Ambasadorul german: E exclusa aderarea completa la Schengen fara raport satisfacator pe MCV in 2012

Andreas von Mettenheim

Ambasadorul german la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, spune ca, in opinia sa, este exclus ca UE sa decida asupra aderarii complete la spatiul Schengen inainte sa fi fost publicat in decembrie raportul suplimentar pe MCV "satisfacator".

Mentionand ca libera circulatie in interiorul Uniunii Europene este un bun de mare pret, diplomatul german precizeaza ca, de aceea, Guvernul federal se implica hotarat pentru ca, odata cu indeplinirea tuturor conditiilor, regimul Schengen sa poata fi aplicat in intregime si Romaniei, si Bulgariei.

Andreas von Mettenheim aminteste ca, asa cum se stie, conditiile tehnice necesare aderarii au fost indeplinite, dar ca pana acum nu a existat nicio intelegere privind aderarea completa, deoarece, in urma deficientelor statului de drept si a lipsei progreselor in domeniul combaterii coruptiei precum si in cel al reformei in justitie, constatate de ani de zile in cadrul activitatilor de monitorizare in domeniile justitie si afaceri interne, aderarea completa la Schengen nu parea, pana in prezent, sa fie posibila din punct de vedere politic.

Intrebat daca Guvernul Federal mai sustine varianta aderarii in doi pasi, cu frontierele aeriane si maritime in prima faza pana la sfarsitul lui 2012, iar apoi cea terestra in 2013, ambasadorul a raspuns: "Da, in proportie de 100%".

El a amintit ca Germania a conditionat continuarea procesului de aderare de raportul Comisiei Europene privind progresele Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si ca raportul publicat la 18 iulie releva progresele facute de Romania in cei 5 ani de la aderarea la Uniunea Europeana, insa se refera si la preocuparile fata de ireversibilitatea si sustenabilitatea reformelor, "preocupari care au fost intarite de recentele evolutii in planul politicii interne a Romaniei".

Citește și
Schengen
FT: UE ar putea sa arate Romaniei ca democratia nu e negociabila si sa amane aderarea la Schengen
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

"Din acest considerent, Comisia porneste de la premisa ca actualele controverse politice din Romania pericliteaza intr-o mare masura progresele obtinute pana acum si dovedesc ca multe reforme inca nu sunt bine ancorate. De aceea, Comisia va intocmi, pana la sfarsitul acestui an, un alt raport in cadrul MCV pentru a evalua daca s-a tinut cont de preocuparile sale si daca principii-cheie precum statul de drept si independenta actului de justitie, ca parte a echilibrului puterilor intr-o democratie care functioneaza in mod corespunzator, se bucura de o recunoastere sociala mai ampla", mentioneaza Andreas von Mettenheim.

In opinia sa, raportul suplimentar din luna decembrie constituie "o mare sansa pentru Guvernul Romaniei pentru a inlatura preocuparile celor de la Bruxelles".

Diplomatul german precizeaza ca porneste de la premisa ca Guvernul de la Bucuresti se va folosi de aceasta sansa.
intrebat care este pozitia Guvernului Germaniei privind desfasurarea in continuare la nivel european a discutiilor referitoare la aderarea celor doua tari la Schengen, ambasadorul raspunde:

"Consider ca este exclus ca statele membre ale Uniunii Europene sa decida asupra aderarii complete la spatiul Schengen inainte sa fi fost publicat in decembrie acest raport suplimentar cu un continut satisfacator.

In opinia mea, acest lucru are pentru Romania doua semnificatii: sa continue energic reformele in justitie si combaterea coruptiei, insa in acelasi timp sa perceapa actuala criza politica ca pe o sansa pentru un nou inceput din punct de vedere politic".

El subliniaza ca "toate fortele politice ar trebui sa regaseasca, in cel mai scurt timp, calea spre o convietuire constructiva in interesul Romaniei si al cetatenilor romani".

In 18 iulie, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, in prezentarea raportului privind MCV, ca Romania a facut un pas inapoi de pe buza prapastiei, dar ca trebuie sa-si respecte angajamentele, situatia urmand a fi monitorizata si un nou raport adoptat in acest an. "Vom continua sa monitorizam situatia (...) Un nou raport va fi adoptat pana la sfarsitul anului", a spus Barroso, care a aratat ca prin acest document se va constata daca autoritatile de la Bucuresti au dat raspuns ingrijorarilor ridicate de Comisia Europeana.

El a asigurat ca va fi monitorizata in continuare "cu mare atentie" evolutia din Romania si respectarea angajamentelor asumate de catre premierul Victor Ponta pentru reinstaurarea respectului pentru statul de drept si independenta sistemului judiciar. Barroso a arata ca evenimentele din precedentele trei saptamani din Romania au fost o sursa de ingrijorare pentru Comisia Europeana si UE, iar acestea "au zdruncinat" increderea in Romania.

Ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich si-a exprimat indoiala cu privire la o aderare apropiata a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, intr-un interviu publicat miercuri, relateaza AFP.

In septembrie, Uniunea Europeana (UE) urmeaza sa analizeze din nou aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, dupa cinci ani de la aderarea la Uniune, pe 1 ianuarie 2007.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Ministrul german de interne nu crede in sansele Romaniei de aderare la Schengen, anul acesta
Ministrul german de interne nu crede in sansele Romaniei de aderare la Schengen, anul acesta

Romania si Bulgaria ar putea sa nu fie pregatite sa adere la Spatiul Schengen anul acesta, chiar si partial, cu spatiul aerian si maritim, a declarat ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich pentru cotidianul Rheinische Post.

FT: UE ar putea sa arate Romaniei ca democratia nu e negociabila si sa amane aderarea la Schengen
FT: UE ar putea sa arate Romaniei ca democratia nu e negociabila si sa amane aderarea la Schengen

Traian Basescu ar trebui sa reflecteze la ceea ce l-a facut atat de nepopular printre romani, iar in loc sa se amestece in institutii, Guvernul ar trebui sa se concentreze asupra economiei, indeamna FT intr-un editorial publicat in editia online de luni.

Marga: Calendarul intrarii in Schengen a Romaniei si Bulgariei nu s-a modificat
Marga: Calendarul intrarii in Schengen a Romaniei si Bulgariei nu s-a modificat

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat ca nu s-a modificat calendarul intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen in urma raportului pe MCV, aceasta fiind in continuare posibila in doua etape.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.