Ziarul italian La Stampa publica un editorial semnat de presedintele Vladimir Putin: "E timpul sa ai incredere in Rusia"

Vladimir putin

Ziarul italian La Stampa a publicat duminica un "editorial" semnat de presedintele rus Vladimir Putin in care se face referire la probleme globale, amenintarea teroriste, alegerile din SUA si in special la acuzatiile privind amenintarea ruseasca.

Editorialul intitulat "E timpul sa se aiba incredere in Rusia si sa facem comun contra terorismului" este semnat de Vladimir Putin si cuprinde fragmente din discursul liderului rus, la Forumul de la Valdai, organizat luna trecuta.

"Povara neincrederii reciproce limiteaza capacitatea noastra de a gasi raspunsuri eficiente la provocarile si amenintarile concrete cu care care lumea se confrunta astazi.

Nu vedem in actiunile unora dintre partenerii nostri intentia de a rezolva cu adevarat probleme internationale. Anumite structuri construite in perioada Razboiului Rece si care in mod evident sunt deja perimate, cum este si NATO, nu s-au adaptat in mod real noilor conditii, in pofida tuturor discutiilor privind necesitatea de adaptare la acestea. Mai mult, se incearca transformarea unui asemenea mecanism important de asigurare a securitatii paneuropene si transatlantice precum OSCE intr-un instrument care sa deserveasca interesele politice externe ale unora. Drept rezultat, acest instrument lucreaza in gol.

De asemenea, in mod continuu se reproduce cliseul amenintarii imaginare si fictive, precum infama "amenintara militara rusa". De fapt este o afacere importanta prin care se maresc bugetele pentru sectoarele militare ale tarilor, aliatii servesc interesele unei singure super puteri, se extinde NATO, se mareste infrastructura Aliantei, se amplaseaza baze militare si armament nou in apropierea granittelor noastre. Evident este convenabil sa te prezinti ca aparator al civilizatiei impotriva a cine stie ce barbari noi.

Citește și
vladimir putin
"Granitele Rusiei nu au limite". Gluma facut de Vladimir Putin la o ceremonie a Societatii de Geografie. VIDEO
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Dar adevarul este ca Rusia nu are nicio intentie de a ataca pe nimeni. Numai Europa are 300 de milioane de locuitori. Suma populatiei din tarile membre ale NATO cu SUA este de 600 de milioane, probabil. Rusia are doar 146 de milioane de locuitori. Este pur si simplu ridicol sa vorbim despre asta. Dar aceasta idee continua sa fie exploatata pentru anumite scopuri politice.

O alta problema imaginara este aceea a isteriei - nu poate fi numita altfel - care s-a dezvoltat in SUA in ceea ce priveste influenta pe care Rusia ar avea-o in alegerile prezidentiale. Din cate se pare Statele Unite au alte probleme reale si urgente: de la datoria publica uriasa la crestrea tragediilor marcate de folosirea armelor de foc. la interventiile violente, abuzive ale politie. Dar, e mai simplu ca in loc sa actionezi asupra cauzelor si a posibilelor solutii sa distragi atentia oamenilor cu asa-zisi hackeri, spioni si agenti de influenta rusi. Oare crede cineva ca Rusia poate influenta optiunea poporului american in vreun fel? Este cumva America o republica bananiera? America este o mare putere.

Vedem toti ce se intampla in Afganistan, Iraq, Libia si in multe alte tari. Ma intreb: unde sunt rezultatele luptei contra terorismului si a extremismului? ... Ne aducem cu toti aminte de entuziasmul capitalelor pentru asa numita "primavara araba". Ce s-a ales astazi de acele manifestatii curajoase. Apelul Rusiei la o lupta comuna impotriva terorismului este ignorat. In plus, grupari teroriste continua sa fie inarmate, intarite, sustinute in speranta ca vor putea fi folosite inca o data in scopuri politice personale. Este un joc foarte periculos.

Sunt multe tari care, precum Rusia, pot conta pe o istorie milenara si noi am invatat sa ne pretuim identitatea, libertatea, indepedenta. Nu aspiram la o dominatie globala, la expansiune sau la confruntari. In viziunea noastra, adevaratul leadership nu consta in a inventa amenintari fictive, fructificandu-le pentru a-i supune pe altii, ci in a identifica adevaratele probleme si a ne uni fortele ca sa le rezolvam."

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
"Fidel Castro va trai vesnic!" Reactiile lui Obama, Trump, Putin si Xi Jinping dupa moartea liderului revolutionar cubanez

Presa americana de sambata marcheaza decesul fostului presedinte cubanez Fidel Castro, scriind despre un 'lider represiv' in tara sa si care i-a 'chinuit' pe sefii de stat americani cu care a fost contemporan, noteaza AFP.

"Granitele Rusiei nu au limite". Gluma facut de Vladimir Putin la o ceremonie a Societatii de Geografie. VIDEO

Frontierele Rusiei "nu se termina nicaieri", a declarat joi, pe un ton glumet, presedintele rus Vladimir Putin, in timpul unei ceremonii a Societatii ruse de Geografie, retransmisa la televiziune, informeaza AFP, conform Agerpres.

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital
Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova, în urma căreia o persoană a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, este o posibilă acumulare de gaze.

Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă
Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, până sâmbătă dimineaţă, iar în unele zone noaptea se va forma brumă, anunţă meteorologii.