„Casele plutitoare”, soluția găsită de londonezi pentru chiriile scumpe. Cum arată viața pe o barcă
Britanicii au descoperit un stil de viață mult mai liniștit, pe apă. În Londra, un număr tot mai mare de oameni aleg să locuiască pe ambarcațiuni transformate în case plutitoare.
Aceste locuințe neconvenționale oferă confortul necesar, iar costurile sunt mult mai accesibile comparativ cu apartamentele tradiționale din oraș.
Rose are 32 de ani și locuiește într-o casă plutitoare de mai bine de un an. A cumpărat-o cu 35.000 de lire, adică aproape 40.000 de euro. Spune că a renovat-o singură.
Rose Williams: „E foarte romantic să vezi cum, dimineața, soarele se reflectă în apă, iar razele se reflectă apoi în tavan”.
Cine nu își permite să cumpere o casă plutitoare, o poate închiria. O barcă are o bucătărie modernă și o baie cu cadă.
James, proprietar: „Suntem în centrul Londrei și e așa de liniște aici, se aud doar câteva rațe. O noapte de cazare costă 295 de lire (350 de euro)”.
Cei care caută luxul pot opta pentru o locuință plutitoare cu vedere la Tower Bridge. Prețul chiriei pentru o singură zi este de o mie de lire, adică 1.200 de euro.
Propietar: „Este un loc minunat de unde să vizitezi Londra, multe atracții sunt la câțiva pași, avem mult spațiu aici pe barcă și e minunată pentru mine și familia mea”.
În Londra, chiriile au crescut cu peste 30% în ultimii trei ani. Prin urmare, cei cu venituri modeste și-au îndreptat atenția către casele plutitoare, mult mai ieftine decât locuințele tradiționale.
Ulrich Oppold, RTL-Reporter: „E o senzație specială să locuiești pe o casă plutitoare ca asta. Totul e cu încetinitorul și liniștea, în mod special, creează un contrast plăcut cu viața agitată a Londrei”.
Eva s-a mutat din Germania la Londra. Anul trecut a cumpărat o casă pe apă cu aproximativ 40.000 de euro. Cheltuielile cu întreținerea și utilitățile sunt mici, spun proprietarii.
Eva Koehle: „Factura la curent este foarte, foarte mică. Iarna ne încălzim cu lemne și asta costă ceva. Dar gătesc cu gaze și energie solară. Sunt, practic, independentă”.
Tânăra plătește doar taxa pentru ancorare, 100 de euro pe lună. În rest, spune că are tot ce este necesar pentru o viață confortabilă, în afară de o mașină de spălat.
În jur de 10.000 de londonezi locuiesc tot anul în astfel de case. Mulți dintre ei trebuie să-și găsească un nou loc de ancorare o dată la 40 de zile, potrivit regulilor.
Oamenii spun că lupta continuă pentru cele mai bune locuri de-a lungul canalelor face parte din farmecul vieții în capitala britanică.