„Un dezastru major”. Cel puţin 20 de morţi, majoritatea copii, în urma unui incendiu izbucnit într-un cămin şcolar, în Guyana
Cel puţin 20 de persoane, majoritatea copii, au murit în urma unui incendiu izbucnit într-un cămin şcolar din centrul Guyanei, în Mahdia, un oraş minier din această mică ţară din nord-estul Americii de Sud.
„Cu mare tristeţe oferim un bilanţ sfâşietor al incendiului din căminul şcolar din Mahdia. Numărul morţilor este în prezent de 20”, a anunţat guvernul din Guyana într-un comunicat publicat în noaptea de duminică spre luni, fără a putea preciza încă motivul dezastrului, relatează AFP, citată de Agerpres.
Mueren al menos 20 personas en un incendio en Guyana https://t.co/cY1zM4QChE pic.twitter.com/I7ldgYsClr
— Contexto Diario (@ContextoDiario) May 22, 2023
„Alte câteva persoane au fost rănite”, a mai spus guvernul, adăugând că „cinci avioane au decolat deja spre Mahdia pentru a oferi ajutor oficialilor regionali din domeniul sănătăţii să furnizeze echipament medical suplimentar şi să realizeze evacuări medicale”.
„Preşedintele şi alţi oficiali sprijină eforturile desfăşurate la Ogle (aeroport din Georgetown) pentru a primi pacienţii în stare critică şi pentru a coordona un plan de răspuns de urgenţă. A fost lansat un plan de acţiune de urgenţă medicală la scară largă”, potrivit textului.
Cel puţin un avion cu trei persoane evacuate a sosit în Georgetown, potrivit unui jurnalist AFP.
„Acesta este un dezastru major. Este oribil, e dureros”, a declarat anterior preşedintele Irfaan Ali, de pe aeroportul unde se deplasase pentru a aştepta ajutoare.
O sursă din domeniul securităţii a declarat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, că există „mulţi morţi şi răniţi”, subliniind că victimele sunt „copii”.
Oraşul Mahdia este situat la circa 200 de km sud de Georgetown, într-o regiunea afectată în prezent de ploi abundente.
O mică ţară anglofonă cu 800.000 de locuitori, Guyana, o fostă colonie olandeză, apoi britanică, dispune de cele mai mari rezerve de petrol pe cap de locuitor din lume şi speră la o dezvoltare rapidă în anii următori, odată cu exploatarea acestor resurse.