„Oamenii vor muri pe străzi”: În Gaza a început iarna, iar situația deja catastrofală se înrăutățește rapid
Iarna vine rapid în Gaza. Furtunile de ploaie și vânturile puternice au trecut deja prin fâșia de coastă, împrăștiind corturile și înmuiându-i pe cei cu puțin adăpost, scrie The Guardian.
Aproximativ 1,8 milioane de palestinieni au fost strămuți de ofensiva Israelului.
Iar odată cu venirea iernii, o situație deja catastrofală în care aproape toată asistența medicală din Gaza s-a prăbușit se înrăutățește rapid.
Femeile nasc în corturi în condiții precare. Fumul de la focurile de lemne exacerbează afecțiunile respiratorii. Cei care au nevoie de medicamente au fost nevoiți să meargă uneori la până la 10 farmacii într-o căutare adesea fără rezultate.
„Este atât de frig, iar cortul este atât de mic. Tot ce am sunt hainele pe care le port, încă nu știu care va fi următorul pas”, a spus Mahmud Abu Rayan, strămutat din orașul nordic Beit Lahia la Rafah.
„Nu am văzut absolut nimic bun aici. Trăim aici într-un frig puternic. Nu există băi. Dormim pe nisip”, a adăugat Soad Qarmoot, o femeie palestiniană care a fost și ea forțată să părăsească Beit Lahia.
„Sunt un pacient cu cancer”, a spus Qarmoot în timp ce copiii înconjurau un foc de lemne pentru căldură. „Nu am nicio saltea pe care să dorm. Eu dorm pe nisip. E îngheț.”
Palestinienii strămutați care au vorbit în Rafah în ultimele zile, spun o poveste similară: o furtună de vreme mai rece, condiții extrem de supraaglomerate și insalubre și lipsă de hrană și adăpost adecvat.
Bolile transmisibile cresc alarmant, potrivit datelor de supraveghere distribuite de Organizația Mondială a Sănătății. Există diaree cu sânge, infecții respiratorii, icter, hepatită A și meningită.
Lipsa de antibiotice provoacă decese în rândul răniților din cauza infecțiilor postoperatorii. Bolnavii cronici, care nu au acces la îngrijire și medicamente, mor adesea neînregistrați ca victime ale războiului.
Mama lui Ramzy S, în vârstă de 54 de ani, care fusese evacuată din nordul Gazei la Rafah, a fost unul dintre aceste cazuri.
„Mama mea a murit săptămâna trecută”, a spus Ramzy pentru Guardian.
„A avut hipertensiune arterială și diabet. Trăim în condiții proaste într-un adăpost UNRWA Rafah. Suntem în corturi, ne lipsesc cele mai elementare lucruri de care avem nevoie și totul este greu de obținut„.
„Oamenii în vârstă nu pot tolera aceste condiții. În astfel de cazuri, spitalele nu pot face față a ceea ce numim boli normale, sunt pline de sute de răniți și încă primesc zilnic. Chiar și persoanele rănite se află în curțile spitalelor, deoarece toate paturile sunt pline”.
„Condițiile sunt extrem de îngrozitoare”, a spus Léo Cans de la Médecins Sans Frontières.
„Oamenii sunt supraaglomerați, apoi lipsește apa de calitate și apa disponibilă este proastă. Pentru că oamenii păstrează apa pe care o au, se spală mai puțin”.