„Este doar începutul”. Regatul Unit introduce noi controale vamale post-Brexit pentru mărfurile din UE
De miercuri, au intrat în vigoare controalele vamale la granițele Regatului Unit pentru importurile de produse alimentare și flori din Uniunea Europeană.
Deocamdată, se impune un certificat de securitate bio-sanitară. Dar peste 3 luni devin obligatorii și controalele fizice la vamă.
Asta înseamnă costuri suplimentare de sute de milioane de lire sterline pentru guvernul de la Londra și inevitabil, scumpiri la raft.
La Londra, marea piață de flori de la Covent Garden se pregătește pentru Ziua îndrăgostiților. Dar costurile iubirii romantice și comerțului liber nu se anunță „temperate” anul acesta.
De miercuri, pentru prima dată post Brexit, importurile de flori tăiate sunt supuse verificărilor la frontieră.
Elaine Graham, florist: „E nebunie de Ziua Sfântului Valentin, este cea mai importantă zi în „calendarul florilor”, mai ales că este sărbătorită în toată lumea. Florile din Olanda sunt trimise cu vaporul, peste tot.”
Ca să treacă de vamă, florile au nevoie de un certificat bio-sanitar pentru export avizat de un inspector din Uniunea Europeană.
Paul Kelso, jurnalist Sky News: „Aceste noi reguli impun ca unele dintre cele mai populare flori, cum ar fi orhideele sau crizantemele, importate din Europa, să vină însoțite de documente, care trebuie verificate la frontieră. Aceste reguli au fost amânate deja de cinci ori, în ultimii trei ani. Însă de data aceasta, la 8 ani de la votul pentru Brexit, chiar intră în vigoare.”
Însă, nu doar florile trebuie să vină cu certificat sanitar. La fel este nevoie de aviz sanitar pentru brănzeruri, carne, pește, refrigerate, congelate, ouă și produse lactate.
Paul Kelso, jurnalist Sky News: „Și este doar începutul...”
Pentru că, din 30 aprilie, aceleași categorii de bunuri vor fi supuse inspecțiilor fizice la frontieră, sporind riscul de întârzieri în livrare și chiar penurii în lanțurile de aprovizionare.
Peter Hardwck, asociația britanică a procesatorilor de carne: „Este o anatemă absolută pentru guvernul actual. Ar trebui să ne așezăm la masă cu Uniunea Europeană, să negociem un acord veterinar cuprinzător, bazat pe alinierea normelor. Astfel s-ar elimina toate costurile suplimentare.”
Marea Britanie importă din Uniunea Europeană cam jumătate din cantitatea de carne de porc de pe piață.
Și cei din industria alimentară avertizează că noile reguli, mai ales verificarea fizică a transporturilor prevăzute în aprilie nu sunt practice și vor aduce costuri suplimentare importante.
Chiar din estimările guvernului de la Londra, costurile comerțului cu Europa vor crește cu 330 de milioane de lire sterline pe an, ceea ce va contribui la inflația în domeniul alimentar. Și, în consecință, criza costurilor pentru traiul zilnic se va adânci.
Pe de altă parte, multe firme din Uniune par să nu fie pregătite pentru aceste schimbări și există temeri că unele vor decide să renunțe la exporturile către Marea Britanie.