Zece spioni chinezi puși sub acuzare pentru că ar fi încercat să fure tehnologie aerospațială

01-11-2018 21:14

SUA-CHINA

Statele Unite au pus sub acuzare zece persoane care ar fi încercat să fure pentru China tehnologie aerospaţială dezvoltată de către două companii din Franţa şi Statele Unite, relatează Euractiv.

Printre cei puşi sub acuzare se numără doi ofiţeri ai serviciilor de informaţii chineze, şase hackeri şi doi angajaţi ai companiei franceze Safran Group.

Conform Departamentului de Justiţie american, cei zece ar fi încercat să fure tehnologie de motoare cu turbină timp de cinci ani, pe cale informatică. Iar operaţiunea ar fi avut loc sub coordonarea Ministerului Securităţii Statului din China, prin intermediul biroului regional din provincia Jiangsu.

Foto: Motorul LEAP-1A, conceput de Safran Group și General Electric Aviation

Provincia Jiangsu nu a fost aleasă întâmplător de serviciile chineze, tehnologia vizată de spioni fiind dezvoltată de un consorţiu franco-american, ce avea un birou chiar în acea regiune.

Potrivit Euractiv, implicate în proiectul de cercetare ar fi fost compania americană General Electric Aviation şi compania franceză Safran Group, două dintre cele mai mari companii din lume, din domeniul aerospaţial.

Foto: Directorul adjunct al FBI, David Bowdich, vorbește în fața presei despre acțiunea legală îndreptată împotriva spionilor chinezi, pe motiv de spionaj economic (1 noiembrie)

"La momentul intruziunii, a companie chineză de stat din domeniul aerospaţial lucra la dezvoltarea unui motor similar pentru utilizarea pe avioanele comerciale produse în China şi în alte zone", a motivat Departamentul de Justiţie american, citat de Euractiv.

Cazul acesta este direct legat de cel al capturării în Belgia, în octombrie, a lui Xu Yanjun, un spion chinez pentru care lucrau opt dintre cele zece persoane puse sub acuzare. Xu Yanjun a fost capturat în cadrul unei operaţiuni de contraspionaj, acesta fiind atras în Belgia tocmai pentru a i se confirmă intenţiile şi pentru a fi arestat.

Ca răspuns la capturarea lui Xu Yanjun, China a acuzat Statele Unite de "invenții".

Potrivit analiştilor STRATFOR, tehnologia turbinei dezvoltate de companiile General Electric Aviation şi Safran Group este doar una dintr-o listă lungă de tehnologii pe care China şi-a propus să le procure.

Foto: Motorul LEAP-1A, conceput de Safran Group și General Electric Aviation

În 2015, Guvernul chinez a anunţat aşa-numitul plan pe zece ani denumit "Made în China 2025", care vizează obţinerea de tehnologii de ultimă oră din mai multe domenii, precum IT, robotică, producţia de nave, producţia de căi ferate, domeniul aerospaţial și multe altele.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Euractiv


VIDEO PROTVPLUS.RO