„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame

mama copil
Shutterstock

Coreea de Sud are cea mai scăzută rată a natalității din lume și continuă să scadă vertiginos, depășindu-și propriul record an de an.

Cifrele publicate miercuri arată rata natalității a scăzut cu încă 8% în 2023, ajungând la 0,72, conform BBC.

Aceasta se referă la numărul de copii pe care o femeie este de așteptat să îi aibă în timpul vieții sale. Pentru ca o populație să se mențină constantă, acest număr ar trebui să fie de 2,1. Dacă această tendință continuă, se estimează că populația Coreei se va înjumătăți până în anul 2100.

O urgență națională

La nivel mondial, țările dezvoltate înregistrează o scădere a ratei natalității, dar niciuna într-un mod atât de extrem ca în Coreea de Sud.

Proiecțiile sale sunt sumbre. Peste 50 de ani, numărul persoanelor de vârstă activă se va înjumătăți, numărul celor care pot participa la serviciul militar obligatoriu al țării se va reduce cu 58%, iar aproape jumătate din populație va avea peste 65 de ani.

Citește și
Medici Coreea
Alertă sanitară la cel mai înalt nivel. Aproape 9.000 de medici tineri sunt în grevă
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Acest lucru este atât de rău pentru economia țării, pentru fondul de pensii și pentru securitate, încât politicienii au declarat că este o „urgență națională”.

Timp de aproape 20 de ani, guvernele succesive au alocat bani pentru această problemă - mai exact 379,8 trilioane de KRW (286 miliarde de dolari; 226 miliarde de lire sterline).

Cuplurile care au copii sunt copleșite de bani, de la ajutoare lunare la locuințe subvenționate și taxiuri gratuite. Facturile de spital și chiar și tratamentele de fertilizare in vitro sunt acoperite, însă numai pentru cei căsătoriți.

Astfel de stimulente financiare nu au funcționat, ceea ce i-a determinat pe politicieni să găsească soluții mai „creative”, cum ar fi angajarea de bone din Asia de Sud-Est, pe care le plătesc sub salariul minim, și scutirea bărbaților de serviciul militar dacă au trei copii înainte de a împlini 30 de ani.

Nu este surprinzător faptul că politicienii au fost acuzați că nu i-au ascultat pe tineri, în special pe femei, cu privire la nevoile lor și la motivele care stau la baza deciziei de a nu avea copii.

Yejin a decis să trăiască singură, la vârsta de 20 de ani și a sfidat normele sociale în Coreea. Burlăcia este considerată în mare măsură o etapă temporară în viața unei persoane. Apoi, în urmă cu cinci ani, a decis să nu se căsătorească și să nu aibă copii.

„Este greu să găsești un bărbat cu care să ieși în Coreea. Unul care să împarți în mod egal treburile și îngrijirea copiilor. Femeile își cresc singure copiii sunt judecate aspru”, a spus ea.

În 2022, doar 2% dintre nașterile din Coreea de Sud au avut loc în afara căsătoriei.

Un ciclu perpetuu de muncă

În schimb, Yejin a ales să se concentreze asupra carierei sale în televiziune, care, susține ea, oricum nu îi lasă suficient timp pentru a crește un copil. Orele de lucru coreene sunt notorii pentru că sunt lungi.

Yejin are un loc de muncă tradițional de la 9 la 6 (echivalentul coreean al unui program de 9-5), dar spune că de obicei nu pleacă de la birou până la ora 20.00 și că, pe lângă asta, mai trebuie să facă și ore suplimentare. Odată ajunsă acasă, are timp doar să facă curat în casă sau să facă exerciții fizice înainte de culcare.

„Îmi iubesc meseria, îmi aduce atât de multă împlinire, dar să lucrezi în Coreea este greu. Ești blocat într-un ciclu perpetuu de muncă”, a mai povestit femeia.

Femei forțate să plece de la locul de muncă după ce devin mame

Yejin spune că există, de asemenea, presiunea de a studia în timpul liber, pentru a deveni mai bună la locul de muncă: „Coreenii au această mentalitate conform căreia, dacă nu lucrezi continuu la autoperfecționare, vei rămâne în urmă și vei deveni un ratat.

Această teamă ne face să muncim de două ori mai mult. Uneori, la sfârșit de săptămână, mă duc și îmi fac o perfuzie, doar pentru a avea suficientă energie să mă întorc luni la muncă”.

De asemenea, ea împărtășește aceeași teamă pe care o împărtășesc mai multe femei din Coreea de Sud, aceea că, dacă și-ar lua concediu pentru a avea un copil, s-ar putea să nu se mai poată întoarce la muncă.

„Există o presiune implicită din partea companiilor conform căreia, atunci când avem copii, trebuie să ne părăsim locul de muncă. I s-a întâmplat asta surorii mele”, a mai precizat femeia.

O femeie în vârstă de 28 de ani, care lucra în domeniul resurselor umane, a spus că a văzut persoane care au fost forțate să își părăsească locul de muncă sau care au fost refuzate la promovare după ce și-au luat concediu de maternitate, ceea ce a fost suficient pentru a o convinge să nu-și mai dorească niciodată să facă un copil.

Atât bărbații, cât și femeile au dreptul la un an de concediu în primii opt ani de viață ai copilului lor.

Însă, în 2022, doar 7% dintre proaspeții tați și-au folosit o parte din concediu, față de 70% dintre proaspetele mame.

Femeile coreene au cel mai înalt nivel de educație, cu toate acestea, țara are cea mai mare diferență de remunerare între femei și bărbați și o proporție mai mare decât media de femei fără loc de muncă în comparație cu bărbații.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Rușii părăsesc Patria Mamă. Țara care se confruntă cu număr-record de solicitări de azil
Rușii părăsesc Patria Mamă. Țara care se confruntă cu număr-record de solicitări de azil

Un număr record de ruşi solicită azil în Coreea de Sud, potrivit autorităţilor sud-coreene, care au înregistrat anul trecut o creştere de cinci ori a numărului de cereri, ruşii devenind cel mai mare grup care caută refugiu în această ţară.

Alertă sanitară la cel mai înalt nivel. Aproape 9.000 de medici tineri sunt în grevă
Alertă sanitară la cel mai înalt nivel. Aproape 9.000 de medici tineri sunt în grevă

Coreea de Sud a ridicat starea de alertă sanitară la cel mai înalt nivel după demisia a mii de stagiari din spitale care se opun proiectului de reforme în studiile medicale, au anunţat vineri autorităţile, relatează AFP.

Țara în care angajații primesc 75.000 de dolari dacă fac un copil
Țara în care angajații primesc 75.000 de dolari dacă fac un copil

Dovadă a disperării provocate de natalitatea în scădere, o companie de construcții din Coreea de Sud a anunțat o primă ieșită din comun, pentru angajații care fac copii.

 

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.