Cutremur in PNL, dupa anuntul de demisie al Alinei Gorghiu. Inca un lider a decis sa renunte la functiile de conducere

×
Codul embed a fost copiat

Alina Gorghiu a anuntat intr-o conferinta de presa ca demisioneaza de la conducerea Partidului National Liberal, ca urmare a rezultatelor dezastruoase inregistrate la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Noua conducere va fi aleasa, la inceputul anului viitor.

Demisia Alinei Gorghiu, considerata a fi omul de incredere al presedintelui Klaus Iohannis, a creat deja deruta in PNL. Surse politice sustin ca batalia pentru putere intre tabara fostilor PDL-isti si vechii liberali a inceput deja.

Sunt multi care acuza tactica gresita a PNL-ului, inclusiv prin sustinerea lui Dacian Ciolos fara ca acesta sa se inscrie in partid si sa candideze la alegerile de duminica.

Sinteza declaratiilor presedintelui PNL Alina Gorghiu:

Citește și
Harta rezultate alegeri parlamentare 2016
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE. Harta Romaniei s-a inrosit: PSD a castigat in 35 de judete, PNL, in 3. Cum a votat diaspora
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

- Cred ca in continuare oferta PNL in ceea ce priveste lista de candidati si programul de guvernare a fost una buna, insa votul covarsitor s-a dus inspre PSD. Dati-mi voie sa recunosc victoria PSD. Au un program de guvernare care presupune multe promisiuni, un program de guvernare pe care PNL, din opozitie, se va asigura ca viitorul guvern il va duce la indeplinire. Vom face opozitie, o opozitie curata, ferma.

- Am avut discutii cu liderii din teritoriu si i-am informat ca pentru mine nu exista alt gest decat depunerea mandatului.

Alina Gorghiu a subliniat ca va colabora in continuare cu colegii liberali, indiferent de pozitia pe care o va ocupa.

"A fost o onoare pentru mine sa fiu presedintele PNL doi ani. A fost o onoare sa colaborez cu toti din interiorul partidului, cu colegii mei si o sa-i asigur ca o sa fac asta in continuare indiferent de pozitia pe care o voi ocupa in PNL", a aratat Gorghiu.

Ea a anuntat ca luni, la ora 18,00, va avea o discutie cu liderii din 20 de filiale cu rezultate peste media nationala si ca Biroul Politic National al PNL se va reuni marti, unde va propune convocarea Conventiei Nationale pentru luna februarie.

"Le voi propune colegilor mei si in aceasta seara si maine in BPN sa accepte propunerea mea sa convocam rapid Conventia Nationala a partidului, forul care organizeaza alegerile in PNL. Sper sa se poata intr-un calendar undeva la jumatatea lunii februarie. Vom vedea procedural si statutar cum se desfasoara calendarul, dar in mod cert este necesar, este nevoie sa se stabileasca o noua conducere a PNL, este nevoie de o conducere legitima, de un nou start, de coerenta, de stabilitate si de un act politic eficient", a afirmat liderul PNL.

Potrivit acesteia, in cadrul BPN se va decide formula de interimat.

Gorghiu a subliniat ca pe final de mandat are ca obiectiv "solidaritatea PNL".

"Mi-as dori ca toti colegii mei sa ramana uniti in aceasta formula. imi doresc sa devenim o opozitie puternica la PSD pentru ca, chiar daca astazi vedeti un PSD la procentele pe care le-au obtinut in alegeri si sunt foarte multe, va asigur si sigur veti constata din istorie ca PSD face si multe alte lucruri mai neplacute la guvernare, dar va asigur ca-i vom monitoriza atent si ca stim noi, cei din PNL, sa facem opozitie asa cum trebuie si cand trebuie. Am convingerea ca vom depasi acest soc electoral, acest rezultat deloc bun pentru PNL si vom merge mai departe", a completat ea.

Gorghiu a multumit electoratului de dreapta pentru incredere si voturi.

Rezultatele partiale oficiale anuntate de Biroul Eelctoral dupa centralizarea a peste 80% din voturi arata ca PSD a obtinut la Senat 45,43% si 45,26% la Camera Deputatilor.

PNL este mult in urma social-democratilor, cu 19,99 % la Camera Deputatilor si 20,34 % la Senat.

De altfel, in luna octombrie, Alina Gorghiu a declarat ca isi va da demisia din functie daca PNL nu va fi partidul in jurul caruia sa se formeze majoritatea parlamentara care sa dea noul premier al Romaniei.

Adriana Saftoiu: Mi-am dat demisia din functia de prim-vicepresedinte al PNL, solidar cu echipa

Adriana Saftoiu a anuntat luni seara ca a demisionat din functia de prim-vicepresedinte al Partidului National Liberal.

"Mi-am dat demisia din functia de prim-vicepresedinte, solidar cu echipa (desigur, pot sa fiu autoironica si sa adaug ca, pentru mine, sa iti dai demisia e deja a doua natura, nu ma definesc functiile), desi, cu martori, am spus ca nu e bine ca ne pacalim. Procentul pe care l-am dat PNL (mai ales la Bucuresti) s-a confirmat. Nu e titlu de glorie, dar sper ca pe viitor sa nu mai aud ca sunt negativista, pesimista! Pentru simplu fapt ca nu ma mint, indiferent care e miza! Si era vizibil, pentru cei care nu au vrut confort, ca strategia era perdanta. Nu din campanie! Ci cu mult inainte!", a scris Saftoiu, pe Facebook.

Ea sustine ca este 'dovada de infantilism ca toata analiza sa fie redusa la o campanie'.

"Cei care au in mod real aceasta experienta (a campaniilor electorale) stiu ca, in alegeri cu un singur tur, campania nu adauga mare lucru: doar te informeaza cand sa votezi si cine sunt competitorii. Oamenii au deja optiunile cand incepe campania. Perioada de dinainte e definitorie! Iar alegerile se pierd in primul rand prin demotivarea activului de partid. Daca ii spui permanent ca e mai putin bun, ca cei 'noi' sunt mai valorosi, atunci cand ii propui candidati care nu spun mai nimic in favoarea celor care impart pliante cu tine, candidatul, nu te astepta ca activul sa mobilizeze votul. Nu discursuri, nu nume, nu 'noii' mobilizeaza activul de partid care face campanie! Insist: doar cine nu a facut campanie nu stie care e valoarea activului de partid", afirma Saftoiu.


 

Inca doi lideri ai PNL si-ar fi anuntat demisiile

Secretarul general al PNL, Ilie Bolojan, si presedintele Organizatiei PNL Bucuresti, Cristian Busoi, au demisionat luni din functii, potrivit unor surse liberale, citate de Agerpres.

In interiorul PNL se vehiculeaza mai multe nume pentru preluarea conducerii partidului, precum Gheorghe Flutur, Mircea Hava, Raluca Turcan, dar si varianta ca Alina Gorghiu sa conduca interimar formatiunea politica.

Presedintele PNL Timis, Nicolae Robu, a propus, luni, dizolvarea Biroului Politic National (BPN) al PNL, prin demisia de onoare a tuturor membrilor sai, in frunte cu presedintele Alina Gorghiu, in urma rezultatului alegerilor "dezastruoase".

Intr-o declaratie de presa, Nicolae Robu, care detine functia de vicepresedinte al PNL, sustine ca "rezultatele obtinute de PNL la alegerile parlamentare sunt dezastruoase", iar explicatiile sunt "multiple si complexe" si se impune o analiza serioasa, facuta cu profesionalism, pentru a le cunoaste cu precizie.

"Pana atunci, se impune si asumarea raspunderilor pentru ele. A cauta responsabilii ba la Cotroceni, ba la Palatul Victoria, respectiv a pune totul in responsabilitatea presedintelui PNL Alina Gorghiu este profund incorect", spune Nicolae Robu.

El propune mai multe masuri, intre care organizarea de alegeri interne la toate nivelurile, de jos in sus, pana la finele lunii februarie 2017, "dizolvarea actualului BPN prin demisia de onoare a tuturor membrilor sai, in frunte cu presedintele partidului, demisia tuturor presedintilor de filiala care au obtinut un scor mai mic de 30%, "deci inclusiv a subsemnatului" (Nicolae Robu, n.r.), constituirea unui BPN interimar format din toti presedintii de filiala care au obtinut un scor mai mare decat scorul mediu pe tara al partidului, "plus actualul presedinte Alina Gorghiu, care sa asigure conducerea colectiva a partidului, pana la alegerile interne".

Liberalul timisean mai propune numirea de catre noul BPN, dintre membrii sai, a unui presedinte interimar care sa conduca partidul, pana la alegerile interne, numirea de catre BPJ-uri a unor presedinti de filiala interimari, care sa asigure conducerea filialelor pana la alegeri, iar in filialele cu scor sub scorul mediu pe tara al partidului, acestia vor fi obligatoriu altii decat cei in functie la data alegerilor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Analiza Cristian Tudor Popescu.
Analiza Cristian Tudor Popescu. "PNL a gresit totul, PSD a castigat incitand la ura impotriva strainilor"

Invitat la editia speciala a Stirilor ProTV, Cristian Tudor Popescu a facut o analiza dura a alegerilor parlamentare.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE. Harta Romaniei s-a inrosit: PSD a castigat in 35 de judete, PNL, in 3. Cum a votat diaspora
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE. Harta Romaniei s-a inrosit: PSD a castigat in 35 de judete, PNL, in 3. Cum a votat diaspora

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Datele partiale arata o victorie zdrobitoare pentru PSD si o infrangere grea pentru PNL la alegerile parlamentare.

Rezultate oficiale partiale. PSD a obtinut peste 45 % la Senat si Camera Deputatilor. PNL este la mare distanta
Rezultate oficiale partiale. PSD a obtinut peste 45 % la Senat si Camera Deputatilor. PNL este la mare distanta

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016. PSD a obtinut 45,31 % din voturi, PNL - 19,95 %, USR - 8,92 % la Camera Deputatilor, in timp ce la Senat scorurile sunt: PSD - 45,43 %, PNL - 20, 32 %, USR - 8,97 %, dupa centralizarea a peste 95 % din voturi.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Petre Roman, în fața procurorilor. Ia la cunoștință despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Ia la cunoștință despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.