"Noua schemă ar trebui să nu ne aducă în poziţia de a plăti mai mult, nici mai puţin, faţă de ce s-a întâmplat în perioada noiembrie 2021-martie 2022", spune Sorin Elisei, specialist în energie, invitatul Laurei Culiță la "Interviurile StirilePROTV.ro.

De la 1 aprilie, la energia electrică, cine consumă cel mult 100 de kwh pe lună are un tarif maxim de 68 de bani pe kwh. La un consum între 100 și 300 de kwh, tariful este plafonat la 80 de bani. Firmele și instituțiile au un tarif de 1 leu pe kwh. Un milion de familii ar rămâne în afara schemei de sprijin, pentru că au un consum mai mare de 300 kwh.

Iar la gaze, nu există praguri de consum, dar e reglementat un preţ de cel mult 31 de bani pe kwh pentru toți consumatorii casnici, respectiv 37 de bani pentru companii, instituții și producători de energie termică.

"Cred că schema ar fi putut să fie mult mai bine ţintită dacă am fi avut o idee efectivă despre cine sunt aceşti consumatori vulnerabili şi am fi mers ţintit să-i ajutăm pe ei", a explicat Sorin Elisei. Potrivit specialistului, e nevoie de investiții în energie, pentru că, până acum, "prețul a fost ținut oarecum artificial la un nivel care să asigure un confort chiar și electoral", așadar românii ar trebui să se pregătească pentru cheltuieli mai mari cu energia în viitor.

Războiul din Ucraina pune o și mai mare presiune, iar țările UE caută soluții - împreună, precum decizia de a achiziționa de gaze la comun, sau individuale. La noi, se așteaptă ca, din vară, să fie scoase gaze din Marea Neagră într-o cantitate care ar putea înlocui o treime din importurile rusești.

Cât plătesc ceilalți europeni pentru energie și carburanți față de români, raportat la venitul mediu, care e impactul scumpirilor asupra puterii noastre de cumpărare, ce soluții avem pentru a ne reduce consumul și ce ne așteaptă după anul de plafonare - despre toate acestea aflați detalii în video, pe stirileprotv.ro.