Compania de la care țările Uniunii Europene vor putea cumpăra 400 de milioane de doze de vaccin anti-Covid
Comisia Europeană a aprobat al treilea contract pentru un potenţial vaccin împotriva Covid-19, cu compania farmaceutică belgiană Janssen Pharmaceutica NV, din concernul Johnson & Johnson.
Contractul permite ţărilor membre achiziţia de vaccinuri pentru 200 de milioane de oameni, cu posibilitate de suplimentare pentru încă 200 de milioane de persoane.
”Ieri, 7 octombrie, Comisia Europeană a aprobat al treilea contract încheiat cu o companie farmaceutică, Janssen Pharmaceutica NV, una dintre companiile farmaceutice Janssen ale concernului Johnson & Johnson”, arată CE într-un comunicat.
De îndată ce vaccinul se dovedeşte a fi sigur şi eficient împotriva COVID-19, contractul le permite statelor membre să achiziţioneze vaccinuri pentru 200 de milioane de oameni. Statele membre vor avea de asemenea posibilitatea de a achiziţiona vaccinuri pentru încă 200 de milioane de persoane.
Statele membre pot totodată decide să doneze vaccinul unor ţări cu venituri medii şi inferioare sau să îl redirecţioneze către alte ţări europene, scrie News.ro.
Comisia a semnat deja un contract cu AstraZeneca şi cu Sanofi-GSK şi a încheiat discuţii preliminare pozitive cu CureVac, BioNTech-Pfizer şi Moderna.
Ursula von der Leyen: Este vital să găsim repede un vaccin
„Întrucât coronavirusul se răspândeşte în continuare într-un ritm îngrijorător în întreaga Europă, este vital să găsim repede un vaccin. Mă bucur că am reuşit să ajungem la un acord cu Johnson & Johnson care ne permite să achiziţionăm vaccinuri pentru 200 de milioane de oameni. Acesta va fi al treilea contract pe care îl încheiem cu o companie farmaceutică. Scopul nostru este să punem la dispoziţia cetăţenilor UE vaccinuri sigure şi eficiente de îndată ce sunt disponibile”, spune preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Pentru vaccinul candidat împotriva COVID-19, Janssen recurge la platforma tehnologică AdVac, care a fost utilizată şi la dezvoltarea şi fabricarea vaccinului recent aprobat al companiei Janssen împotriva virusului Ebola şi a vaccinurilor candidat împotriva Zika, VRS şi HIV. Vaccinul candidat se află deja în faza III a studiilor clinice.
Decizia Comisiei de a sprijini acest vaccin se bazează pe o evaluare ştiinţifică solidă, pe tehnologia utilizată, pe experienţa companiei în dezvoltarea vaccinurilor şi pe capacitatea de producţie datorită căreia să se poată furniza vaccinuri întregii UE.
La 17 iunie, Comisia Europeană a prezentat o strategie europeană de accelerare a dezvoltării, fabricării şi punerii la dispoziţie a unor vaccinuri eficiente şi sigure împotriva COVID-19. În schimbul dreptului de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin într-un interval de timp dat, Comisia finanţează o parte din costurile iniţiale suportate de producătorii de vaccinuri sub forma acordurilor de achiziţie în avans. Finanţarea acordată este considerată un acont pentru vaccinurile care vor fi achiziţionate efectiv de statele membre.
Întrucât costul ridicat şi rata ridicată de eşec fac ca investiţia într-un vaccin împotriva COVID-19 să fie o decizie cu grad ridicat de risc pentru dezvoltatorii de vaccinuri, aceste acorduri vor permite prin urmare realizarea unor investiţii care, în caz contrar, probabil că nu ar fi efectuate.
Comisia Europeană s-a angajat, de asemenea, să se asigure că orice persoană care are nevoie de un vaccin îl poate obţine oriunde în lume, nu doar în Europa. Nimeni nu va fi în siguranţă până când nu vom fi cu toţii în siguranţă. Acesta este motivul pentru care, începând cu 4 mai 2020, Comisia a strâns aproape 16 miliarde euro în cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus acţiunea de la nivel mondial pentru accesul universal la teste, tratamente şi vaccinuri împotriva coronavirusului şi pentru redresarea economică mondială, şi şi-a confirmat interesul de a participa la mecanismul COVAX pentru accesul echitabil la vaccinuri împotriva COVID-19 la preţuri accesibile, pretutindeni pe glob. De asemenea, ca parte a unui efort al Team Europe, Comisia a anunţat o contribuţie de 400 de milioane euro sub formă de garanţii, menită să sprijine mecanismul COVAX şi obiectivele acestuia în contextul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus.
Sursa: News.ro
Etichete: Comisia Europeana, coronavirus vaccin, Johnson&Johnson,
Dată publicare:
08-10-2020 17:05