pe Liviu Dragnea si Radu Stroe de ilegalitati la referendumul organizat anul trecut.
Parlamentarul sustine ca vice-premierul si ministrul de Interne, in calitate de secretari generali ai PSD, respectiv PNL, le-au cerut liderilor de filiale sa faca presiuni asupra sefilor de sectii de votare pentru atingerea pragului de 50 la suta plus unu, necesar ca presedintele Traian Basescu sa fie demis.
Cei vizati de acuze nu au reactionat. In schimb, un coleg de partid al senatorului sustine ca afirmatiile lui sunt niste "fabulatii".
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Potrivit documentului trimis prin mail la DNA de fostul procuror Valer Marian, secretarul general al PSD Liviu Dragnea ar fi instigat liderii judeteni ai PSD la infractiunea de fals. Parlamentarul povesteste ca, pe 22 iulie anul trecut, cu exact o saptamana inaintea referendumului pentru demiterea presedintelui, Dragnea a chemat la ordine liderii locali ai partidului.
"La un moment dat, Dragnea ne-a solicitat sa lasam telefoanele pe masa, sa iesim. Am iesit pe un hol, unde intr-un colt ne-a transmis ca, pentru a obtine cvorumul de 50% plus unul, sa intervenim la presedintii de sectii de votare, prin toate mijloacele, pentru a-i convinge sa raporteze, din doua in doua ore, cu 25 de alegatori in plus fata de cifra reala", spune Valer Marian, senator independent.
Printre mijloace, parlamentarul vorbeste si despre oferirea de sume de bani celor din sectiile de votare. In autodenunt, senatorul povesteste ca si secretarul general al PNL, actualul ministru de Interne Radu Stroe, le-ar fi cerut liderilor de filiale de la PNL sa faca tot posibilul pentru ca sefii sectiilor de votare sa raporteze cu 50 de alegatori in plus fata de datele reale.
"O sa prezint indicii si probe la DNA. Este posibil sa apara si inregistrari audio", spune Valer Marian.
Cei doi ministri nu au putut fi contactati pentru a comenta acuzatiile. A facut-o in schimb vicepresedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Mircea Govor, fost coleg cu Valer Marian.
"Este o fabulatie, este o inventie a lui. Acest om este bolnav de doi ani, are doua ischemii pe creier. Deci nu i se iriga creierul cu sange", spune Mircea Govor, vicepresedintele CJ Satu Mare.
Despre Govor, senatorul denuntator sustine ca "a pus la bataie" pentru referenfum doua miliarde de lei vechi, bani negri obtinuti cu ajutorul fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi si al lui Liviu Dragnea de la o firma abonata la contracte cu statul.
"N-am luat nici bani negri de la cine spune el, n-am avut nicio tranzactie cu Silaghi. Este exclus, este o minciuna cat se poate de mare", a declarat Mircea Govor.
Directia Anticoruptie este pe cale sa finalizeze ancheta intr-un dosar penal legat de referendumul de anul trecut. 80 de persoane sunt cercetate, printre acestea si Liviu Dragnea. Acuzatiile procurorilor sint: turism electoral, vot multiplu, presiuni exercitate asupra birourilor electorale, falsificari de CNP-uri si semnaturi.
In septembrie anul trecut a inceput urmarirea penala pe numele lui Liviu Dragnea, omul care a coordonat din partea USL campania pentru referendum.
"In cuvinte simple, am fost chemat la DNA, pentru ca alaturi de milioane de romani, am fost sa votez la referendum" - Liviu Dragnea, in septembrie 2012.
In perioada urmatoare, procurorii vor redacta rechizitoriul in dosarul referendumului si ii vor trimite pe suspecti in judecata.
Sursa: Pro TV
Etichete: dna, Liviu Dragnea, referendum, Radu Stroe,
Dată publicare:
13-07-2013 20:12