Zborul MH17: Ce au descoperit jurnalistii de investigatie despre doborarea avionului. Raportul cenzurat va fi facut public
Procuratura olandeza "va studia cu seriozitate" un raport al unor jurnalisti de investigatie identificand vreo 20 de soldati rusi probabil implicati in prabusirea zborului MH17, doborat in iulie 2014 in estul Ucrainei aflat in razboi.
Raportul a fost redactat de Bellingcat, care se descrie ca un grup de "jurnalisti cetateni". Cu sediul in Marea Britanie, Bellingcat este specializat in colectarea si analizarea informatiilor disponibile pe retele sociale si ale surse numite "deschise".
"Am primit raportul imediat dupa Craciun", a declarat purtatorul de cuvant al parchetului olandez, Wim de Bruin. In prezent, procuratura incearca sa ii identifice pe responsabilii catastrofei in cursul careia si-au pierdut viata 298 de persoane, dintre care doua treimi olandezi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Il vom studia cu seriozitate si vom stabili daca poate fi utilizat pentru ancheta penala", a mentionat aceeasi sursa, conform careia procuratura "a mai fost in contact" cu Bellingcat in trecut.
Bellingcat a afirmat in 2014 ca un lansator BUK observat la 17 iulie cu putin inainte de prabusirea in zona aflata sub controlul separatistilor, provenea dintr-un convoi militar al brigazii aeriene ruse de la baza Kursk care efectua manevre la acea data in apropierea granitei ucrainene, relateaza Agerpres.
Acelasi lansator a fost filmat ulterior cu cel putin o racheta lipsa.
Intr-un interviu prezentat duminica de televiziunea publica olandeza NOS, fondatorul Bellingcat, Eliot Higgins, a precizat ca organizatia sa a identificat un grup de 20 de militari din aceasta brigada care "este probabil grupul care cunoaste persoana (care a tras) si din care face parte persoana care a facut asta".
Pentru aceasta, Bellingcat a consultat fotografii postate pe retelele sociale sau liste de prezenta ale armatei publicate pe internet. O versiune cenzurata a raportului urmeaza sa fie data publicitatii "in scurt timp", potrivit NOS.
O ancheta internationala asupra cauzelor prabusirii zborului MH17, coordonata de Olanda, a afirmat in octombrie ca asupra avionului Boeing al companiei Malaysia Airlines a fost trasa o racheta sol-aer de tip BUK de fabricatie ruseasca, dintr-o zona aflata sub controlul separatistilor prorusi.
Aceasta afirmatie vine in sprijinul teoriei avansate mai ales de Ucraina si Statele Unite, dar pe care Kremlinul o respinge cu fermitate, acuzand fortele ucrainene.
In prezent, Olanda efectueaza, de asemenea, o ancheta penala pentru a identifica persoanele care se fac vinovate de prabusirea avionului, insa numerosi experti se indoiesc ca autorii tirului cu racheta vor fi arestati si judecati vreodata.