„Val de renovări ale clădirilor”, strategia adoptată de Comisia Europeană. Ce presupune
35 de milioane de clădiri renovate până în 2030 şi 160.000 de locuri noi de muncă în sectorul construcţiilor.
Asta îşi propune strategia numită „Val de renovări ale clădirilor”, adoptată de Comisia Europeană, atât pentru a îmbunătăţi performanța energetică a clădirilor în următorul deceniu, cât şi pentru redresarea economiei.
Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru Pactul Verde European: „Strategia oferă oportunităţi uriaşe pentru a ne înfrumuseţa oraşele şi zona rurală, să punem oamenii la treabă imediat. Are un efectiv pozitiv în ceea ce priveşte calitatea caselor noastre, a blocurilor, a şcolilor. Cred că este unul dintre subiectele care ne poate aduce pe toţi împreună, pentru că nimeni nu pierde din asta, toată lumea câştigă. Este un câştig pe termen scurt, cât şi un câştig pe termen lung”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În prezent, doar 1% din totalul clădirilor din spaţiul comunitar sunt renovate anual pentru a deveni mai eficiente energetic. Asta deşi clădirile sunt reponsabile pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră şi pentru 40% din consumul de energie al Uniunii Europeane. Iar în condiţiile în care se estimează că 34 de milioane de europeni nu îşi pot permite să îşi încălzească locuinţele, mai există un mare avantaj.
Emil Ivanescu, președintele Ordinului Arhitecților București: „Cred că în primul rând facturile reduse, ceea ce ne va bucura şi mai mult. De fapt, noi trebuie să ne învăţăm să avem nişte oraşe sustenabile, care presupun clădiri sustenabile şi clădiri verzi, şi vechi şi noi. Cred că va fi echivalentul digitalizării forţate generate de pandemie”.
Strategia a fost dezbătută joi şi de europarlamentarii de la Comisia pentru Industrie, Cercetare şi Energie, iar Parlamentul European urmează să formuleze şi o poziţie oficială pe acest subiect.
Cristian Bușoi, preledintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie din Parlamentul European: „Sunt fondurile europene din banii de redresare, cele 750 de miliarde de euro. Statele membre sunt încurajate, şi Comisia va veghea asupra acestui lucru, ca o parte din aceşti bani să meargă către renovarea clădirilor. Apoi, avem cadrul financiar multianual şi sigur şi statele membre din bugetele naţională, din bugetele locale, ale oraşelor, ale municipiilor, ale comunelor, vor fi încurajate şi se va pune accent şi presiune să gândească astfel de programe”.
„Valul de renovări al clădirilor” a fost propus în contextul Pactului Verde European, prin care protejarea mediului a devenit o prioritate.