Anunțul lui Iohannis privind consolidarea parteneriatului strategic România - Coreea de Sud

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 11 Octombrie 2018 14:49
Categorie: Stiri Politice
Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis și șeful social-democraților, Liviu Dragnea, s-au întâlnit joi cu cu preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea, Moon Hee-sang.

Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea cu ocazia vizitei oficiale pe care o efectuează în România demnitarul sud-coreean, potrivit Agerpres.

Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Iohannis a salutat această vizită, care are o încărcătură simbolică, având loc în contextul Centenarului României Moderne şi al aniversării, în acest an, a unui deceniu de la instituirea Parteneriatului strategic dintre România şi Republica Coreea. Tot în 2018 se aniversează 55 de ani de la stabilirea relaţiilor Republicii Coreea cu Uniunea Europeană.

Iohannis a evidenţiat caracterul special al relaţiilor dintre cele două ţări, Republica Coreea fiind primul stat din Asia cu care România a stabilit un Parteneriat strategic. De asemenea, preşedintele României a subliniat că cele două state împărtăşesc valori comune, ţara noastră fiind decisă să acţioneze pentru dezvoltarea semnificativă a Parteneriatului strategic bilateral, în acest context el amintind discuţia foarte bună pe care a avut-o cu omologul sud-coreean cu prilejul participării la segmentul la nivel înalt al Adunării Generale ONU din luna septembrie.

"Preşedintele României a exprimat aprecierea pentru cursul ascendent şi dinamica susţinută a relaţiei şi a dialogului politic dintre ţara noastră şi Republica Coreea. Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a încurajat valorificarea potenţialului de cooperare comercial-economică bilaterală, inclusiv prin atragerea de noi investiţii coreene pe piaţa din România.

De asemenea, el a subliniat potenţialul relaţiilor bilaterale în domeniul educaţiei, încurajând o mai bună valorificare a mobilităţilor studenţeşti, pornind de la oferta educaţională a universităţilor româneşti şi a celor coreene, poziţie împărtăşită pe deplin de partea coreeană.

Preşedintele Klaus Iohannis a asigurat că România va continua să abordeze cu cea mai mare atenţie consolidarea Parteneriatului strategic UE - Coreea, inclusiv pe perioada exercitării de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene", a precizat Administraţia Prezidenţială.

La rândul său, preşedintele Moon Hee-sang a subliniat că România este în prezent unul dintre cei mai importanţi Parteneri strategici ai Republicii Coreea în sud-estul Europei, arătând că, pentru Republica Coreea, România este "perla Europei Centrale şi de Est".

Înaltul oficial sud-coreean a adresat felicitări pentru progresul României şi pentru preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în 2019, exprimând, totodată, hotărârea părţii coreene pentru creşterea investiţiilor în România, respectiv pentru dezvoltarea schimburilor comerciale, arată sursa citată.

Cei doi înalţi demnitari au făcut şi un schimb detaliat de opinii asupra evoluţiilor recente privind reglementarea situaţiei din Peninsula Coreeană, preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea exprimând mulţumiri pentru poziţia consecventă şi sprijinul României în acest dosar, în diverse contexte internaţionale.

Totodată, delegaţia coreeană a purtat discuții și cu șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Discuţiile au vizat consolidarea relaţiilor bilaterale în contextul Parteneriatului strategic dintre cele două ţări, în special sub aspectul economic, se arată într-un comunicat al Camerei Deputaţilor, care precizează că vizita delegaţiei coreene a avut loc în contextul aniversării a 55 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale şi a unui deceniu de la instituirea Parteneriatului strategic dintre România şi Republica Coreea.

"Prezenţa delegaţiei coreene la Camera Deputaţilor a constituit un excelent prilej pentru reînnoirea interesului ţării noastre faţă de consolidarea dialogului şi a cooperării, atât la nivel interparlamentar, inclusiv la nivelul comisiilor specializate şi grupurilor de prietenie, cât şi la nivel guvernamental.

Astfel, a fost apreciată oportunitatea pe care o reprezintă implementarea Parteneriatului strategic în sensul consolidării şi dezvoltării relaţiilor dintre cele două ţări în domenii cheie, precum cel al securităţii sau al economiei. Din această perspectivă, Liviu Dragnea a subliniat că ţara noastră intenţionează să valorifice

Parteneriatul strategic prin aducerea în prim plan a cooperării economice, care încă nu reflectă potenţialul relaţiei bilaterale, şi a exprimat interesul pentru amplificarea investiţiilor sud-coreene în România, prin concretizarea unor proiecte investiţionale de anvergură", informează comunicatul citat.

Preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea a dat asigurări, cu acest prilej, cu privire la deschiderea ţării sale faţă de propunerile şi proiectele româneşti, menţionând că cel mai important instrument în avansarea relaţiilor dintre cele două state îl reprezintă dialogul constant pe subiectele de interes comun.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Klaus Iohannis Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
Traian Băsescu
Traian Băsescu: ”Dragnea declanşează inutil o criza politică! Mare nemernic”
Încă o lovitură pentru Dragnea. Un deputat PSD s-a înscris în partidul lui Ponta
Fostul premier Tudose o acuză pe Carmen Dan: ”Mincinoasă. Agresivă și Incompetentă”
Aproape dat afară din Guvern, Toader începe să ”toarne”. Ce s-ar fi întâmplat la ședințe
Nou moment amuzant cu Maria Grapini. Și-a mulțumit, apoi s-a felicitat singură. FOTO
Acuzațiile lansate de PNL după mitingul PSD din Iași. ”Ar fi de neconceput”
Mihai Tudose
Mihai Tudose: „Vom începe discuţiile cu Opoziţia pentru un guvern de uniune naţională”
Măsurile anunțate de Teodorovici pentru întoarcerea românilor plecați la muncă în afară
Dragnea, replică dură la adresa lui Iohannis, după protestul din Iași: "Am vești proaste"
Cioloș, ironic la adresa lui Dragnea: „Orice om îi este teamă că-i fură PLUS aragazele”
Dragnea, despre cei care protestează împotriva lui: "Ei sunt ciuma roşie"
Reacția lui Dragnea după ce protestatarii au scandat ”Ciuma roșie” și ”Șobolanule”. VIDEO