Liviu Dragnea a fost intampinat cu steaguri secuiesti si afise, in drumul spre Balvanyos

Ultima actualizare: 15-07-2013 06:54
Tinutul Secuiesc

Locuitorii din patru comune din judetul Covasna au arborat pe case steaguri secuiesti, vineri, inaintea trecerii prin zona a vicepremierului Liviu Dragnea.

Dragnea participa la Balvanyos la un forum pe tema regionalizarii. De asemenea, reprezentantii PPMT au avut afise cu mesaje despre Tinutul Secuiesc.

Localnicii din comunele Olteni, Malnas, Micfalau si Bixad au arborat aproximativ 200 de steaguri secuiesti pe case inaintea trecerii prin zona a delegatiei vicepremierului Liviu Dragnea, care participa vineri la un forum pe tema regionalizarii, la un hotel din Balvanyos. Oamenii spun ca prin acest gest au vrut sa ii semnaleze vicepremierului ca se afla in Tinutul Secuiesc, iar pentru ei este importanta folosirea simbolurilor comunitatii.

Liviu Dragnea a fost asteptat la Balvanyos de reprezentanti ai UDMR si PPMT, dar si de zeci de primari din comune ale judetelor Covasna, Harghita si Mures. La sosirea vicepremierului, un reprezentant al PPMT a arborat un panou inscriptionat in limba romana si limba maghiara cu mesajul "Tinutul Secuiesc si autonomie", iar alti membri ai PPMT au prezentat afise pe care era scris "Tinutul Secuiesc, o regiune".

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, la Sibiu, ca, in conditiile in care nu exista un proiect oficial care sa spuna "asa arata Romania regionalizata", maghiarii nu au motive de protest, afirmand ca se asteapta ca vineri, la dezbaterea de la Baile Balvanyos, sa aiba "o discutie asezata".

"Astept o discutie serioasa. O discutie asezata, o dezbatere serioasa. Astept o discutie deschisa, transparenta. Maine (vineri - n.r) mi-as dori sa avem o abordare poate putin diferita de cele pe care le-am avut pana acum, sa discutam in mod serios despre viitorul lor, de modul in care statul roman ii poate ajuta pe ei sa aiba acces la dezvoltare durabila. Sa discutam de proiecte de dezvoltare durabila, de interconexiune de infrastructura dintre zonele in care traiesc si celelalte parti ale teritoriului. Asta ma astept", a declarat Liviu Dragnea.

El a adaugat: "Asta nu inseamna ca nu voi fi dispus sa discutam orice fel de subiect administrativ, politic".

"Nu merg cu idei preconcepute", a spus Dragnea.

Intrebat daca se asteapta la proteste fata de regionalizare, Dragnea a negat.

"Mi-e greu sa cred ca persoana mea fizica genereaza proteste. N-am patit pana acum, dar Doamne fereste. Altceva nu vad pentru ce sa protesteze, pentru ca nu am pus eu sau cineva din Guvern, oficial, un proiect: asa va arata Romania regionalizata. Atunci pentru ce, Doamne iarta-ma, sa protesteze? Eu as prefera sa castigam timp sa comunicam, sa discutam", a spus Dragnea.

Saptamana trecuta, presedintele PPMT, Toro T. Tibor, anunta ca in 20 iulie vrea sa organizeze proteste in peste o suta de localitati din Transilvania fata de proiectul de regionalizare si pentru obtinerea autonomiei in zona locuita majoritar de maghiari.

Toro afirma ca in planurile actuale de regionalizare nu figureaza o solutie care sa convina si comunitatii maghiare si "atentiona" Guvernul ca "nu accepta" solutii care nu sunt agreate si discutate in cadrul comunitatii maghiare, in special in zonele si regiunile din Transilvania unde maghiarii traiesc intr-un numar semnificativ.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO