Antonescu: Protocolul USL nu este nici suspendat, nici anulat, nici denuntat; USL exista
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti, ca protocolul USL nu este "nici suspendat, nici anulat", nu a fost denuntat de vreuna dintre parti la Tribunal, motiv pentru care este inca in vigoare si USL exista.
"As mai iesi in intampinarea intrebarilor dumneavoastra privitoare la Uniunea Social Liberala, pentru ca am vazut ca e un subiect pe care il stapaniti greu, ce-i drept, nu din vina dumneavoastra, ci, poate, si din cauza unor declaratii cu nuante diferite care s-au dat in aceste zile. Si aici as simplifica putin lucrurile spunandu-va ca Uniunea Social Liberala exista, protocolul USL nu este nici suspendat, nici anulat, protocolul Uniunii Social Liberale este un document oficial, un document constitutiv al aliantei", a declarat Antonescu.
El a mai spus ca protocolul este in vigoare. "El este semnat, depus la tribunal si, evident, atata vreme cat Uniunea exista, cat protocolul nu a fost modificat sau denuntat, este evident ca si acest protocol este in vigoare", a completat liderul PNL.
Antonescu a fost intrebat de jurnalisti cum interpreteaza declaratia lui Victor Ponta legata de faptul ca protocolul Uniunii ar fi suspendat din punctul sau de vedere.
"Nu o interpretez, nu este menirea mea sa interpretez nuante. Sincer, imi pare menirea dumneavoastra sa interpretati aceste lucruri, asta este frumusetea profesiei de jurnalist. (...) Tot ce pot sa va spun eu juridic si politic este ca protocolul este in vigoare, eu asa am interpretat-o, ca totusi sa folosesc acest termen, asa cum v-am spus, si anume dorinta premierului si dorinta sa in calitate de lider al PSD, de copresedinte al Uniunii, dorinta premierului de a adauga, de a mai adauga niste articole, ceea ce, repet, este oricand foarte posibil si chiar am si eu, in nume personal, niste idei in aceasta privinta. Dar o sa le discutam la momentul respectiv", a raspuns Antonescu.
Presedintele PNL a fost intrebat cum raspunde afirmatiei premierului legata de rediscutatea articolului prinvind sanctiunile prevazute in protocolul USL.
"Eu cred ca acel articol este foarte clar si nu-mi pot, sincer, imagina cum ne strangem niste delegatii, inteleg, niste grupuri mari, de oameni seriosi, intre care un prim-ministru, un presedinte al Senatului, alti colegi de-ai nostri cu inalte demnitati in statul roman, ca sa detaliem un articol simplu si clar. Cred ca acel articol trebuie sa fie aplicat. Daca, sigur, si in legatura cu acel articol exista dorinta de a discuta sau de a nuanta, nu avem nimic impotriva", a mai spus Antonescu.
Totodata, el a aratat ca, in opinia sa, sanctiunile pentru incalcarea documentului fondator al USL sunt clar precizate si pot fi aplicate.
"Mie imi pare foarte clar, sanctiunile decurg in momentul in care ceva in statutul unui partid sau in protocolul de functionare al unei coalitii - pentru ca in fond protocolul acesta este pentru coalitie ceea ce este statutul pentru fiecare dintre partide - cand ceva este interzis, sanctiunile sunt clare, deci acele lucruri te fac incompatibil cu coalitia", a sustinut presedintele PNL. Saptamana trecuta, liderii PSD in frunte cu premierul Victor Ponta au cerut partenerilor din USL sa il excluda din PNL pe senatorul Sorin Rosca Stanescu, urmare a declaratiilor repetate ale acestuia impotriva PSD si a prim-ministrului. Liberalii, insa, nu au luat nicio decizie transanta, Crin Antonescu spunand doar ca de acum incolo nu vor mai fi tolerate atacuri ale liberalilor la adresa partenerilor social-democrati.
Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, ca PNL trebuie in perioada urmatoare sa probeze prin fapte ca este solidar cu PSD la guvernare, el aratand ca decizia liberalilor de a fi solidari cu PSD trebuie sa fie una sincera, avand in vedere ca protocoul USL nu s-a respectat, fiind suspendat.
Ulterior, Ponta declara ca protocolul USL trebuie rediscutat in urma situatiilor noi si tensionate aparute, el aratand ca e nevoie de negocierea unor mecanisme de intarire a solidaritatii.
"Nu s-a pus problema ruperii protocolului nicio secunda. S-a pus problema ca in mod evident va trebui sa facem o echipa de negociere si sa discutam protocolul, sa-l updatam. Sunt lucruri acolo care nu mai sunt necesare, cele referitoare la alegerile locale, la alegerile parlamentare. Au aparut situatii noi si cred ca dupa acest moment tensionat trebuie sa rediscuam practic protocolul, sa facem o echipa de negociere, sa discutam cu colegii liberali. Sper sa gasim solutiile cele mai bune", a spus Ponta, dupa sedinta BPN al PSD.