„Simt că un război mondial stă să înceapă”. Reacții internaționale după ce Iranul a atacat Israelul
De la Paris și Londra, până la București și Berlin, statele occidentale și-au declarat solidaritatea cu Israelul și au condamnat agresiunea iraniană.
Însă, o posibilă ripostă simetrică din partea Ierusalimului alimentează temerile privind escaladarea incontrolabilă a conflictului.
Responsabilii israelieni au dat de înțeles că își vor coordona un eventual răspuns cu aliații. Potrivit CNN, în discuția telefonică purtată sâmbătă noapte, președintele american i-a spus premierului israelian că Statele Unite NU vor participa la o operațiune împotriva Iranului.
Iranul consideră atacul un răspuns legitim după raidul israelian efectuat în Damasc, pe 1 aprilie, când au fost eliminați mai mulți înalți responsabili ai Gardienilor Revoluției, armata ideologică a regimului islamic.
Iranul șiit nu face un secret din faptul că finanțează și coordonează nu doar gruparea șiita Hezbollah și pe rebelii houthi din Yemen, de asemenea șiiți, dar și pe suniții din Hamas și Jihadul Islamic. Toate aceste organizații au atacat necontenit Israelul începând cu 7 octombrie anul trecut.
Generalul Mohammad Bagheri, șeful Statului Major din Iran: „Din punctul nostru de vedere, operațiunea este încheiată și nu avem intenția s-o continuăm. Dar, dacă regimul sionist ia măsuri împotriva Republicii Islamice, atunci următoarea noastră ripostă va fi mult mai amplă”.
Subiectul nu este însă inchis și pentru guvernul de la Ierusalim.
Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: „Campania nu este încă încheiată. Trebuie să rămânem vigilenți, atenți la instrucțiunile Comandamentului Miliatar Central și pregătiți pentru orice scenariu”.
Până acum, Iranul nu a atacat niciodată direct Israelul, ci doar prin intermediul acoliților săi.
Reuven Azarm ambasadorul Israelului în România: „Lumea civilizată trebuie să ia poziție puternică împotriva Iranului și să fie mult mai hotărâtă, singurul mesaj pe care Iranul îl înțelege e mesajul de forță, altfel nu va fi înduplecat”.
Institutul american pentru studiul războiului atrage atenția că Statele Unite și aliații lor se confruntă cu un grup de adversari din ce în ce mai inter-conectați, care se ajută și învață unii de la alții. În acest caz, după exemplul Rusiei în Ucraina, Iranul a conceput un atac combinat cu drone, rachete balistice și de croazieră, menit să copleșească apărarea anti-aeriană a Israelului. Concomitent, au fost lansate proiectile și din Liban și Yemen. Cât despre beneficiarii indirecți...
Cristian Diaconescu, analist: „Federația Rusă, evident, dorește ca Occidentul, în acest moment, să aibă mai multe puncte focale, în așa fel încât sprijinul pentru Ucraina să fie unul redus, inclusiv din punct de vedere al configurării deciziei politice”.
Dincolo de toate aceste calcule și speculații, povara pică pe oamenii obișnuiți care își văd viețile scoase de pe făgașul firesc, fără nicio perspectivă de pace la orizont.
Reziden al Ierusalimului: „Cumva, simt că un război mondial stă să înceapă. Toată lumea o știe și, totuși, permite escaladarea situației. Asta mă sperie foarte mult”.