Actualul Parlament, campion la traseism politic. Un sfert din alesi au schimbat carnetele de partid

Ultima actualizare: 03-11-2012 22:58

Parlamentul traseistilor se apropie de final de mandat. Legislativul cel mai virusat de migratia politica lasa in urma cateva premiere negative.

Doua guverne demise prin motiune de cenzura, infiintarea unui partid parlamentar care nu a participat la alegeri si, spre final, suspendarea din functie a presedintelui.

Un sfert dintre alesi au schimbat carnetele de partid ca pe camasi, indragostiti pana peste cap de putere. Cativa dintre ei au chiar patru formatiuni la activ si daca nu veneau alegerile puteau sa continue.

Silviu Prigoana, deputat: "Plec din PDL si sunt independent".

Marian Sarbu, deputat: "Ma despart de PSD".

Cu aerul unor oameni afectati la despartirea de partidul care i-a adus in Parlament, 94 de deputati si senatori au trecut de fapt in barca puterii fara nicio tresarire. Adica mai mult decat dublul legislaturii 2005 - 2008.

Tradarile deputatilor si senatorilor au dus la prima demitere a Guvernului de catre Parlament de dupa Revolutie, prin motiune de cenzura. In octombrie 2009, cabinetul Boc a plecat de la Palatul Victoria, dupa ruptura dintre PDL si PSD.

Subit, la finalul lui 2009 si inceputul lui 2010, grupuri intregi de alesi social-democrati si liberali au demisionat din partidele lor si au sustinut nou formatul Guvern Boc 2.

In cateva luni, social-democratii au pierdut 39 de deputati si 15 senatori, in timp ce de la liberali au plecat 26 de deputati si 16 senatori. Cativa dintre ei, catalogati drept tradatori, s-au inscris in PDL.

Un grup numeros, insa, stransi in jurul lui Gabriel Oprea, a infiintat un partid politic catalogat de opozitie ca fiind artificial - UNPR - care a intrat la guvernare, fara sa fi participat in alegeri.

Unii imbina utilul cu placutul. Parlamentarii plimbareti, insa, au imbinat timp de patru ani politica cu afacerile. Si nu le-a mers deloc rau. Insa, obisnuiti sa ia partidele la rand, multi dintre ei s-au reorientat si au schimbat tabara cand au simtit ca Guvernul Boc s-a erodat . Efectul imediat: al doilea cabinet demis in Parlament, in mai putin de patru ani.

32 de deputati si 19 senatori de la PDL au trecut la nou-infiintata Uniune Social-Liberala, multi dintre ei facand cale intoarsa dupa ce plecasera din PSD si PNL la inceputul mandatului.

De tradare a fost acuzat si UNPR-ul lui Gabriel Oprea. Peste noapte, oamenii lui s-au sucit la 180 de grade si au pus umarul la inlaturarea lui Ungureanu, apoi la inslatarea lui Victor Ponta la Palatul Victoria.

Si, pentru ca tabloul sa fie complet, in aceasta vara a fost suspendat din functie presedintele Traian Basescu.

In concluzie, Parlamentul care isi va incheia in curand mandatul este campionul absolut la capitolul traseism politic, dar repetent la capitolul eficienta.

Lipsa de moralitate ar putea fi compensata in viitorul Parlament printr-o prevedere, de ce nu chiar in Constitutie, care sa le interzica parlamentarilor sa se plimbe de la un partid la altul. Iar modelul ar putea fi cel al primarilor, care, daca demisioneaza din formatiunea sub sigla careia au castigat, isi pierd imediat scaunul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO