Presedintele, impaciuitor! Basescu invita separat PSD si PNL la discutii

×
Codul embed a fost copiat

Dupa ce liberalii si social-democratii au plecat extrem de suparati de la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu i-a mai invitat o data, marti, de la ora 18. De aceasta data singuri, fara "rivalii" lor, independentii.

 

UPDATE: declaratiile presedintelui Traian Basescu

- "Am invitat toate partidele, plus grupul minoritatilor din Camera Deputatilor si grupul independentilor. Desi, in aceasta formula, cu toate partidele, am mai avut o intalnire pe 6 noiembrie, astazi a existat o reactie a domnului Antonescu, care n-a mai dorit sa ramana la discutii."

- "Acelasi lucru l-a facut si domnul Ponta, iar consultarile au continuat numai cu PDL, UDMR, grupul minoritatilor si grupul independentilor. Sunt grup parlamentar constituit, au grup aprobat atat in Camera Deputatilor, cat si in Senat, ceea ce ma obliga la consultarea lor."

Citește și
Traian Basescu
Merita sau nu Basescu titlul de academician? PSD protesteaza!
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

- "Cred ca sunt reactii de inceput, de presedinti proaspat alesi."

- "Am sa le transmit o invitatie numai lor, adica PNL-ului si PSD-ului."

- "Revizuirea Constitutiei. Pot sa va spun ca am constatat un consens, nu mai exista niciun partid sau o formatiune care sa nu fie de acord cu modernizarea Statului roman".

- "Optiunile romanilor de la referendum nu pot face obiect de negociere din partea mea."

- "Concluzie. Toti sunt de acord ca trebuie revizuita Constitutia."

- "Dorinta mea este sa am o prezenta cat mai discreta in viata publica, daca nu sunt nevoit sa apar deciziile exprimate prin vot liber ale romanilor. Voi considera ca sunt obligat sa apar ceea ce romanii au votat in noiembrie 2009."

- "Deocamdata efortul meu este sa reusesc sa vorbesc cu toate partidele, pentru ca pana acum domnul Antonescu si domnul Ponta doar m-au ascultat pe mine."

- "Revizuirea Constitutiei este prea putin.Trebuie modernizarea Statului. Trebuie sa construim, iar eu voi avea rabdare sa construiesc."

Sinteza intalnirilor dintre liderii politici si presedintele Traian Basescu de la Palatul Cotroceni:

Primii care au iesit de la discutiile cu seful Statului, dupa doar cateva minute, au fost liberalii. Prin vocea presedintelui Crin Antonescu ei au anuntat ca nu vor sa stea "in acelasi loc, la aceeasi masa si in acelasi timp" cu presedintele Traian Basescu si grupul parlamentar al independentilor.

Crin Antonescu: "I-am spus domnului presedinte ca daca domnia sa, prin aceasta invitatie laolalta, cautioneaza ceea ce se intampla in Parlament cu grupul independentilor asa-zisi, adica falsificarea vointei electoratului, noi nu putem sa cautionam la randul nostru prin a accepta aceasta situatie, o atare stare de lucru. L-am asigurat pe domnul presedinte ca ii stam la dispozitie oricand pentru a-i face cunoscute punctele noastre de vedere si pentru a dialoga pe aceste teme, fie intr-o intrevedere separata, fie intr-o intrevedere la nivelul partidelor parlamentare plus grupul minoritatilor."

Au urmat cei de la Partidul Social Democrat. Presedintele formatiunii, Victor Ponta, a declarat si el ca social-democratii nu vor sa fie bagati in aceeasi oala cu un "partid care nu a fost infiintat inca". El a precizat ca formatiunea pe care o conduce a lasat in scris un punct de vedere referitor la modificarea Constitutiei si modernizarea Statului roman.

De asemenea, o a treia formatiune politica nemultumita de prezenta grupului parlamentarilor independenti a fost Partidul Conservator. Si membrii acestui partid au ales sa plece de la discutii, dupa gestul celor de la PNL si PSD.

UDMR:

- "Suntem dupa o consultare reusita. Suntem parteneri pentru revizuirea Constitutiei si a numarului de parlamentari, insa trebuie sa precizam faptul ca suntem consecventi si in ceea ce priveste punctul de vedere referitor la bicameralism!"

- "Este nevoie de o a doua Camera a Parlamentului, care sa fie un for de reprezentare a judetelor, a regiunilor."

- "Am precizat si in timpul discutiilor! Credem ca daca noi, UDMR, am putut face un efort pe 15 martie si sa fim prezenti la consultari, atunci si celelalte partide (PSD, PC si PNL) puteau face acest lucru si sa ramana la discutii."

Grupul parlamentarilor independenti:

- "Consideram ca poporul s-a exprimat in referendumul din 2009, cand aproximativ sase milioane de romani s-au pronuntat pentru sistemul unicameral, iar alti aproximativ sapte milioane pentru reducerea numarului de parlamentari!  Deci acest lucru nu mai este de negociat intre partide."

- "Nu vreau sa intru in disputa. Noi am venit aici pentru ca am fost invitati. Nu suntem in subordinea patidelor, ci a poporului. Credeam ca partidele au scapat de obsesia presedintelui Basescu si sunt covins ca era o buna ocazie - nu sa faci opozitie de dragul opozitiei, ci sa arati ca intr-un moment de criza mondiala interesul national presupune sa gasesti solutii sa iesim din criza." - Gabriel Oprea

Partidul Democrat-Liberal:

- "PDL sustine punerea in practica, imediat, a deciziei votate prin referendum. Maxim 300 de parlamentari, lucru care nu se negociaza, pentru ca a fost hotarat de popor".

Presedintele Traian Basescu a facut deja apel la intelegere din partea formatiunilor politice. La inceputul consultarilor de la Palatul Cotroceni, unde presa a avut acces timp de cateva minute, seful Statului a declarat ca obiectivul sau este sa realizeze un consens pentru modernizarea Statului roman.

In opinia lui Traian Basescu acesta este al treilea obiectiv important al Romaniei, dupa intrarea in NATO si Uniunea Europeana.

"Nu sunt un adept al mentinerii revizuirii Constitutiei in limitele celor doua intrebari de la referendum. In mod categoric sunt si alte lucruri care trebuie revizuite in Constitutie.... dar trebuie eliminate confuzii si stabilite mai precis limitele de separatie intre puterile statului, precum si modul de actiune in anumite momente" - a spus Basescu, in debutul intalnirii cu partidele, inainte ca reprezentantii PNL, PSD si PC sa paraseasca reuniunea.

Citeste aici despre viziunile politice ale liderilor principalelor partide fata de revizuirea Constitutiei.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Zi incarcata la Cotroceni! Basescu discuta cu partidele despre
Zi incarcata la Cotroceni! Basescu discuta cu partidele despre "unicameral"

Dintre toate formatiunile politice, PD-L este singurul partid care sustine trecerea sistemului legislativ bicameral la unicameral. Ce-i drept, democrat-liberalii ii mai au alaturi si pe independenti, insa nu e suficient pentru o majoritate parlamentara.

Merita sau nu Basescu titlul de academician? PSD protesteaza!
Merita sau nu Basescu titlul de academician? PSD protesteaza!

Senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu sustine ca prin titlul acordat sefului statului, statutul de academician "nu mai are nici o valoare in Romania".

Basescu spune ca somajul e bun, a dus la cresterea productivitatii!
Basescu spune ca somajul e bun, a dus la cresterea productivitatii!

Anul trecut, pe fondul crizei economice, productivitatea muncii a crescut la 11,2%, de la 6,6% in 2008, a declarat presedintele Traian Basescu, la Forumul de afaceri romano-nipon desfasurat la Tokyo.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.