Zeci de oameni au murit în China și sute de mii evacuați, dupa inundațiile devastatoare

Dată publicare: 22-07-2021 19:13
Dată actualizare: 22-07-2021 19:59


Cel puţin 33 de oameni au murit, iar alți 8, sunt daţi dispăruţi, în urmă inundăţiilor din provincia Henan, din centrul Chinei. Situația a fost atât de gravă, încât peste 200 de mii de persoane au fost evacuate.

Pagubele sunt estimate la aproximativ 200 de mii de dolari, dar ar putea fi şi mai grav, pentru că furtunile, descrise drept apocaliptice, se îndreaptă acum, spre nordul ţării.

Oraşele din provincia Henan sunt acoperite de ape.

Sute de oameni au fost salvați dintr-un tunel de metrou inundat din Jengju - un oraş cu 12 milioane de locuitori situat pe malul Fluviului Galben. Însă cel puţîn 12 au murit în dezastrul din subteran.

La Jengju, în trei zile a plouat cât într-un an întreg.  Într-un alt oraş, Anyang, în numai zece ore au căzut ... 638 de litri pe metru pătrat!

Numai acolo au fost evacuaţi peste 73.000 de localnici. Transportul public a fost oprit și doar echipele de intervenţie sunt pe străzi.

Companiile de asigurări și-au improvizat puncte de lucru iar angajații întocmesc actele pe loc pentru numeroșii clienţi care cer compensații.

Xu Zhong, director, Office of Henan Provincial Flood Control and Drought Relief Headquarters:  "Potrivit statisticilor pe care le avem, încă incomplete, din 16 iulie, peste 1,2 milioane de oameni din 89 de oraşe mari şi districte, precum şi 560 de localităţi mai mici, au fost afectaţi de aceste intemperii".

Chinezii au folosit platformele de media socială pentru că eforturile de salvare să fie mai eficiente. Postările în care se solicită ajutor sunt redirecționate pentru echipele de salvare, astfel că acestea să știe unde să intervină.

Când a apărut vestea că numeroase trenuri sunt blocate după ce liniile de cale ferată au fost inundate, utilizatorii au centralizat listele cu numărul fiecărui tren și resursele de care au nevoie călătorii. De exemplu, hastagul "trenul k226 - chemare pentru ajutor de urgență" a fost vizualizat de peste 800 de milioane de ori. Iar locuitorii din zona în care a rămas blocat trenul respectiv au adus imediat alimente și sticle cu apă pentru calatorii sinistrați.

Hastaguri de încurajare de gentul "Henan, fii tare!" au devenit virale în mediul online.


VIDEO PROTVPLUS.RO