Anunțul lui Iohannis privind consolidarea parteneriatului strategic România - Coreea de Sud

Klaus Iohannis
Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis și șeful social-democraților, Liviu Dragnea, s-au întâlnit joi cu cu preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea, Moon Hee-sang.

Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea cu ocazia vizitei oficiale pe care o efectuează în România demnitarul sud-coreean, potrivit Agerpres.

Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Iohannis a salutat această vizită, care are o încărcătură simbolică, având loc în contextul Centenarului României Moderne şi al aniversării, în acest an, a unui deceniu de la instituirea Parteneriatului strategic dintre România şi Republica Coreea. Tot în 2018 se aniversează 55 de ani de la stabilirea relaţiilor Republicii Coreea cu Uniunea Europeană.

Iohannis a evidenţiat caracterul special al relaţiilor dintre cele două ţări, Republica Coreea fiind primul stat din Asia cu care România a stabilit un Parteneriat strategic. De asemenea, preşedintele României a subliniat că cele două state împărtăşesc valori comune, ţara noastră fiind decisă să acţioneze pentru dezvoltarea semnificativă a Parteneriatului strategic bilateral, în acest context el amintind discuţia foarte bună pe care a avut-o cu omologul sud-coreean cu prilejul participării la segmentul la nivel înalt al Adunării Generale ONU din luna septembrie.

"Preşedintele României a exprimat aprecierea pentru cursul ascendent şi dinamica susţinută a relaţiei şi a dialogului politic dintre ţara noastră şi Republica Coreea. Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a încurajat valorificarea potenţialului de cooperare comercial-economică bilaterală, inclusiv prin atragerea de noi investiţii coreene pe piaţa din România.

Citește și
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

De asemenea, el a subliniat potenţialul relaţiilor bilaterale în domeniul educaţiei, încurajând o mai bună valorificare a mobilităţilor studenţeşti, pornind de la oferta educaţională a universităţilor româneşti şi a celor coreene, poziţie împărtăşită pe deplin de partea coreeană.

Preşedintele Klaus Iohannis a asigurat că România va continua să abordeze cu cea mai mare atenţie consolidarea Parteneriatului strategic UE - Coreea, inclusiv pe perioada exercitării de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene", a precizat Administraţia Prezidenţială.

La rândul său, preşedintele Moon Hee-sang a subliniat că România este în prezent unul dintre cei mai importanţi Parteneri strategici ai Republicii Coreea în sud-estul Europei, arătând că, pentru Republica Coreea, România este "perla Europei Centrale şi de Est".

Înaltul oficial sud-coreean a adresat felicitări pentru progresul României şi pentru preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în 2019, exprimând, totodată, hotărârea părţii coreene pentru creşterea investiţiilor în România, respectiv pentru dezvoltarea schimburilor comerciale, arată sursa citată.

Cei doi înalţi demnitari au făcut şi un schimb detaliat de opinii asupra evoluţiilor recente privind reglementarea situaţiei din Peninsula Coreeană, preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea exprimând mulţumiri pentru poziţia consecventă şi sprijinul României în acest dosar, în diverse contexte internaţionale.

Totodată, delegaţia coreeană a purtat discuții și cu șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Discuţiile au vizat consolidarea relaţiilor bilaterale în contextul Parteneriatului strategic dintre cele două ţări, în special sub aspectul economic, se arată într-un comunicat al Camerei Deputaţilor, care precizează că vizita delegaţiei coreene a avut loc în contextul aniversării a 55 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale şi a unui deceniu de la instituirea Parteneriatului strategic dintre România şi Republica Coreea.

"Prezenţa delegaţiei coreene la Camera Deputaţilor a constituit un excelent prilej pentru reînnoirea interesului ţării noastre faţă de consolidarea dialogului şi a cooperării, atât la nivel interparlamentar, inclusiv la nivelul comisiilor specializate şi grupurilor de prietenie, cât şi la nivel guvernamental.

Astfel, a fost apreciată oportunitatea pe care o reprezintă implementarea Parteneriatului strategic în sensul consolidării şi dezvoltării relaţiilor dintre cele două ţări în domenii cheie, precum cel al securităţii sau al economiei. Din această perspectivă, Liviu Dragnea a subliniat că ţara noastră intenţionează să valorifice

Parteneriatul strategic prin aducerea în prim plan a cooperării economice, care încă nu reflectă potenţialul relaţiei bilaterale, şi a exprimat interesul pentru amplificarea investiţiilor sud-coreene în România, prin concretizarea unor proiecte investiţionale de anvergură", informează comunicatul citat.

Preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea a dat asigurări, cu acest prilej, cu privire la deschiderea ţării sale faţă de propunerile şi proiectele româneşti, menţionând că cel mai important instrument în avansarea relaţiilor dintre cele două state îl reprezintă dialogul constant pe subiectele de interes comun.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Document nou. Ciolacu ar fi călătorit în mai 2022 la Madrid cu un avion închiriat tot de Nordis, alături de alte persoane
Document nou. Ciolacu ar fi călătorit în mai 2022 la Madrid cu un avion închiriat tot de Nordis, alături de alte persoane

Cu puțin timp înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, scandalul zborurilor private în avioane închiriate de Nordis ia amploare.

Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.