Anunțul lui Iohannis privind consolidarea parteneriatului strategic România - Coreea de Sud

Klaus Iohannis
Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis și șeful social-democraților, Liviu Dragnea, s-au întâlnit joi cu cu preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea, Moon Hee-sang.

Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea cu ocazia vizitei oficiale pe care o efectuează în România demnitarul sud-coreean, potrivit Agerpres.

Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Iohannis a salutat această vizită, care are o încărcătură simbolică, având loc în contextul Centenarului României Moderne şi al aniversării, în acest an, a unui deceniu de la instituirea Parteneriatului strategic dintre România şi Republica Coreea. Tot în 2018 se aniversează 55 de ani de la stabilirea relaţiilor Republicii Coreea cu Uniunea Europeană.

Iohannis a evidenţiat caracterul special al relaţiilor dintre cele două ţări, Republica Coreea fiind primul stat din Asia cu care România a stabilit un Parteneriat strategic. De asemenea, preşedintele României a subliniat că cele două state împărtăşesc valori comune, ţara noastră fiind decisă să acţioneze pentru dezvoltarea semnificativă a Parteneriatului strategic bilateral, în acest context el amintind discuţia foarte bună pe care a avut-o cu omologul sud-coreean cu prilejul participării la segmentul la nivel înalt al Adunării Generale ONU din luna septembrie.

"Preşedintele României a exprimat aprecierea pentru cursul ascendent şi dinamica susţinută a relaţiei şi a dialogului politic dintre ţara noastră şi Republica Coreea. Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a încurajat valorificarea potenţialului de cooperare comercial-economică bilaterală, inclusiv prin atragerea de noi investiţii coreene pe piaţa din România.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

De asemenea, el a subliniat potenţialul relaţiilor bilaterale în domeniul educaţiei, încurajând o mai bună valorificare a mobilităţilor studenţeşti, pornind de la oferta educaţională a universităţilor româneşti şi a celor coreene, poziţie împărtăşită pe deplin de partea coreeană.

Preşedintele Klaus Iohannis a asigurat că România va continua să abordeze cu cea mai mare atenţie consolidarea Parteneriatului strategic UE - Coreea, inclusiv pe perioada exercitării de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene", a precizat Administraţia Prezidenţială.

La rândul său, preşedintele Moon Hee-sang a subliniat că România este în prezent unul dintre cei mai importanţi Parteneri strategici ai Republicii Coreea în sud-estul Europei, arătând că, pentru Republica Coreea, România este "perla Europei Centrale şi de Est".

Înaltul oficial sud-coreean a adresat felicitări pentru progresul României şi pentru preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în 2019, exprimând, totodată, hotărârea părţii coreene pentru creşterea investiţiilor în România, respectiv pentru dezvoltarea schimburilor comerciale, arată sursa citată.

Cei doi înalţi demnitari au făcut şi un schimb detaliat de opinii asupra evoluţiilor recente privind reglementarea situaţiei din Peninsula Coreeană, preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea exprimând mulţumiri pentru poziţia consecventă şi sprijinul României în acest dosar, în diverse contexte internaţionale.

Totodată, delegaţia coreeană a purtat discuții și cu șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Discuţiile au vizat consolidarea relaţiilor bilaterale în contextul Parteneriatului strategic dintre cele două ţări, în special sub aspectul economic, se arată într-un comunicat al Camerei Deputaţilor, care precizează că vizita delegaţiei coreene a avut loc în contextul aniversării a 55 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale şi a unui deceniu de la instituirea Parteneriatului strategic dintre România şi Republica Coreea.

"Prezenţa delegaţiei coreene la Camera Deputaţilor a constituit un excelent prilej pentru reînnoirea interesului ţării noastre faţă de consolidarea dialogului şi a cooperării, atât la nivel interparlamentar, inclusiv la nivelul comisiilor specializate şi grupurilor de prietenie, cât şi la nivel guvernamental.

Astfel, a fost apreciată oportunitatea pe care o reprezintă implementarea Parteneriatului strategic în sensul consolidării şi dezvoltării relaţiilor dintre cele două ţări în domenii cheie, precum cel al securităţii sau al economiei. Din această perspectivă, Liviu Dragnea a subliniat că ţara noastră intenţionează să valorifice

Parteneriatul strategic prin aducerea în prim plan a cooperării economice, care încă nu reflectă potenţialul relaţiei bilaterale, şi a exprimat interesul pentru amplificarea investiţiilor sud-coreene în România, prin concretizarea unor proiecte investiţionale de anvergură", informează comunicatul citat.

Preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea a dat asigurări, cu acest prilej, cu privire la deschiderea ţării sale faţă de propunerile şi proiectele româneşti, menţionând că cel mai important instrument în avansarea relaţiilor dintre cele două state îl reprezintă dialogul constant pe subiectele de interes comun.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Nicușor Dan: ”Care sunt persoanele despre care eu cred că într-o ţară civilizată ar trebui să fie în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Care sunt persoanele despre care eu cred că într-o ţară civilizată ar trebui să fie în pușcărie”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că unele persoane care au avut funcții importante în administrația centrală a Bucureștiului ”ar trebui să fie azi în puşcărie”, „într-o ţară civilizată”.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.