Xi Jinping, avertisment categoric pentru Vladimir Putin. Liderul chinez pune presiune

×
Codul embed a fost copiat

Liderul chinez, Xi Jinping, a formulat cea mai directă critică la adresa războiului lui Vladimir Putin în Ucraina, avertizându-l să nu recurgă la arme nucleare.    

Xi Jinping i-a cerut cancelarului german, Olaf Scholz, aflat în vizită, să facă presiuni pentru negocierile de pace.

Iar Statele Unite anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de circa 400 de milioane de dolari şi care vă cuprinde pentru prima dată și tancuri.

Washingtonul va finanţa recondiţionare şi achiziţia, din Cehia, a 45 de tancuri T-72, pentru Ucraina. Iar alte 45 de tancuri de acelaşi tip  urmează să fie finanţate de Olanda.

Sabrina Singh, adjunctul secretarului de presă al Pentagonului: „Departamentul de Stat anunță aproximativ 400 de milioane de dolari în asistență suplimentară de securitate pentru Ucraina". 

Citește și
soldați ruși
Rusia se pregătește să introducă serviciul militar obligatoriu de doi ani: "Așa vom crește pregătirea de luptă a soldaților"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Noul ajutor oferit de americani mai cuprinde sisteme antiaeriene Hawk, peste o mie de drone tactice și 40 de nave fluviale blindate. Acest sprijin militar a fost anunțat în timp ce un consilier apropiat al președintelui Joe Biden a făcut o vizită surpriză la Kiev. 

„Comunitatea internațională ar trebui să se opună utilizării sau amenințărilor cu utilizarea armelor nucleare", potrivit unei declarații a președintelui Xi Jinping, preluată de agenția de presă de stat a Chinei.

„Lumea ar trebui, de asemenea, să pledeze pentru ca armele nucleare să nu poată fi folosite, pentru că un război nuclear să nu poată fi purtat, pentru a preveni o criză nucleară în Europa sau Asia", a subliniat  același Xi Jinping.

Olaf Scholz, canceralul federal al Germaniei: „Ca actor politic global și membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, China are o responsabilitate pentru pace în lume. I-am spus președintelui Xi că este important ca China să-și exercite influența asupra Rusiei. Rusia trebuie să înceteze imediat atacurile din cauza cărora populația civilă a Ucrainei suferă zilnic și să se retragă din Ucraina. Președintele Xi și cu mine suntem de acord că amenințările nucleare sunt iresponsabile și extrem de periculoase. Folosind arme nucleare, Rusia ar depăși o linie trasată de întreaga comunitate internațională".

Vladimir Putin, prezent la manifestările care marchează Ziua Unității

Între timp, Vladimir Putin a luat parte la manifestările care marchează Ziua Unității, o comemorare a unei revolte populare de la începutul secolului al XVII-lea. Dar, anul acesta, este un prilej pentru promovarea teritoriilor ucrainene anexate de Rusia. Însă, recunoaște chiar Putin, situația cea mai periculoasă este tocmai într-una dintre aceste regiuni anexate, Herson.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Acum, bineînțeles, cei care locuiesc în Herson ar trebui să fie îndepărtați din zona celor mai periculoase acțiuni militare, un gen de ofensivă, contra-ofensivă și alte activități legate de operațiunile militare. Așa că oameni ca voi fac tot posibilul să-i ducă pe locuitorii de acolo într-o zonă sigură, e foarte corect".

Rusia ar putea întinde o capcană pentru trupele ucrainene

Armata rusă continuă să retragă unele forţe din nord-vestul regiunii Herson, dar încă nu este clar dacă ruşii vor lupta pentru apărarea orașului Herson, potrivit evaluării Institutului american pentru Studiul Războiului. Guvernul de la Kiev și analiștii militari occidentali rămân prudenți în privința retragerii rusești din Herson, sugerând că Rusia ar putea să întindă o capcană pentru trupele ucrainene care avansează.

Aproape o jumătate de milion de locuințe din Kiev au rămas fără electricitate de joi, în urma atacurilor rusești asupra infrastructurii civile, care au provocat întreruperi de curent în întreaga Ucraină, a anunțat primarului capitalei, Vitali Klitschko. Președintele Zelenski a acuzat Kremlinul că recurge mereu la "terorismul energetic". 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Doar în această seară (joi), aproximativ 4,5 milioane de consumatori au rămas fără curent electric. Faptul că Rusia recurge la terorismul energetic arată, de fapt, slăbiciunea dușmanului nostru".

Antony Blinken, secretar de stat al SUA: „Grupul G7 oferă, de asemenea, sprijin economic și umanitar Ucrainei, în timp ce președintele Putin încearcă să compenseze înfrângerile Rusiei pe câmpul de luptă țintind infrastructura civilă care oferă bărbaților, femeilor, copiilor și vârstnicilor ucraineni căldură, apă și electricitate".

Oficialul american a mai anunțat, vineri, după reuninea miniștrilor de externe din G7, că țările membre au convenit să creeze un nou grup de coordonare care să ajute la restabilirea şi la apărarea reţelei energetice a Ucrainei.

Cel mai nou raport al serviciilor britanice de informații susține că multe unități rusești de pe linia frontului sunt indisciplinate, au moralul scăzut și refuză să lupte.

Astfel, Rusia ar fi început să desfășoare așa-numite unități-barieră, cu rolul de a-i forța pe militarii ruși să nu se retragă și chiar să-i împuște pe dezertori.

Cum au fost plângeri că mulți dintre cei mobilizați recent și trimiși să lupte în Ucraina nu și-au primit banii promiși, președintele Putin a instituit un decret care stabilește o plată unică, echivalentul a 3.200 de euro, atât pentru soldații cu contract, cât și pentru cei încorporați în ultimele luni.

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Vladimir Putin modifică legislaţia pentru a permite ca foştii deţinuţi să fie recrutaţi
Vladimir Putin modifică legislaţia pentru a permite ca foştii deţinuţi să fie recrutaţi

Criminalii condamnaţi şi traficanţii de droguri care au fost eliberaţi recent din penitenciare din Rusia ar putea să fie recrutaţi pentru a lupta în râzboiul din Ucraina.

 

Rusia se pregătește să introducă serviciul militar obligatoriu de doi ani:
Rusia se pregătește să introducă serviciul militar obligatoriu de doi ani: "Așa vom crește pregătirea de luptă a soldaților"

Comitetul Consiliului Federației Ruse pentru Apărare și Securitate va organiza consultări cu privire la creșterea termenului de recrutare în armată la doi ani, a declarat președintele Viktor Bondarev.

Nu se știe ce urmează la Herson. Vladimir Putin a anunțat că civilii ar trebui să fie evacuați
Nu se știe ce urmează la Herson. Vladimir Putin a anunțat că civilii ar trebui să fie evacuați

Civilii din Herson, regiune din sudul Ucrainei ocupată parţial de Rusia, „trebuie să fie ţinuţi departe” de zonele de luptă „periculoase”, astfel că ar trebui să fie evacuați.  

Rusia a trimis în Franța un magnet gigant, care cântărește 200 de tone. La ce folosește dispozitivul
Rusia a trimis în Franța un magnet gigant, care cântărește 200 de tone. La ce folosește dispozitivul

În ciuda războiului din Ucraina, Rusia a trimis Franței, marți (1 noiembrie), unul dintre șase magneți giganți necesari programului de fuziune nucleară ITER.

Rusia acuză o țară din Europa că s-a implicat „prea adânc” în războiul din Ucraina și riscă o escaladare „periculoasă”
Rusia acuză o țară din Europa că s-a implicat „prea adânc” în războiul din Ucraina și riscă o escaladare „periculoasă”

Rusia a acuzat Marea Britanie că s-a implicat „prea adânc” în conflictul din Ucraina, avertizând că riscă o escaladare „periculoasă” a crizei.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.