Ambasadele si consulatele romanesti conduse de soti si sotii!
La fel cum se intampla in politica sau in institutiile de invatamant superior, si diplomatia romaneasca este o mare familie. Potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe, jumatate din ambasadele si consulatele noastre sunt conduse de soti si sotii.
Nu este nimic ilegal sau imoral, considera superiorii acestora, atata vreme cat oamenii si-au ocupat posturile prin concurs. Numarul cuplurilor din diplomatia romaneasca trece in acest moment de 50. Asa se face ca multi dintre ambasadorii, consulii, consilierii, secretarele sau soferii sunt casatoriti intre ei.
De pilda la Washington, alaturi de ambasadorul Adrian Vierita, lucreaza pe post de consilier si sotia sa, Codrina.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Si La Buenos Aires domnului Gheorghe Petre de la Departamentul Administrativ din Ambasada ii este alaturi de nevasta, Dana, care este secretara.
Tandemul ambasador - consilier in familie este refacut si la Canberra, in Australia, unde doamna Cristina Stuparu ocupa postul de consilier in reprezentanta condusa de partenerul sau, Mihai Stefan Stuparu.
Situatia similara si la Beijing, in China sau la Bruxelles, unde sotii Simion detin functiile de consilier diplomatic, respectiv, secretar.
Cei din conducerea Ministerului de Externe stiu foarte bine situatia si anunta ca nu este nimic anormal daca oamenii reprezinta Romania in familie.
Potrivit MAE:
"1. Toate persoanele care se afla la post ca angajati ai MAE si sunt sot si sotie au fost trimise in misiune cu respectarea legislatiei interne (si in conformitate cu practica diplomatica internationala.)
2. (Persoanele respective sunt fie diplomati de cariera cu contracte pe durata nedeterminata, fie personal tehnico-administrativ. )
Inaintea plecarii la post, toti acesti angajati - diplomati de cariera sau personal tehnico-administrativ - au fost declarati admisi (la posturile respective) in urma concursurilor care au avut loc inainte de trimiterea in misiune.
3. Ca politica de resurse umane, este incurajata participarea la concurs si plecarea la post in tandem a angajaţilor MAE sot-sotie, in conditiile indeplinirii cerintelor posturilor respective si promovarii concursului, din ratiuni financiare".
Desi nu exista o prevedere legala, in diplomatie se practica : daca sotul sau sotia ocupa un post peste hotare sa isi ia in misiune si perechea.