Institutii inchise si bugetari nemultumiti in prima zi de greva generala


Ultimul update: Sambata 03 Noiembrie 2012 10:06
Data publicarii: Luni 31 Mai 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale
Institutii inchise si bugetari nemultumiti in prim...
Institutii inchise si bugetari nemultumiti in prim...
Institutii inchise si bugetari nemultumiti in prim...
Institutii inchise si bugetari nemultumiti in prim...

UPDATE: Este greva generala in educatie si administratie, la care au aderat si alti bugetari. Cei din sanatate protesteaza si ei in semn de solidaritate pana la ora 15:00. Medicii vor asigura insa, urgentele.

In spitale, scoli, penitenciare sau vami, angajatii protesteaza impotriva deciziei guvernului de a le micsora salariile.

Totusi multi dintre ei boicoteaza tocmai proteste colegilor. Multi profesori vor nu vor decat sa intre in vacanta in timp ce in unele institutii au protestat doar angajatii care aveau zi libera.

Iata situatia protestelor din tara:

Educatie

Cei din clasele a XII-a sustin insa, proba de limba straina la bacalaureat. Pana acum nu au fost semnalate nereguli in desfasurarea examenului.

Elevii au fost anuntati din timp sa nu vina la ore iar salile de clasa au ramas pustii in unele scoli.

Peste tot au existat si profesori care au hotarat sa boicoteze greva colegilor asa ca au intrat la ore. In aceste conditii elevii au fost chemati la scoala pentru o ora sau doua, in functie de optiunile dascalilor.

Sanatate

La Timisoara, peste 250 de medici inarmati cu fluiere, pancarte si un sicriu, au protestat in fata spitalului judetean.

La Arad, sirenele ambulantelor au sunat la ora 10 fix dar nu pentru a-si face loc in trafic ci pentru a anunta greva la care au participat angajatii. La proteste au participat insa doar cei care erau in timpul liber.

"Guvernantii se lauda ca sistemul sanitar din Romania este foarte bun dar in cazul in care ei au nevoie de tratamente merg in Austria, Germania, SUA. Probabil ca asa se va intampla si de acum inainte pentru ca nu vor mai ramane medici in conditiile acestea", spune unul dintre medicii nemultumiti.

La Galati nu doar cadrele medicale au protestat ci si cei care vroiau sa intre in spital pentru a duce bolnavilor hrana si medicamente. Pentru ca au fost opriti la poarta ,oamenii s-au revoltat.

Si in Alba peste 200 de sindicalisti, medici, asistenti, si infirmiere au iesit astazi in curtea Spitalului Judetean pentru a protesta impotriva masurilor luate de Guvern.

Administratie

In total, mai bine de 65.000 de functionari si-au intrerupt activitatea in toata tara.

Numai in Bucuresti, aproape 1.700 de angajati ai primariilor, directiilor de impozite, directiilor de evidenta populatiei au inchis ghiseele.

In tara au protestat si functionarii caselor de pensii, dar si cei din caminele de batrani.

Teatru

Si actorii Teatrul National au organizat o actiune de protest in solidaritate cu grevele functionarilor astazi.

Penitenciare

Peste 7.000 de angajati din toate cele 45 de penitenciare din tara au protestat in fata locurilor de munca.

In penitenciarele din Bucuresti, pe prioada protestelor se asigura numai paza inchisorilor si escorta detinutilor la plimbare si in cazuri de urgenta medicala. Singurii care vor fi insotiti la instanta sunt arestatii preventiv.

Protestul in penitenciare se va incheia in aceasta noapte la ora 24:00.

Pensionari

La Brasov, peste 200 de oameni au protestat si au scandat in fata Prefecturii. la un moment dat chiar au vrut sa treaca de jandarmi si sa intre cu forta in sediul institutiei.

La Galati 300 de pensionari au pornit intr-un mars de 5 km prin centrul orasului si s-au oprit in fata prefecturii. Dupa un protest de doua ore, pensionarii au trimis o delegatie care i-a inaintat prefectului un manifest, pentru a-l transmite mai departe, la Guvern.

Ce urmeaza ?

Daca de ziua de azi trecem cu bine, maine - grevele iau amploare pentru ca protestatarilor li se alatura Metrorex si, partial, RATB.

Astfel, daca astazi traficul in Bucuresti se desfasoara normal, de maine lucrurile se schimba. Metrorex intra in greva intre orele 4:00 si 12:00.

Iar troleele, troleibuzele, tramvaiele si autobuzele vor circula in proportie de 85%.

CFR nu s-a hotarat inca daca se alatura sau nu grevei si n-a anuntat deocamdata vreo modificare a programului de lucru.

Romania, te iubesc! Sanatatea e in coma
Programul Romaniei bugetare pe 31 mai: greva generala!
VIDEO PROTVPLUS.RO