Moțiunea de cenzură a picat. Doar 159 de voturi ”pentru”

×
Codul embed a fost copiat

Moţiunea de cenzură ”PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”, iniţiată de PNL, a fost respinsă joi, înregistrându-se 159 de voturi "pentru", mult sub minimul de 233 de voturi favorabile necesare adoptării.

Au fost prezenţi 317 parlamentari şi au votat 185 dintre ei.

S-au înregistrat 159 de voturi "pentru", 3 "împotrivă" şi 23 de abţineri.

Pentru adoptare erau necesare voturile majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Moţiunea de cenzură a PNL a fost depusă la Parlament vinerea trecută şi a fost citită, luni după-amiază, într-o şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului. 

Citește și
dragnea
Dezbaterea moțiunii de cenzură depusă de PNL va fi dezbătută și votată joi
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Tot joi, PNL i-a chemat în Parcul Izvor pe cei nemulţumiţi de actuala guvernare, pentru a face un lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură.

LIVE UPDATE:

14:03 Moțiunea de cenzură a picat. Au fost prezenţi 317 parlamentari şi au votat 185 dintre ei. S-au înregistrat 159 de voturi "pentru", 3 "împotrivă" şi 23 de abţineri.

14:00 Votul s-a încheiat, urmează ca în scurt timp să se anunțe rezultatul. PSD și ALDE nu au însă vreo emoție.

13:35 ”Am avut o discuție de suflet cu pensionarii. Am vorbit despre suflet”, a declarat Liviu Dragnea, la ieșirea de la întâlnirea cu pensionarii PSD.

13:00 A început votarea moțiunii de cenzură.

Liberalii și parlamentarii USR au reușit să strângă doar 148 de semnături și ar avea nevoie de 233 în total pentru a reuși să demită Guvernul. UDMR a anunțat că nu va participa la vot.

12.46: Preşedinţii Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, participă la o reuniune a organizaţiei de pensionari a PSD.

Reuniunea Consiliului Naţional al Organizaţiei de Pensionari a PSD a început în jurul orei 12.00, la puţin timp după debutul dezbaterii în camerele reunite ale Parlamentului a moţiunii de cenzură „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”.

Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi mai mulţi lideri şi parlamentari PSD participă la această reuniune a pensionarilor social-democraţi.

12.13: Mihai Tudose a afirmat, în Parlament:Vă hazardati efectiv, afirmând că am pierdut bani din colectarea taxei auto. Am citit în moțiunea dumneavoastră că educația ar fi în declin. Vorbiți mult despre vaccinuri. La preluarea guvernării de la Guvernul minunat, erau vaccinați 12-13% dintre copii. Astăzi sunt vaccinați peste 70%. România are o situație economică stabilă, sustenabilă. A veni cu aceste știri false despre dezastru în România, dumneavoastră, prin acest demers, faceți rău țării", informează HotNews.ro.

La finalul discursului premierului Tudose, din sală au ieșit imediat Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și majoritatea parlamentarilor PSD-ALDE.

11.55: Sute de liberali din Bucureşti şi din mai multe judeţe din ţară s-au adunat, joi, în Parcul Izvor, pentru a protesta faţă de actuala guvernare, informează News.ro.

Protestatarii au pancarte cu mesaje precum „Reţeta PSDragnea: darnicia care te sărăceşte", „Ziua şi noaptea ca hoţii" şi „Dragnea şi ai lui au tăiat puterea leului".

Alte mesaje scrise pe pancarte sunt: „Plătim rate mai mari ca să aiba PSDragnea bani", S„usţin moţiunea PNL pentru o Românie normală", „Demisia Dragnea", „PSD ciuma roşie".

Manifestanţii fluieră, suflă în vuvuzele, bat în tobe şi scandează împotriva Guvernului, strigând „Jos Guvernul", „Hoţii" şi „Demisia".

Senatorii şi deputaţii USR a venit la dezbaterea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului purtând pe braţe banderole albe cu două dungi negre despre care au spus că simbolizează „statul paralel”.

„Intrăm la dezbaterea moţiunii de cenzură şi toţi colegii de la USR purtăm pe braţ această banderolă care simbolizează statul paralel pentru că ce se întâmplă în aceste zile în România arată că există, într-adevăr, o paralelă între ceea ce înţeleg politicienii şi statul paralel, care înseamnă, de fapt, antijustiţie, lupta împotriva corupţiei, susţinerea justiţiei, şi un stat de drept. În momentul de faţă, în Parlament se discută abandonul statului de drept şi atunci, da, noi cei de la USR, alături de cetăţenii României, suntem statul real, statul paralel cu ceea ce înseamnă politicienii corupţi, care în momentul de faţă vor să transforme justiţia într-o instituţie handicapată, la cheremul majorităţii”, a declarat preşedintele USR, Dan Barna. 

Ludovic Orban: Demiterea a Guvernului Tudose a fost o obligaţie morală pentru liberali 

„Am considerat o obligaţie morală pentru PNL să depun această moţiune de cenzură într-un moment în care este evident că guvernarea PSDragnea duce România spre nicăieri. Am încredere că moţiunea noastră 'PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă' ...este o moţiune care are argumente suficient de puternice încât să convingă orice parlamentar care mai are o urmă de conştiinţă şi care ascultă de voinţa cetăţeanului şi nu de dictatul lui Liviu Dragnea şi a lui Tăriceanu. În ceea ce ne priveşte pe noi vom face tot ce depinde să treacă această moţiune ", a declarat Ludovic Orban.

UPDATE 11:15: Parlamentarii social-democraţi au ieşit din sală la dezbaterea moţiunii

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat marţi, la finalul unei reuniuni a grupurilor parlamentare ale Uniunii, că maghiarii se vor abţine la moţiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului, susţinând că iniţiatorii demersului nu propun şi alternative la guvernarea PSD: nici nume de premier, nici direcţia în care vor să ducă ţara, nici politici publice în sectoarele cele mai importante şi nici elementele din programul de guvernare.

„PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”

 Liberalii au înregistrat, vineri, la Parlament, moţiunea de cenzură intitulată „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”, în textul căreia fac inventarul „minciunilor”, al „nerealizărilor” şi al măsurilor care, arată ei, au destabilizat economia în cele zece luni de când coaliţia PSD – ALDE a preluat guvernarea. Moţiunea a fost semnată de 148 de parlamentari de la PNL, USR, PMP şi independenţi.

„În mai puţin de un an, guvernarea PSD-ALDE a aruncat la coşul de gunoi promisiunile făcute în campanie şi, odată cu ele, speranţele românilor într-un trai mai bun. Beneficiile unei creşteri economice substanţiale au fost anulate de măsurile populiste şi haotice luate în economie de cuplul de economişti de renume mondial Dragnea - Tudose împotriva mediului de afaceri şi a contribuabililor oneşti din această ţară. Minciuna PSDragnea a avut picioare atât de scurte încât, în mai puţin de un an, românii au văzut că programul de guvernare, pus sub titulatura „Îndrăzneşte să crezi”, a fost o iluzie vândută cu maximă neruşinare”, arată liberalii în textul moţiunii de cenzură.

PNL spune că actuala guvernare a devenit ilegitimă prin minciună şi un pericol real pentru oamenii şi firmele din România. Liberalii arată că PSD şi ALDE au preluat la începutul anului frâiele guvernării cu o economie stabilă, cu perspective bune şi sănătoase, cu un leu solid, o inflaţie aproape de zero, cu dobânzi mici, o datorie statului la fel şi creşterea economică promiţătoare.

„Practic, aţi primit o fundaţie economică bine făcută, cu structura de rezistenţă aferentă, pe care aţi avut-o la cheie. Ce aţi făcut cu ea?! V-aţi apucat să o demolaţi ca să improvizaţi o casă din chirpici. Şi v-aţi trezit acum că puneţi proptele la proptele, legaţi cu sârmă unde trebuie să bateţi piroane, în loc de cărămizi folosiţi cartoane, nu mai înţelegeţi care e structura de rezistenţă şi loviţi la temelie... Şi nu încetaţi să prezentaţi această cocioabă, care evident că stă să cadă, ca pe o mega-inginerie arhitecturală”, mai scriu liberalii în moţiunea de cenzură.

PNL le reproşează liderilor PSD că nu au spus nimic angajaţilor din sectorul public despre creşterile fictive de salarii, promiţând în schimb creşteri de 25% ”care se dovedesc a fi praf în ochi”.

„La începutul anului viitor, românii vor vedea că salariile le-au crescut doar pe hârtie, în timp ce în mână vor ţine calendarul promisiunilor PSD din campanie şi vor constata că Dragnea şi ai lui şi-au bătut joc de ei. Mai mult decât atât, peste 90.000 de salariaţi din sectorul IT, precum şi persoanele cu dizabilităţi, sunt în pericol real să aibă veniturile amputate pentru că scăderea impozitului de la 16 la 10% nu se aplică în cazul lor. Ce veţi face cu aceşti oameni? Veţi da un OUG de cârpire a prostiei sau speraţi că angajatorii din mediul privat vă vor repara aberaţiile suportând ei diferenţa din buzunarul lor? Ce veţi face, însă, cu cei din mediul public?”, îi întreabă cei de la PNL pe guvernanţi.

Inventarul consecinţelor guvernării PSD – ALDE continuă cu creşterea cu 12% a preţurilor carburanţilor, scumpirea cu 7% a electricităţii şi cu 6% a gazului, devalorizarea istorică a leului în raport cu principalele valute, creşterea dobânzilor la credite, creşterea nivelului de îndatorare a României, reducerea la un minim istoric a investiţiilor, creşterea deficitului balanţei comerciale cu 28% faţă de anul trecut, diminuarea cu 20% a investiţiilor private faţă de aceeaşi perioadă a anuui 2016 sau „tăierea sălbatică” a bugetelor locale.

„Aveţi în faţă doar două opţiuni raţionale posibile: ori vă recunoaşteţi minciuna şi mandatul obţinut de această guvernare prin fraudă, ori continuaţi acest plan de distrugere economică şi socială şi nota de plată pe care o vom plăti cu toţii va fi pe măsură. „Îndrăzniţi să credeţi” că PSDragnea ne scoate din Uniunea Europeană şi face ca România să abandoneze orice plan de aderare la Zona Euro. Nu doar că nu faceţi nimic pentru a pregăti terenul, dar faceţi totul pentru a fi siguri că nu vom atinge acest obiectiv prea curând”, mai arată liberalii.

Liberalii îi atrag atenţia lui Liviu Dragnea că ar fi bine să înţeleagă că românii nu acceptă şi nu vor accepta să dea liber la furat din bani publici prin companii cu acţiuni la purtător, „după modelul de grup infracţional organizat Tel Drum”, în spatele cărora, susţin ei, sunt ascunse domenii imobiliare personale impresionante, anchetate de procurorii din România, Uniunea Europeană sau America de Sud .

„Domnule Dragnea, cu cât insistaţi să atacaţi independenţa Justiţiei, cu atât îi veţi convinge pe tot mai mulţi că, în realitate, urmăriţi doar închiderea propriilor dosare penale, iar demersul dumneavoastă va fi sortit eşecului. Ideea că PSD realizează o presupusă „reformă în Justiţie” este echivalentă cu un nonsens, e ca şi cum hoţii strigă hoţii!”, se mai arată în textul moţiunii de cenzură.

PNL critică şi declinul Educaţiei, lipsa manualelor, şcolile fără avize de funcţionare sau neadaptarea sistemului la piaţa muncii.

 Liberalii acuză şi faptul că PSD şi ALDE „ridică perdele de fum”.

„Dacă există un stat paralel, domnule Dragnea, domnule Tăriceanu, acela este cu certitudine patronat de dumneavoastră. Este statul în care domnesc hoţia şi înşelăciunea, statul în care nu dumneavoastră trebuie să fiţi în slujba poporului, ci poporul şi instituţiile statului trebuie să vă fie supuse şi obediente. Domnule Dragnea, statul paralel este cel pe care dumneavoastră îl puneţi la cale, statul în care liderul partidului de guvernare este acuzat de organizarea unui grup infracţional, iar tripleta odioasă Florin Iordache – Eugen Nicolicea – Şerban Nicolae conduce asaltul la instituţiile judiciare pentru schimbarea şefilor de parchete şi închiderea dosarelor dumneavoastră penale. Nu vă cerem să îndrăzniţi să credeţi asta, doamnelor şi domnilor, pentru că ştiţi că aşa este!”, mai spun liberalii.

În finalul moţiunii, PNL enumeră şi o listă cu măsurile immediate care ar trebui luate după demiterea Guvernului Tudose: abrogarea ordonanţelor de urgenţă „care au generat haosul fiscal” şi oprirea atacului la independenţa Justiţiei.

De asemenea, liberalii arată că este nevoie de promovarea unui buget de stat pentru anul 2018 cu o pondere semnificativă a investiţiilor şi cu un nivel al deficitului substanţial sub 3% şi că este esenţială reformarea instituţiilor şi companiilor care gestionează aceste investiţii publice.

PNL atrage atenţia că România are nevoie de un sistem educaţional sănătos, lipsit de ingerinţa politicului, de alocări bugetare mai bune atât pentru educaţie, cât şi pentru cercetare, dar şi de reducerea drastică a birocraţiei.

Conform Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
PNL cheamă cetățenii să facă un lanț uman în jurul Parlamentului, în semn de susținere a moțiunii de cenzură
PNL cheamă cetățenii să facă un lanț uman în jurul Parlamentului, în semn de susținere a moțiunii de cenzură

PNL face apel cetățenilor nemulțumiți de actuala guvernare să se prezinte la Palatul Parlamentului, joi, când se dezbate și votează moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, și să facă un lanț uman în jurul clădirii.

Dezbaterea moțiunii de cenzură depusă de PNL va fi dezbătută și votată joi
Dezbaterea moțiunii de cenzură depusă de PNL va fi dezbătută și votată joi

Birourile Permanente Reunite au decis miercuri ca dezbaterea moţiunii de cenzură depusă de PNL, ”PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”, să aibă loc joi, începând cu ora 11.00.

Kelemen Hunor: Nu susținem moțiunea de cezură, cum nu susținem în totalitate nici Guvernul
Kelemen Hunor: Nu susținem moțiunea de cezură, cum nu susținem în totalitate nici Guvernul

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marți, că parlamentarii din formațiunea sa se vor abține să voteze moțiunea de cenzură depusă de PNL împotriva guvernului Mihai Tudose.

Moțiunea de cenzură depusă de PNL, citită în Parlament. Miercuri se decide când va fi votată
Moțiunea de cenzură depusă de PNL, citită în Parlament. Miercuri se decide când va fi votată

Moţiunea de cenzură depusă de PNL a fost citită, luni, în plenul reunit al Parlamentului, fiind prezenţi 287 de senatori şi deputaţi.

Deputat PNL: Avem semnale că parlamentarii PSD „care au curajul să ridice capul” vor vota moțiunea de cenzură
Deputat PNL: Avem semnale că parlamentarii PSD „care au curajul să ridice capul” vor vota moțiunea de cenzură

Deputatul liberal Adrian Oros, vicepreședinte al PNL, a afirmat, duminică, într-o conferință de presă, că există „semnale” potrivit cărora moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose va fi votată și de parlamentari din PSD.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.