Cazul femeii dusă la spital cu duba arată că în România supravieţuirea e o loterie. Problemele din sistem
Serviciul de ambulanţă din România are nevoie urgentă de resucitare în timp ce se luptă cu o acută criză de personal şi de vechicule. Peste 80 % dintre autospecialele de intervenţie sunt vechi şi trebuie casate atrag atenţia sindicaliştii.
Această boală gravă a serviciului de ambulanţă duce de multe ori la situaţii strigătoare la cer. La Filiaşi, în Dolj, o femeie rănită pe trecerea de pietoni a fost dusă cu duba unor trecători la spital pentru că singura salvare disponibilă în localitate era plecată la un alt caz. După ce a aşteptat 40 de minute la faţa locului, victima a murit în scurt timp, în braţele medicilor.
Singura ambulanţă disponibilă la acea ora era plecată la o altă intervenţie. Din păcate, femeia care a zăcut destul de mult timp pe caldarâm până să fie preluată, a murit la spital, câteva ore mai târziu.
Alegeri 2024
23:15
Al doilea partid care anunță că îl va susține pe Călin Georgescu în turul 2. „Avem şansa la un preşedinte suveranist”
22:50
Partidul care anunță că îl va susține pe Călin Georgescu, cu o condiție. „Nu am încredere în el, dar nu am alternativă”
22:33
Reacția oamenilor de afaceri după victoria obținută de Călin Georgescu în primul tur al prezidențialelor: "Un duş cu gheaţă"
22:31
Nicu Ștefănuță, mesaj de susținere pentru Elena Lasconi în turul doi: „Asta este calea pe care trebuie să o alegem”
Femeia în vârstă de 67 de ani a fost lovită de un autocar, chiar pe trecerea de pietoni. Trecătorii au sărit imediat să încerce să o ajute şi au sunat la 112. Salvatorii întârziau însă să apară, pentru că toate echipajele erau la alte solicitări.
Cea mai apropiată maşină ar fi fost la Craiova şi urmă să vină de la 40 de kilometri depărtare. În tot acest timp, starea femeii care stătea inconştientă pe caldarâm de aproape o jumătate de ora se degrada. La faţă locului a sosit şi fiul ei.
Bărbatul şi-a dat acordul ca mama lui să fie transportată la spital cu o dubă de marfă pe care un trecător a pus-o la dispoziţie. În cele din urmă, femeia s-a stins la spital, din cauza rănilor grave pe care le avea în zona capului.
Când au văzut-o pe femeia căzută inertă pe trecerea de pietoni, trecătorii s-au oprit să ajute. Toate telefoanele date la 112 au fost însă zadarnice: nu există o ambulanţă disponibilă care să o preia.
Daniel Burchel, martor: "Am constat că la momentul la care am ajuns victima stătea de 20 de minute pe caldarâm. Deci în aproximativ 40 de minute nu a fost nicio ambulanţă...în anul 2017, din păcate serviciul de ambulanţă Dolj are la Filiaşi 3 ambulanţe, dar din ele 2 sunt troacă, doar una e dotată şi era la un alt incident."
S-a luat în considerare inclusiv varianta trimiterii unui elicopter Smurd, însă aparatul nu a putut fi ridicat în aer, din cauza vremii.
Cel mai "apropiat" echipaj ar fi fost cel de la Craiova, adică urma să parcurgă 40 de kilometri până la locul accidentului. Mult prea mult pentru femeia aflată în stare critică. Aşa că oamenii au decis să o ducă la spital... cu o dubă.
Ilie Costeluş - primar Filiaşi: “S-a constat degradarea stării victimei pentru faptul că începea să îşi piardă pulsul şi cantitatea de sânge era foarte mare, am transporat-o la spital. Când am ajuns acolo a intrat în stop cardio – respirator.”
Marinela Mozoc, director medical Spitalul Filiaşi: “Când a venit, pacienta a fost resuscitată, au fost trei medici şi s-a anunţat Smurd-ul Craiova şi s-a prezentat după 20-30 de minute, s-au continuat manevrele şi apoi a fost transporatata la spital...noi nu am fost anunţaţi să ne deplasăm la locul accidentului, se anunţă serviciul de salvare şi se trimite cea mai apropiată salvare.”
De la Filiaşi, pacienta a fost transportată de urgenţă la Craiova. A murit însă acolo, câteva ore mai târziu.
În oraşul Filiaşi sunt trei ambulanţe, care lucrează în ture. Aşadar un singur echipaj pe tură, care în acel moment, era plecat la o altă solicitare.
Cristian Gingioveanu, director Ambulanţă Dolj: “Am făcut o cercetare interioară să vedem unde au fost echipajele care să răspundă în timpul cel mai scurt şi au fost informate organele superioare...ideal ar fi să avem un număr mai mare de echipaje, ideal ar fi să avem ambulanţe mai multe şi mai noi, timpii s-ar scurta.”
Pe numele şoferului bulgar s a întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă.
Cazul aduce din nou în atenţie lipsurile din sistemul de ambulanţă din România. Problemele au fost discutate inclusiv la protestele angajaţilor de acum o lună. Potrivit sindicatelor, aproape 80% dintre ambulanţele din ţară ar trebui casate.
Gheorghe Chis, preşedinte Federaţia Naţională Sindicală ”Ambulanţă”: "Noi avem 2090 de ambulanţe funcţionale, e... la ce nivel funcţionează aici nu vreau să mă pronunţ. Numărul de kilometri şi starea lor, vechimea.. îşi spun cuvântul."
Ambulanţa se confruntă şi cu o lipsă acută de personal. Deficitul de angajaţi este de 40% - susţin sindicatele. În toată România, zilnic sunt de serviciu 750 de echipaje de la ambulanţă. La o populaţie de 20 de milioane de locuitori - înseamnă o ambulanţă la aproape 27.000 de oameni. Iar supravieţuirea într-o situaţie gravă se transformă într-o loterie.
Atenție, imagini cu puternic impact emoțional. Sursa: Jurnalul Olteniei