Ambasadorul SUA la Bucuresti: "Un referendum care nu e in concordanta cu Constitutia, inacceptabil"
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, declara ca este inacceptabila desfasurarea referendumului din 29 iulie dupa o legislatie care nu este in concordanta cu Constitutia.
Ambasadorul crede ca acest lucru ar provoca "intentionat o criza constitutionala foarte periculoasa".
"Prim-ministrul Ponta a solicitat Parlamentului Romaniei sa convoace rapid o sesiune extraordinara pentru a adapta legislatia referitoare la referendumul din 29 iulie conform recentei hotarari a Curtii Constitutionale. Presedintii ambelor Camere ale Parlamentului ar trebui sa actioneze fara intarziere in acest sens. Prim-ministrul are absoluta dreptate ca este inacceptabila desfasurarea unui referendum care pare in neconcordanta cu prevederile Constitutiei. Acest lucru ar provoca intentionat o criza constitutionala foarte periculoasa", afirma ambasadorul Gitenstein intr-un comunicat transmis miercuri MEDIAFAX.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De asemenea, ambasadorul SUA arata ca atat prim-ministrul, cat si presedintele interimar i-au repetat angajamentul lor public de a respecta toate deciziile Curtii Constitutionale.
"Prim-ministrul Victor Ponta a confirmat acest angajament solicitand Parlamentului sa actioneze. Sunt increzator ca presedintele interimar Crin Antonescu va face acelasi lucru semnand o lege a referendumului in concordanta cu hotararea Curtii Constitutionale imediat ce aceasta ajunge pe biroul sau", adauga Gitenstein.
Totodata, el considera ca "daca devine evident ca Parlamentul nu doreste sau nu se poate reuni si actiona imediat, atunci Guvernul ar trebui sa ia masurile care sunt de competenta sa pentru a se asigura ca organizarea si desfasurarea referendumului sunt in deplina concordanta cu recenta decizie a Curtii Constitutionale privind referendumul".
Curtea Constitutionala a decis, marti, ca legea prin care s-au facut modificari la articolul 10 din Legea referendumului este constitutionala, in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.
Premierul Victor Ponta a anuntat, in sedinta de miercuri a Guvernului, ca a trimis presedintilor celor doua camere al Parlamentului o scrisoare in care propune convocarea unei sesiuni extraordinare in care sa coreleze toate textele de legi privind referendunul cu decizia Curtii Constitutionale.
El a aratat ca modul de derulare a referendumului va fi stabilit de catre Parlament.
Guvernul a transmis ulterior un comunicat in care arata ca, avand in vedere decizia Curtii Constitutionale pronuntata in 10 iulie asupra Legii pentru modificarea articolului 10 din Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, premierul Victor Ponta a trimis presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care le adreseaza rugamintea de a analiza posibilitatea organizarii in cat mai scurt timp a unei sesiuni extraordinare.