318 fosti deputati si 130 de senatori au depus cereri pentru pensii speciale. "E o reparatie. Am fosti platiti ca gunoierii"
Pe principiul la placinte inainte, 448 de fosti senatori si deputati au depus pana astazi cereri pentru bani in plus la batranete.
Legea prin care si-au votat pensiile speciale a intrat in vigoare de la inceputul lunii si, chiar daca nu este clar cum se aplica, fostii parlamentari s-au grabit sa scrie deja solicitarile. "Legea este o reparatie. Am fost platiti destul ca gunoierii", spun fostii alesi.
318 fosti deputati si 130 de senatori au depus la Parlament cereri si au pretins ca au dreptul la indemnizatii speciale. De la 1 februarie, peste 2000 de lei vor primi cei cu un singur mandat, 4.000 cei cu doua mandate si 6.000 cei cu trei sau mai multe mandate.
Fosta senatoare, Irina Loghin a confirmat ca a cerut deja bani in plus, iar fostul PRM-ist Gheorghe Funar spune ca, de fapt, alesii sunt ultimii care beneficiaza de ceea ce el numeste "reparatie morala".
Gheorghe Funar, fost senator: "S-au acordat pensii speciale pentru mai multe categorii si parlamentarii au zis sa voteze si pentru ei. Nu am contat pe pensia asta"
Iar fratele lui Corneliu Vadim Tudor, Tudor Marcu, deputat cu doua mandate, spune ca pensia pe care o primeste acum, de 1400 de lei, este nedrept de mica.
Tudor Marcu, fost deputat: "Orice parlamentar…trebuiau sa fie socotiti cu gunoierii, lucru care nu se intampla nicaieri in UE. Astea-s glume"
Sumele pe care le vor incasa unii alesi sunt de invidiat. De exemplu, senatoarea UNPR care si-a miruit colegii de fiecare data cand sunt aflati la anaghie va castiga lunar peste 13.000 de lei. Ruxandra Jipa are pensie de magistrat, de 7.158 de lei, iar daca se va retrage dupa 12 ani de activitate politica va primi si o indemnizatia de peste 6000 de lei.
Potrivit unor surse, si fostul deputat PRM, Nati Meir, a scris din puscarie cererea si a pretins pensie speciala dupa un mandat in Parlamentul Romaniei.
Sumele vor veni din bugetul parlamentului, dar Senatul si Camera Deputatilor nu au alocate sumele necesare.
Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului: "Banii din cate stiu eu nu exista in bugetul Senatului, dar o sa-i luam de undeva"
Sunt si unii care pretind ca nu vor sa beneficieze de acest privilegiu.
Liviu Dranea, presedinte PSD: "E o lege de care nu doresc sa beneficiez, chiar iau in calcul sa imi dau demisia macar cu o zi inainte de incheirea mandatului pentru a nu beneficia"
Potrivit calculelor, pana la 700 de fosti parlamentari ar putea cere bani in plus la pensie. Veniturile lor se vor majora de fiecare data cand creste si indemnizatia de parlamentar. Banii ii vor primi dupa ce implinesc varsta de pensionare si reprezinta sume care se adauga pensiei ce li se cuvine pentru limita de varsta.