Reacțiile politicienilor români după abrogarea legii recursului compensatoriu

×
Codul embed a fost copiat

Legea privind recursul compensatoriu, măsură care a dus la eliberarea anticipată din închisori a peste 22 de mii de deţinuţi, a fost abrogată.

Şase mii dintre cei eliberaţi erau condamnaţi pentru omor, viol sau tâlhării, şi aproape 2000 dintre toţi au revenit după gratii, după ce au comis noi infracţiuni grave.

Culmea, alături de PNL şi USR, uitând complet vehemența cu care au susţinut adoptarea acestei măsuri, şi cei de la PSD au votat azi anularea ei.

Urmează ca președintele Klaus Iohannis să promulge această lege.

Citește și
PNL, Ludovic Orban, ministri, Florin Citu, Raluca Turcan
Liberalii vor să facă curățenie după guvernarea PSD. Ce legi sunt pregătiți să anuleze
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

La scurt timp după adoptarea legii, deputatul USR Stelian Ion a declarat în plenul Parlamentului că ”epoca infractorilor începe să apună”:

”Epoca infractorilor începe să apună. Epoca în care cei care săvârșesc infracțiuni sunt premiați, în vreme ce cetățenii onești sunt ignorați de către statul român s-a dus. trebuie să înțelegeți cu toții lucrul ăsta. Și cei care au votat, au susținut, varianta aceasta odioasă a legii recursului compensatoriu ar trebui să-și toarne cenușă în cap, nu să vină să ne explice cât de bună este această lege și ce greșit a fost acest vot.” - a spus parlamentarul USR.

În faţa unei săli aproape goale, cu parlamentari care vorbeau între ei preocupaţi de cu totul alte subiecte, legea recursului compensatoriu a fost totuşi respinsă definitiv. Promotorul proiectul, fostul ministru PSD al Justiţiei, Florin Iordache zis şi "altă întrebare", a fost printre cei cinci aleşi care s-au abţinut de la vot. De parcă nu tot ei au fost cei care au votat legea în urmă cu doi ani, ceilalţi parlamentari social-democraţi au susţinut anularea măsurii.

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei, social-democratul Nicuşor Halici a susţinut că „doar o mică parte” din cei peste 20.000 de deţinuţi liberaţi condiţionat care au recidivat au fost beneficiari ai recursului compensatoriu. El a subliniat că PSD aşteaptă soluţiile pe care Guvernul Orban le va propune pentru a evita sancţiunile CEDO.

Nicușor Halici, deputat PSD: "Dacă ne ducem atât de departe, poate ne ducem şi în zona eliberării condiţionate, că poate nu e bună nici aia"

Însă alţii spun că au înţeles abia acum mesajul celor care au protestat în stradă.

Steluţa Gustică Cataniciu, deputat ALDE: "Am luat această decizie pol având în vedere presiunea publică enormă cu privire la ac proiect de lege"

Măsură este heirupista, a clamat şi fostul premier Victor Ponta. Acesta a amintit despre decizia din 2017 a Curţii europene a drepturilor omului prin care România era avertizată că închisorile sunt supra-aglomerate şi că autorităţile riscă amenzi dacă nu le creează condiţii de detenţie puşcăriaşilor.

Victor Ponta, deputat PRO România: "Tre să le spuneţi oamenilor că se aplică după ce va intra în vigoare, după ce vor fi după aceea condamnaţi. Nu se va aplica celor care vor fi condamnaţi"

Deputaţii au adoptat, la propunerea Ministerului de Justiţie, un amendament potrivit căruia vor beneficia de efectele recursului compensatoriu persoanele condamnate începând cu 24 iulie 2012 şi până la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Astfel, condamnaţii nu vor mai beneficia de zile libere dacă au fost încarceraţi în condiţii neadecvate sau dacă au prestat zile de muncă. Până acum, peste 20.000 de deţinuţi au fost eliberaţi înainte de a-şi ispăşi pedepsele.

Singurii parlamentari care au mai avut obiecţii au fost chiar artizanii acestei legi, deputații PSD Florin Iordache şi Eugen Nicolicea. Ei au susţinut, marți, la dezbaterile din Comisia Jurifică, faptul că abrogarea va atrage amenzi usturătoare de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, având în vedere ca deţinuţii stau în aceleaşi condiţii în închisori.

Pe de altă parte, liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a subliniat că aceştia vor vota legea. Și PMP a anunţat că votează în favoarea abrogării recursului compensatoriu.

"Trebuie să ne gândim în permanenţă cum îi reintegrăm pe cei care au încălcat legea, care au comis infracţiuni şi au fost încurajaţi de acest recurs compensatoriu”, a afirmat de la tribuna Camerei Deputaţilor parlamentarul USR Stelian Ion, potrivit News.ro.

Liberalul Florin Roman a calificat actul normativ ca fiind ”cel mai nociv din ultimii 30 de ani” şi a remintit statistica potrivit căreiaau fost eliberaţi din penitenciare înainte de termen peste 21.000 de deţinuţi. iar 500 dintre cei care au comis violuri, crime şi tâlhării au recidivat. 

Proiectul a trecut, marți, de Comisia juridică cu unanimitate de voturi, fiind acceptate amendamente din partea PNL şi USR.

Vicepremierul Raluca Turcan a făcut apel la toţi deputaţii să voteze pentru adoptarea legii, întrucât aceasta spune că ”este obligatoriu ca această lege aberantă a recursului compensatoriu să fie oprită definitiv, pentru că ea produce victime zilnic”.

Proiectul de lege 281/2019 a fost depus de parlamentarii PNL.

Cum motivează PNL abrogarea

 

Proiectul a fost depus în februarie, a primit avizul negativ al Guvernului Dăncilă şi a fost respins de Senat, prima Cameră sesizată, în luna iunie.

„Fenomenul infracţional în România, care cuprinde actele de corupţie, marea infracţionalitate şi mica infracţionalitate, din păcate, este scăpat de sub control. Reacţiile sociale ocazionate de particularităţile acestui fenomen sunt deosebit de intense, mai ales în ultima perioadă de timp. Oamenii sunt preocupaţi în mod special de recidivă şi infracţiunile săvârşite prin acte de violenţă”, arată parlamentarii PNL în expunerea de motive a proiectului, potrivit News.ro.

”Aşa cum se poate constata, recidiva este la cote alarmante în România, fie că vorbim de recidiva propriu-zisă, fie de recidiva comună, adică antecedenţa penală. Dacă recidiva propriu-zisă se întâlneşte în rândul condamnaţilor în proporţie de aproximativ 40% ,probabil e cea mai mare rată din Uniunea Europeană, antecedente penale recidiva improprii ajunge la cote care depăşesc 60%”, continuă expunerea de motive.

Potrivit iniţiatorilor legii, ”unul dintre scopurile pedepsei nu este realizat în România şi anume cel privitor la reintegrarea socială şi evitarea recidivei de către persoane condamnate penal”.

„Neîncrederea ca pedeapsa, şi în mod special executarea pedepselor şi-ar atingeţi scopul general de descurajare la săvârşirea unor fapte grave antisociale este generată prin felul în care este astăzi reglementate executarea pedepsei prin Legea 169 din 2017, prin modificările pe care le aduce această lege a recursului compensatoriu legislaţiei privitoare la executarea pedepselor”, se mai arată în expunerea de motive.

„Scopul acestei iniţiative legislative este de a elimina perturbările sociale provocate de Legea 169 din 2017 pe de o parte şi de a modifica Codul Penal pentru a spori încrederea populaţiei în funcţiea de prevenţie a pedepsei”, mai arată iniţiatorii legii.

Unanimitate în Comisia juridică

 

Proiectul legislativ a trecut, marţi, de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, cu unanimitate de voturi, fiind acceptate amendamente din partea PNL şi USR.

„În urma dezbaterilor, membrii Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi au hotărât, cu unanimitate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea Propunerii legislative de abrogare a Legii nr.169/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, de modificare şi de completare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal, de modificare a Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. În raport cu obiectul şi conţinutul reglementării, propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice”, se arată în raportul Comisiei juridice.

Amendamentele admise vizează revenirea la situaţia din 2016 privind reducerea pedepsei care este considerată ca executată.

„a) în cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră 5 zile executate pentru 4 zile de muncă; b) în cazul în care se prestează o muncă neremunerată, se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă; c) în cazul în care munca este prestată pe timpul nopţii, se consideră 3 zile executate pentru două nopţi de muncă”, este varianta cuprinsă în legea suspusă aprobării.

Apelul Ralucăi Turcan

 

Marţi, vicepremierul Raluca Turcan a făcut apel la toţi deputaţii să voteze legea.

„Este obligatoriu ca această lege aberantă a recursului compensatoriu să fie oprită definitiv, pentru că ea produce victime zilnic!", a afirmat Raluca Turcan, într-o postare pe Facebook.

Aceasta consideră că, dacă recursul compensatoriu ar fi fost abrogat din februarie, ”în jur de 10.000 de infractori ar fi fost şi acum în puşcării”.

„Dintre cei eliberaţi de când legea este în vigoare, peste 500 au recidivat cu fapte violente", spune Turcan.

„Un total de 22.615 deţinuţi eliberaţi mai repede din închisoare, dintre care 2.472 condamnaţi pentru omor, 1.057 condamnaţi pentru viol şi 3.253 pentru tâlhărie. Este bilanţul negru al moştenirii lăsate de guvernul PSD şi de premierul demis, Viorica Vasilica Dăncilă, până la momentul căderii guvernului prin moţiune de cenzură", afirma liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, vineri, într-o declaraţie de presă.

Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis, a cerut, luni, în şedinţa Biroului Permanent ca proiectul de lege ce vizează recursul compensatoriu să intre la votul final de miercuri şi a afirmat că PSD susţine ”abrogarea de urgenţă a recursului compensatoriu”.

Recursul compansatoriu - reducerea din totalul pedepsei a 6 zile pentru 30 de zile executate în condiţii de detenţie necorespunzătoare - a intrat în vigoare în 21 iulie 2019. 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Citește și...
Au avut nevoie de 2 ani să-și dea seama. Social-democrații spun că legea recursului compensatoriu este prost scrisă
Au avut nevoie de 2 ani să-și dea seama. Social-democrații spun că legea recursului compensatoriu este prost scrisă

După ce zeci de mii de infractori au fost eliberaţi mai devreme în baza recursului compensatoriu, iar unii dintre ei au comis din nou fapte groaznice, acum aleşii fac un pas înapoi, inclusiv cei de la PSD - susţinătorii înverşunaţi ai proiectului.

Liberalii vor să facă curățenie după guvernarea PSD. Ce legi sunt pregătiți să anuleze
Liberalii vor să facă curățenie după guvernarea PSD. Ce legi sunt pregătiți să anuleze

La trei ani de când PSD a inițiat modificările legilor justiției, liberalii vor să anuleze o parte dintre aceste măsuri.

PSD depune moțiunea simplă intitulată
PSD depune moțiunea simplă intitulată "Guvernarea PNL, numele tău este austeritate"

Senatorul social-democrat Eugen Teodorovici a anunţat luni, în plen, depunerea moţiunii simple intitulate "Guvernarea PNL, numele tău este austeritate".

Recomandări
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior

Rusia este slăbită din cauza războiului din Ucraina și nu poate ataca NATO, dar se pare că Vladimir Putin ar avea, totuși, un plan de a distruge Alianța din interior, spun experții.

INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”

Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, este încrezător în șansele sale în cursa pentru șefia PMB.

ANIMAȚIE. Cum au fost atacați polițiștii de frontieră din Timiș, când încercau să oprească traficanții de migranți
ANIMAȚIE. Cum au fost atacați polițiștii de frontieră din Timiș, când încercau să oprească traficanții de migranți

A fost stare de alertă toată ziua în Timiș, după ce doi polițiști de frontieră au fost răniți în timp ce încercau să captureze o rețea de migranți care voia să iasă ilegal din România.