155 de ani de cand exista Marina Română. Ce le transmit marinarilor presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta

15-08-2015 13:34

Ponta Iohannis - Agerpres

Presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta au transmis mesaje de "la multi ani" marinarilor romani, cu ocazia implinirii a 155 de ani de la constituirea Marinei Romana.

VEDETI AICI imagini de la spectacolele marinarilor militari, cu nave si elicoptere, organizate sambata la Constanta!

Presedintele Klaus Iohannis a transmis sambata "La multi ani si bun cart inainte" tuturor celor care profeseaza in domenii cu specific naval - marinari militari si civili, constructori navali si lucratori portuari - "profesionisti care au purtat drapelul Romaniei la catarg si in suflet pe marile si oceanele lumii".

"Prin calitatea si nivelul de pregatire la standarde moderne ale celor care isi servesc astazi tara in cadrul Fortelor Navale Romane, categorie de forte care, la 22 octombrie 2015, implineste 155 de ani de la constituire, Marina noastra militara se evidentiaza ca o structura de forte echilibrata, in masura sa-si indeplineasca misiunile specifice, atat in plan national, cat si in cel al operatiilor executate in cadrul initiativelor regionale ori sub egida NATO si a Uniunii Europene", afirma Iohannis, in mesajul transmis presei de Administratia Prezidentiala si care a fost citit la manifestarile dedicate Zilei Marinei Romane de consilierul prezidential Ion Oprisor.

Seful statului a subliniat in mesajul sau ca, anul acesta, "in contextul actualei crize manifestate in vecinatatea noastra, Fortele Navale se remarca prin participarea activa la initiativa Atlantic Resolve South, prin componenta sa regionala, Black Sea Resolve, initiativa care pune accent pe instructia in mediul multinational, in vederea indeplinirii misiunilor stabilite in cadrul sistemului de securitate nationala si internationala".

"Pentru inaltul profesionalism si rezultatele remarcabile obtinute de-a lungul anilor, in semn de apreciere, am dat curs propunerii ministrului Apararii Nationale pentru decorarea Drapelului de lupta al Statului Major al Fortelor Navale cu Ordinul "Virtutea Maritima" in grad de Cavaler, cu insemn pentru militari", precizeaza Iohannis.

El spune ca la sarbatoarea Marinei "cu rezultate deosebite se prezinta si marinarii politisti de frontiera, care isi demonstreaza permanent devotamentul si competenta in securizarea frontierelor maritime si fluviale, cu un accent deosebit pe frontierele externe ale Uniunii Europene".

"Cu prilejul Zilei Marinei Romane, doresc, totodata, sa le transmit tuturor celor care profeseaza in domeniile cu specific naval sau sunt alaturi de acestia, familiilor lor, multa sanatate, bucurii si realizari in activitatea viitoare. Fie ca protectoarea marinarilor romani, Sfanta Fecioara Maria, sa va insoteasca si sa va ocroteasca, oriunde veti fi! La multi ani si bun cart inainte!", a transmis presedintele Klaus Iohannis, care a adus si un "omagiu tuturor celor care si-au dedicat viata acestei nobile meserii si care s-au jertfit pentru gloria pavilionului tricolor".

La randul sau, premierul Victor Ponta le-a urat sambata "La multi ani" marinarilor si navigatorilor romani si a subliniat ca acestia merita respect si apreciere pentru modul in care isi fac datoria.

"La multi ani marinarilor si navigatorilor romani, de Ziua Marinei! Ma bucur ca am reusit sa corectam greselile din trecut si sa le facem dreptate prin legea privind pensiile de serviciu - meritati respect si apreciere pentru modul in care va faceti datoria!", a scris Ponta pe Facebook.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO