Mesajul lui Basescu de Ziua Nationala a Romaniei: Politicienii care nu vor intelege ce vor romanii vor fi spulberati de popor

Ultima actualizare: 04-12-2014 07:01
Mesajul lui Basescu de Ziua Nationala a Romaniei: ...
Mesajul lui Basescu de Ziua Nationala a Romaniei: ...

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, in cadrul receptiei de Ziua Nationala a Romaniei, ca pe 16 noiembrie, romanii au avut vointa mai puternica decat politicienii si televiziunile.

Mai mult, printre mesajele presedintelui s-au regasit si un indemn pentru elitele politice ale Romaniei de astazi, in comparatie cu cele din timpul regimului autoritar, precum si felicitari indreptate catre cetatenii din Republica Moldova pentru alegerea facuta in cadrul scrutinului parlamentar.

“Acum un sfert de veac, un regim comunist care parea etern, la fel ca si conducatorul de atunci, s-a prabusit in fata dorintei de libertate a poporului roman. Si pe 16 noiembrie romanii au avut vointa mai puternica decat cea a politicienilor si a televiziunilor”, a declarat Traian Basescu.

“Elitele politice trebuie sa intelega un lucru esential: nu vor rezista in fruntea natiunii romane daca nu vor fi, tot timpul, cu un pas inaintea evolutiei poporului roman”, a mai adaugat presedintele Traian Basescu.

In cadrul aceleiasi conferinte de presa, Traian Basescu a reiterat, totodata, si prioritatile romanilor, facand astfel trimitere catre domeniile care ar trebui sa fie in atentia politicienilor.

“Politicienii trebuie sa inteleaga ca romaniii vor stat de drept, justitie egala, sanatate asigurata tuturor, educatie si autostrazi. Politicienii care nu vor intelege acest lucru, peste cativa ani, vor fi spulberati de acelasi popor roman”, a explicat acesta.

Nu in ultimul rand, Traian Basescu a adus in discutie si alegerile parlamentare din Republica Moldova.

“Folosesc acest prilej pentru a felicita autoritatile si cetatenii Republicii Moldova pentru alegerile de ieri, care au dat o noua majoritate pro-europeana”, a adaugat Traian Basescu.

”Sarbatoarea nationala a tuturor romanilor este cel mai bun moment pentru reinnoirea asigurarilor ca Romania va sustine in continuare implinirea aspiratiilor de integrare europeana ale romanilor de peste Prut, in timp ce unirea natiunii romane intr-un singur stat romanesc este un ideal de care nu am sa ma dezic niciodata”, a mai afirmat presedintele Traian Basescu.

Basescu: “Romania si poporul sau au darul de a renaste in momentele cheie si de a-si aduna resursele"

Seful statului a aratat ca Ziua Nationala a Romaniei este o sarbatoare cu numeroase momente simbolice, ”cu atat mai mult in acest an cand ziua nationala are loc in ajunul sarbatoririi a 25 de ani de la prabusirea comunismului si a reluarii modernizarii tarii prin integrarea sa in spatiul firesc de dezvoltare, in spatiu de valori al democratiilor occidentale”.

”La 1 decembrie 1918, se infaptuia Romania Mare prin revenirea Transilvaniei, Basarabiei si a Bucovinei la Romania. Nu am fi trait probabil niciodata acest moment fara existenta unor barbati de stat vizionari precum premierul Ion I.C.Bratianu, Regele Ferdinand Intregitorul sau generalii romani care au condus marile batalii ale unirii din Primul Razboi Mondial la Marasti, Marasesti si Oituz. 1 Decembrie 1918 este punctul de referinta in veacuri al reunirii tuturor romanilor in acelasi stat. Istoria din acel moment ne invata ca putem sa razbim in momente grele numai cu solidaritate si coeziune, prin definirea coerenta a interesului national”, a aratat presedintele Basescu.

El a tinut sa mentioneze ca ”Romania si poporul sau au darul de a renaste, in momentele cheie, si de a reusi sa isi adune toate resursele, toate energiile pentru a rasturna perspectivele cele mai intunecate”.

”E o forta de coeziune si de echilibrare a alunecarilor istorice care a facut ca, de exemplu, de la Romania din 1916-1917 ramasa la dimensiunea provinciei istorice Moldova, cu capitala si guvernul mutate la Iasi, in pragul unei capitulari si a unui dezastru national, tara sa renasca prin forta si vointa natiunii, si sa ajungem la 1 decembrie 1918, sa consemnam unirea Bucovinei si Basarabiei la patria mama prin vointa locuitorilor acelor regiuni istorice vechi, romanesti, dar si revenirea Transilvaniei la Romania tot printr-o mare Adunare Populara si vointa manifesta a 100.000 de oameni adunati la Alba Iulia”, a spus Traian Basescu.

El a continuat: ”Ce proba mai importanta a fortei si vitalitatii poporului roman putem avea, decat acel 1 decembrie care ne vorbeste despre unirea de neam, ca vointa, ca fundament al spiritualitatii romanesti. Generatia actuala si generatiile viitoare nu au decat de invatat de la aceste momente istorice, cu atat mai mult cu cat de atunci au traversat alt eveniment crucial pentru natia romana: 22 decembrie 1989, acum un sfert de veac, un regim comunist care parea etern, la fel ca si conducatorul sau de atunci, s-a prabusit in fata dorintei de libertate a poporului roman”.

Presedintele Traian Basescu a tinut sa adreseze romanilor din tara, dar si romanilor de pretutindeni, militarilor romani aflati la datorie in Afganistan, in Balcanii de Vest si Africa, felicitari si urari de sanatate, de prosperitate cu ocazia sarbatorii noastre nationale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO