Alesii neamului, la poza: "Felicitari, domnule senator, sunteti fotogenic, dar cam zburlit"
Noii senatori au venit, marti, la Parlament, pentru a se familiariza cu salile, a se fotografia pentru legitimatii si a-si prelua telefoanele mobile.
Unii dintre ei au facut glume despre cat de fotogenici sunt, expunandu-si fie prioritatile legislative, fie nepriceperea legata de procesul legislativ.
Intampinati la intrarea principala a Senatului de catre personalul tehnic, noii senatori au fost condusi in salile grupurilor parlamentare pentru a se familiariza cu locul in care isi vor desfasura activitatea in urmatorii patru ani.
Mai multi dintre ei au mers direct in mini-studioul foto pentru a se fotografia. Altii, care au fost realesi, au optat ca pe pagina de internet a Senatului sa fie postata fotografia facuta la inceputul mandatului 2008-2012.
Relaxati, senatorii alesi au facut glume intre ei si s-au aratat amuzati de indicatiile primite de la fotografa, care le-a cerut sa pozeze si din semi-profil.
In timpul sedintei foto, a fost spart un proiector asezat pe podea, cioburile de la tuburile de neon imprastiindu-se pe marmura.
"Sabotaj la adresa mea", a glumit unul dintre parlamentarii care se aflau in studio, altul replicandu-i ca, in gluma, ca "a calcat pe bec" chiar din prima zi.
Senatorul PSD Ioan Chelaru "s-a ocupat" de modul in care unii dintre colegii sai au venit la sedinta foto, atragandu-i atentia unuia ca nu are cravata.
"Felicitari, domnule senator, sunteti fotogenic. Numai ca esti cam zburlit, ai grija. Iese poza cu coarne. Ai grija", i-a spus el senatorului liberal Ioan Ghise, care tocmai intra pentru a fi fotografiat.
In timpul sedintei foto, unul dintre senatori s-a declarat "intimidat" de social-democratul Alexandru Cordos, aflat in incapere, care il privea insistent: "Se uita Cordos la mine…innebunesc!!!". Acelasi senator a pus pariu cu cei prezenti ca fotografia care i-a fost facuta "nu este ce trebuie". In final, acesta a conchis ca nu ii place fotografia, dar nu a mai facut alta.
Un alt ales i-a recomandat lui Ioan Ghise (PNL) sa pozeze ca si cum s-ar afla in fata Palatului Cotroceni. Liberalul s-a dovedit grijuliu cu imaginea proprie, cand a remarcat ca, daca va fi fotografiat din alt unghi decat din fata, i se va vedea "nasul coroiat".
Un parlamentar a spus, dupa sedinta foto, ca nu a avut trac deoarece a mai facut acest lucru inainte, pentru afisele din campania electorala.
Sosita in cursul dupa-amiezei, imbracata intr-un taior grena, cu camasa alba si fusta neagra, senatorul Gabriela Firea a facut mai multe fotografii. In unele dintre acestea a purtat in plus o esarfa de voal neagra cu trandafiri grena.
Senatorii au fost indrumati ulterior catre centrul de primire, aflat in foaierul salii de plen, unde au primit Constitutia, Regulamentul Senatului, Statutul senatorilor si deputatilor, Regulamentul sedintelor comune, procedura de validare a mandatelor senatorilor alesi, informatii generale privind activitatea senatorilor, ghidul de completare a declaratiilor de avere, ghidul pentru incompatibilitati si conflict de interese, un repertoar telefonic al Senatului, informatii referitoare la drepturile financiare, conditii si facilitati si alte servicii, procedura legislativa, Organizatii parlamentare internationale, Monitorul Oficial - si unde si-au depus declaratiile de avere si de interese.
Tot din foaierul Senatului, acestia si-au ridicat telefoane mobile noi.
Dupa ce a primit mapa cu documente, senatorul Florinel Butnaru (PP-DD), a fost intrebat despre traseul pe care trebuie sa il parcurga o initiativa legislativa de la depunere la adoptare, dar a evitat sa raspunda. Intrebat daca stie ceva despre procedura legislativa, el a spus: "Va multumesc, chiar stiu, dar nu stiu daca este timp acum sa discutam despre procedura legislativa. Trecem mai departe, nu are rost. Stiu ca sunt capcane pentru noi, incepatorii, dar incercam sa le evitam".
Intrebat cu ce propuneri legislative va veni in Parlament, el a spus ca va initia o lege pentru depolitizarea institutiilor publice si una pentru "schimbarea salariului minim pe economia nationala" in "venitul minim pentru familie".
"Nu beneficiaza toti cetatenii acestei tari avand in vedere ca nu sunt salariati. Ei nu au locuri de munca si nu pot beneficia de acesta salariu minim pe economie nationala", a subliniat acesta.
Intrebat ce procedura va urma dupa ce isi va redacta initiativele legislative, senatorul a raspuns: "Dupa aceea, consilierii stiu ce au de facut pentru pasii urmatori. Dumneavoastra, daca imi puneti intrebari cu capcana, in prima zi, cand de abia acum noi facem angajarea aici, n-o sa cad in capcana aceasta".
De asemenea, intrebat despre prevederile constitutionale privind Parlamentul, el a aratat ca "de abia acum" a primit Constitutia.
Intrebat daca Senatul este prima Camera sesizata in cazul proiectelor de lege de ratificare a tratatelor, Butnaru a spus: "Eu cred ca da. Este Camera decizionala si cred ca da".
Senatorul USL Austin Dumitru a recunoscut, dupa ce a primit mapa cu materialele informative, ca stie "foarte putin" pasii care trebuie facuti pentru adoptarea unei legi, mentionand ca asteapta clarificari dupa constituirea comisiilor de specialitate.
Senatorul Catalin Boboc, aflat la primul mandat, a aratat ca este "de doua ori boboc".
"Vreau sa fiu un senator activ si aproape de cei care m-au trimis aici. Cred ca un senator activ este unul care se bate si se zbate pentru promovarea proiectelor comunitatii", a subliniat parlamentarul.
El a spus ca doreste atat modificarea Constitutiei cat si a legislatiei electorale.
"Iata ce patim si traim zilele acestea. Sunt cateva lucruri pentru care chiar cred ca trebuie sa te bati in tara aceasta", a fost de parere Boboc.
"Speram sa ne obisnuim intr-un timp relativ scurt", a spus un alt senator, Ioan Denes. El a apreciat ca numarul de parlamentari alesi in urma scrutinului din 9 decembrie este prea mare "dupa potentialul economic al Romaniei", acesta pronuntandu-se, in acest sens, pentru modificarea Legii electorale.
Dupa ce si-a luat documentele informative si a depus declaratiile de avere si de interese, senatorul Gabriela Firea a admis ca are emotii, chiar daca este familiarizata cu fenomenul politic.
Ea a spus ca a avut "palpitatii" atunci cand a completat documentele in fata personalului tehnic al Senatului, desi inainte considerase ca va veni doar sa "bifeze" momentul.
Ea a adaugat ca va incerca sa invete de la colegii sai mai experimentati, care sunt la al doilea sau la al treilea mandat si ca nu va veni de pe pozitia "atoatestiutorului".
"Vin cu modestia omului care este la inceput de drum, pentru ca eu am fost la un varf de cariera in presa, dar in politica sunt la inceput. Sunt un invatacel, un boboc", a subliniat Firea.
Referitor la o eventuala asezare a unei parti a senatorilor de o parte si de alta a prezidiului, pentru a compensa lipsa de locuri, senatorii au avut parere impartite.
Astfel, unii au considerat ca parlamentarii care vor ocupa aceste locuri vor fi discriminati, altii apreciind ca vor fi favorizati, fie si macar pentru motivul ca presa nu va putea vedea de la balcoane ce imagini privesc pe laptop.
Senatorul USL Daniel Butunoiu s-a declarat in favoarea separarii senatorilor in sala de plen.
Intrebat daca apreciaza ca se va face discriminare intre senatori, prin viitoarea pozitionare a fotoliilor in sala de plensenatorul Ben Oni Ardelean a raspuns negativ.
"Nu cred ca e normal sa fie discriminare, desi s-au discriminat singuri multi dintre cei care nu au intrat decat la dublaj", a comentat el.
Un numar de aproximativ 80 de parlamentari s-au prezentat, marti, la Senat pentru a-si ridica documentele si a-si depune declaratiile de avere.
Sursa: Mediafax
Etichete: Parlament, senatori, alegeri parlamentare,
Dată publicare:
18-12-2012 17:28