Povestea arhitectului celor mai celebre palate din Romania. De ce NU avem bulevarde mai largi si parcuri in jurul Capitalei
Dan C. Mihailescu prezinta o carte dedicata unuia dintre cei mai faimosi arhitecti din Romania
Muzeul George Enescu, Palatul Culturii din Iasi, Casa Oamenilor de Stiinta, Teatrul Foarte Mic, Observatorul Astronomic, Casa Romanescu din Craiova: toate au fost concepute de acelasi arhitect. Ioan D. Berindey (1871-1928), absolvent de Arhitectura la Paris, protejat al premierului conservator Gheorghe Griogore Cantacuzino “Nababul” a cladit cele mai faimoase palate ale Romaniei, dar si Hipodromul care odinioara se inalta pe soseaua Kiseleff, Castelul Cantacuzino de la Floresti, Muzeul Aman din Craiova sau Mausoleul Toma Stelian din cimitirul Bellu.
Putini stiu insa ca la inceputul veacului trecut, Berindey a realizat Planul General al orasului Bucuresti, la cerera primarului. Acest plan, a carui executie ar fi durat 50 de ani, prevedea piete ample, gradini in centrul orasului, parcuri in jurul acestuia, largirea Caii Victoriei. De ce nu avem acumt toate acestea? Fiindca primaria nu a aprobat planul, din lipsa de fonduri, dar si din motive politice. Mai multe aflati din cartea prezentata azi de Dan C. Mihailescu, “Mari arhitecti bucuresteni: Ion D. Berindey”, avand-o ca autor pe Sidonia Teodorescu.