Zelenski cere ONU să condamne „teroarea energetică” a Rusiei. „S-a stins lumina şi în Moldova vecină”

zelenski
Shutterstock

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat, miercuri seara, Consiliului de Securitate al ONU, căruia i-a cerut să condamne „teroarea energetică” folosită de Rusia, pe care a echivalat-o cu folosirea unei arme de distrugere în masă.

Zelenski a arătat că cele mai recente lovituri ale Moscovei asupra infrastructurii critice a afectat, în prag de iarnă, nu numai Ucraina, ci şi Moldova vecină.

„Atunci când temperatura de afară este sub zero grade, iar zeci de milioane de oameni rămân fără electricitate, căldură şi apă ca urmare a rachetelor ruseşti care lovesc instalaţii energetice, aceasta este o crimă evidentă împotriva umanităţii”, a declarat Volodimir Zelenski, care s-a adresat Consiliului de Securitate prin videoconferinţă în ziua în care Ucraina a fost lovită de un nou val de atacuri ruseşti cu rachete care au făcut victime în rândul civililor şi au lăsat milioane de oameni fără electricitate şi căldură.

„Teroarea rusă a dus la o pană de curent - şi nu numai în Ucraina. S-a stins lumina şi în Moldova vecină. toată lumea ar trebui să înţeleagă ce vrea să obţină Rusia prin astfel de lovituri.Teroarea energetică este un analog al utilizării armelor de distrugere în masă”, le-a spus Volodimir Zelenski ambasadorilor din Consiliul de Securitate al ONU, care s-au reunit de urgenţă la cererea Ucrainei.

Citește și
ucraineni
Ucraina înființează mii de ”centre de invincibilitate”. Ce vor primi oamenii aici
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

„Lumea nu ar trebui să fie ţinută ostatică de un terorist internaţional. Rusia face totul pentru ca generatorul electric să devină un instrument mai puternic şi mai necesar decât Carta ONU. Trebuie şi putem să redăm un sens real tuturor lucrurilor - şi mai ales Cartei ONU”, a arătat Volodimir Zelenski.

„Ne aşteptăm la o reacţie puternică din partea lumii la teroarea rusă de astăzi. Ne aşteptăm la reacţia partenerilor. Ne aşteptăm la reacţia prietenilor - nu doar a observatorilor. Ne aşteptăm la reacţia tuturor celor care recunosc cu adevărat Carta ONU”, a mai spus liderul ucrainean.

Rusia a declanşat miercuri un atac masiv cu rachete pe tot teritorul Ucrainei, care a ucis 10 persoane, a forţat închiderea centralelor nucleare şi a întrerupt alimentarea cu apă şi electricitate în bună parte din ţară, dar şi în Republica Moldova vecină.

„Astăzi este doar o zi în care primit 70 de rachete. Aceasta este formula rusească de teroare. Toate acestea sunt îndreptate împotriva infrastructurii noastre energetice... Spitalele, şcolile, transportul, cartierele rezidenţiale, toate au avut de suferit”, a declarat Zelenski.

Zelenski vrea ca Rusiei să i se ia dreptul de veto la ONU

Este însă puţin probabil ca în Consiliul de Securitate - unde Rusia este membru permanent, cu drept de veto - să se ia vreo măsură ca răspuns la acest apel, iar Zelenski a părut să fie conştient de acest lucru şi a cerut o reformă ONU prin care Rusiei să i se ia acest drept.

„Trebuie restabilită dreptatea în cadrul structurilor ONU. Statul terorist nu ar trebui să participe la niciun fel de vot cu privire la problemele legate de agresiunea sa, de teroarea sa. Este un impas atunci când cel care a provocat războiul, cel care este responsabil pentru teroare, blochează orice încercare a Consiliului de Securitate al ONU de a-şi îndeplini mandatul. Este un nonsens faptul că dreptul de veto este rezervat celui care duce un război criminal. Este necesar să scoatem lumea din acest impas”, a spus Zelenski.

„Doamnelor şi domnilor, printre voi se află reprezentanţi ai unui stat care nu oferă nimic lumii în afară de teroare, destabilizare şi dezinformare. Orice formulă rusească nu prevede nimic altceva. (...) Ce vă poate spune acum un reprezentant al unui stat terorist? Că civilii nu au de suferit de pe urma rachetelor lor? (...) Vă îndemn să luaţi măsuri concrete pentru a proteja umanitatea şi viaţa! Rusia încearcă de mult timp să transforme Consiliul de Securitate al ONU într-o platformă pentru retorică. Dar Consiliul de Securitate a fost creat ca fiind cea mai puternică platformă din lume pentru decizii şi acţiuni. Asta este ceea ce putem demonstra. Consiliul de Securitate ar trebui să ofere o evaluare clară a acţiunilor statului terorist, în conformitate cu capitolul 7 din Carta ONU. Ucraina propune ca Consiliul de Securitate să adopte o astfel de rezoluţie care să condamne orice formă de teroare energetică. (...) Să vedem dacă cineva din lume va putea spune, alături de Rusia, că teroarea împotriva civililor este, se presupune, un lucru bun”, a subliniat Zelenski.

El şi-a reiterat cu această ocazie apelul către parteneri de a ajuta Ucraina să se apere cu arme antiaeriene mai performante. „Ne adresăm partenerilor noştri pentru sprijin în vederea protejării cerului nostru. Avem nevoie de sisteme moderne şi eficiente de apărare aeriană şi de apărare antirachetă şi le mulţumesc tuturor celor care ne ajută deja”, a spus Zelenski în alocuţiunea sa la ONU.

De asemenea, preşedintele ucrainean a invitat o misiune de experţi ONU să inspecteze instalaţiile de infrastructură critică din ţara sa care au fost sau care ar putea fi lovite de rachetele ruseşti „Este necesar să se facă o evaluare adecvată a pagubelor şi a distrugerilor. Trebuie precizat că acestea sunt lovituri împotriva infrastructurii care asigură viaţa a zeci de milioane de oameni”, a arătat Zelenski.

Reacția Ambasadorilor Rusiei și SUA

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a răspuns plângându-se că este împotriva regulilor Consiliului ca Zelenski să apară prin intermediul unei înregistrări video şi a respins ceea ce el a numit „ameninţări nesăbuite şi ultimatumuri” din partea Ucrainei şi a susţinătorilor săi din Occident, relatează Reuters.

Nebenzia a declarat că pagubele produse infrastructurii ucrainene au fost cauzate de rachetele lansate de sistemele de apărare aeriană ucrainene care s-au prăbuşit în zone civile după ce au fost lansate împotriva rachetelor ruseşti şi a cerut Occidentului să nu mai furnizeze Kievului rachete de apărare aeriană.

Pe de altă parte, ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin „în mod clar foloseşte iarna ca armă pentru a provoca suferinţe imense poporului ucrainean”. Liderul rus „va încerca să îngheţe ţara până la supunere”, a adăugat ea.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Reacția lui Zelenski după ce Rusia a bombardat o maternitate din Ucraina, unde o femeie și bebelușul ei au fost omorâți
Reacția lui Zelenski după ce Rusia a bombardat o maternitate din Ucraina, unde o femeie și bebelușul ei au fost omorâți

Cel puţin trei civili şi un nou-născut au fost ucişi miercuri în noi atacuri aeriene în Ucraina, în oraşul Vilniansk din regiunea Zaporojia.

Ucraina înființează mii de ”centre de invincibilitate”. Ce vor primi oamenii aici
Ucraina înființează mii de ”centre de invincibilitate”. Ce vor primi oamenii aici

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat marţi că ucrainenii care au nevoie de servicii de bază în cazul în care Rusia va distruge centralele electrice şi alte facilităţi în această iarnă vor putea apela la "centre de invincibilitate" speciale.

 

Zelenski: ”Avem o oportunitate istorică de a apăra libertatea ucraineană odată pentru totdeauna” VIDEO
Zelenski: ”Avem o oportunitate istorică de a apăra libertatea ucraineană odată pentru totdeauna” VIDEO

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că, în timp, au existat multe ameninţări la adresa libertăţii poporului ucrainean şi chiar a existenţei sale, dar oamenii au reuşit să le depăşească.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.