Zelenski şi-a anulat vizitele în Spania şi Portugalia după ce luptele s-au intensificat în Ucraina. Motivul e ținut secret

Volodimir Zelenski
Profimedia

Volodimir Zelenski şi-a anulat vizitele în Spania şi Portugalia, au anunţat miercuri autorităţile spaniole, în timp ce CNN Portugalia şi alte mass-media au raportat că această decizie a fost luată din cauza intensificării luptelor în ţara sa.

Regele Felipe al Spaniei urma să organizeze o recepţie în onoarea lui Zelenski pe 17 mai.

De asemenea, era prevăzut ca Zelenski să semneze un acord bilateral de cooperare în materie de securitate cu premierul spaniol Pedro Sanchez, în urma unei declaraţii comune a NATO anul trecut.

Un purtător de cuvânt al guvernului portughez a declarat că preşedintele Ucrainei a anulat vizita, însă nu a oferit un motiv.

Guvernul spaniol a afirmat că nu poate comenta din motive de securitate.

Citește și
Cum a deturnat Putin serviciul de spionaj al Austriei. Acum se îndreaptă spre guvernul de la Viena | Politico

Alături de alte ţări ale Uniunii Europene, Spania s-a angajat să ofere Ucrainei ajutor financiar şi militar după invazia rusă în februarie 2022.

Vizita planificată a lui Zelenski trebuia să coincidă cu un angajament UE de sprijin pe termen lung pentru securitatea Kievului, potrivit unui proiect de document.

Armata ucraineană anunţă că se retrage din ''anumite zone'' de pe frontul din nordul ţării

Armata ucraineană a anunţat în noaptea de luni spre marţi că a fost nevoită să se retragă din anumite zone de pe frontul de nord-est în regiunea Harkov, unde Rusia a lansat la 10 mai o nouă ofensivă, relatează AFP.

"În anumite zone, în apropiere de Lukianţî şi Vovceansk, ca reacţie la tirurile inamice şi la un asalt al infanteriei, unităţile noastre au manevrat în direcţia unor poziţii mai favorabile pentru a salva vieţile soldaţilor noştri şi a evita pierderi. Bătălia continuă", a indicat pe reţelele de socializare Statul Major ucrainean.

Cu toate acestea, armata ucraineană susţine că nu va ceda, în condiţiile în care această ofensivă rusă în nordul Ucrainei pare să o fi luat prin surprindere la sfârşitul săptămânii trecute. Mai multe sate au fost cucerite de trupele ruse, iar localităţile Lukianţî şi Vovceansk fac obiectul unor lupte intense.

"Unităţile ucrainene îi împiedică pe ocupanţi să câştige teren. Au loc contraatacuri, inamicul se află sub controlul constant al artileriei şi unităţilor de drone ale forţelor de apărare", afirmă Statul major ucrainean.

În ceea ce priveşte Vovceansk, forţele ruse au ocupat marţi poziţii în interiorul acestui oraş din nord-estul regiunii Harkov, iar luptele de acolo sunt intense, a declarat şeful poliţiei locale, citat de Reuters. "Situaţia este extrem de dificilă", a afirmat pe Facebook, Oleksii Harkivski, şeful inspectoratului de patrulare, adăugând că se dau lupte de stradă.

În timp ce Moscova şi-a lansat atacul în regiunea Harkov, Ucraina se afla deja sub presiune pe fronturile de Est şi Sud de luni de zile în faţa unei armate ruse mai bine echipate şi mai numeroase.

Astfel, Rusia continua sa lanseze atacuri în sectoarele Kramatorsk şi Pokrovsk în regiunea Doneţk (est) unde deja câştigă teren de luni de zile.

Autorităţile ucrainene asigură că oraşul Harkov, al doilea ca mărime din ţară, situat la câteva zeci de kilometri de frontiera rusă, nu este ameninţat de un asalt terestru, chiar dacă face obiectul unor bombardamente devastatoare de mai multe săptămâni, în special asupra reţelei energetice.

De altfel, miercuri dimineaţă, Ucraina a început să ridice raţionalizarea energiei electrice impusă în întreaga ţară cu o seară înainte din cauza pagubelor provocate infrastructurii energetice de loviturile ruse în ultimele luni.

"Întreruperile de urgenţă au fost ridicate începând cu 09:00 (06:00 GMT) la Kiev, în regiunile Kiev, Odesa, în Doneţk şi în Dnipropetrovsk. Lucrătorii din sectorul energetic au restabilit electricitatea în toate casele", a indicat operatorul din aceste regiuni DTEK.

O scădere a temperaturilor marţi seara a dus la creşterea consumului de energie electrică, la care reţeaua prea grav afectată de loviturile ruse nu a putut face faţă, astfel încât companiile de electricitate au fost nevoite să impună întreruperi de curent.

Ucraina consideră "ipocrită" disponibilitatea pentru dialog exprimată de Putin pentru a pune capăt războiului

Consilierul cancelariei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak, care de obicei expune poziţia Kievului în probleme asupra cărora preşedintele Volodimir Zelenski nu se pronunţă, a calificat miercuri drept "ipocrită" disponibilitatea pentru dialog exprimată de preşedintele rus Vladimir Putin într-un interviu acordat agenţiei oficiale chineze Xinhua în ajunul vizitei sale de stat în China, potrivit EFE şi Reuters.

Într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X (ex-Twitter), Podoliak i-a reproşat liderului rus că vorbeşte de posibile negocieri, în timp ce Rusia continuă să treacă prin foc oraşele din Donbas şi încearcă să pătrundă în regiunea Harkov.

Consilierul prezidenţial ucrainean s-a referit la acţiunile ofensive ale Rusiei în regiunile din estul Ucrainei, cărora li se adaugă acum cele desfăşurate începând de vinerea trecută în regiunea de frontieră Harkov (nord-est), unde forţele ruse au deschis un nou front care complică şi mai mult situaţia pentru Kiev.

Zelenski şi alţi lideri ucraineni au denunţat în repetate rânduri tactica Rusiei de a bombarda oraşele pe care doreşte să le ocupe până a le reduce la nişte ruine, lăsând forţele ucrainene fără poziţii defensive sau clădiri în spatele cărora să se ascundă.

În ajunul vizitei sale de stat în China, care începe joi, Putin a lăudat propunerea Beijingului pentru o soluţie politică la războiul din Ucraina. Preşedintele rus a declarat că este "deschis la dialogul cu privire la Ucraina" atât timp cât sunt luate în considerare "interesele tuturor ţărilor implicate în conflict" .

Podoliak i-a reproşat lui Putin că "vorbeşte de pace" în timp ce ordonă bombardarea masivă a oraşelor şi satelor ucrainene.

Consilierul prezidenţial ucrainean a declarat că pentru Putin, "format de KGB", diplomaţia este o "operaţiune specială, la fel ca războiul". "Orice armistiţiu va fi folosit (de Rusia) doar pentru a se reface şi desfăşura trupe", a reiterat Podoliak.

Ucraina insistă că orice negociere cu Rusia pentru a se pune capăt războiului fără o retragere a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean va fi utilizată de Kremlin pentru a-şi consolida forţele şi a lovi din nou pentru a-şi atinge obiectivele în Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO EXCLUSIV "Eu, da! Recunosc!". Dan Petrescu nu s-a abținut după meciul Generației de Aur și a spus tot la interviu
VIDEO EXCLUSIV "Eu, da! Recunosc!". Dan Petrescu nu s-a abținut după meciul Generației de Aur și a spus tot la interviu
Citește și...
Atac cu cuțitul la metroul din Lyon. Patru persoane au fost înjunghiate
Atac cu cuțitul la metroul din Lyon. Patru persoane au fost înjunghiate

Patru victime au fost rănite cu cuţitul duminică într-un atac în metroul din oraşul francez Lyon, au anunţat autorităţile citate de AFP şi Reuters.

 

Noul președinte al Taiwanului întinde o mână Chinei și vorbește despre ”o poziție de pace și prosperitate comune”
Noul președinte al Taiwanului întinde o mână Chinei și vorbește despre ”o poziție de pace și prosperitate comune”

Noul președinte al Taiwanului se declară pregătit să coopereze cu China și vorbește despre ”o poziție de pace și prosperitate comune”.

Într-o vizită de stat la Berlin, preşedintele Macron a spus că relaţiile franco-germane sunt „indispensabile”
Într-o vizită de stat la Berlin, preşedintele Macron a spus că relaţiile franco-germane sunt „indispensabile”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a început duminică o vizită de stat de trei zile în Germania - prima a unui şef de stat al Franţei în ultimii 24 de ani, transmite dpa.

Recomandări
Cât costă o simulare a Evaluării Naționale sau a Bacalaureatului. Elevii se pregătesc intens
Cât costă o simulare a Evaluării Naționale sau a Bacalaureatului. Elevii se pregătesc intens

Mai este puțin până la Evaluarea Națională și Bacalaureat, iar elevii se pregătesc intens. În centrele educaționale se fac încontinuu simulări pentru examene și se dau meditații.

Româncele, printre cele mai nefericite femei din UE și din lume. Banii, sănătatea și educația sunt principalele nemulțumiri
Româncele, printre cele mai nefericite femei din UE și din lume. Banii, sănătatea și educația sunt principalele nemulțumiri

Femeile din România sunt cele mai nefericite din Uniunea Europeană și printre cele mai nefericite din lume, potrivit unui index global al bunăstării femeilor. Cele mai multe nemulțumiri sunt legate de educație, bani și sănătate.

Bărbatul din Botoșani care și-a violat și ucis nepoata riscă închisoare pe viață. Ce a declarat tatăl fetiței
Bărbatul din Botoșani care și-a violat și ucis nepoata riscă închisoare pe viață. Ce a declarat tatăl fetiței

Procurorii cer închisoare pe viață pentru individul din Botoșani care și-a violat și ucis nepoata de 8 ani. Și-a recunoscut faptele îngrozitoare iar avocata sa a transmis că nu va contesta măsura arestului preventiv.