Zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines: 8 intrebari fara raspuns despre catastrofa din Ucraina
In mijlocul haosului si durerii, intrebarile cheie despre doborarea zborului MH17 par sa ramana fara raspuns. Catastrofa, in urma careia 298 de persoane au murit, a transformat o tensiune locala precum cea din regiunea Ucrainei intr-o problema globala.
Exista 8 intrebari legate de doborarea avionului Malaysia Airlines care nu si-au gasit nici acum raspuns, scrie CNN.
1. Cine a doborat avionul?
Doar o ancheta completa va putea raspunde la aceasta intrebare. Tot ceea ce se stie pana la acest moment este faptul cu zborul MH17 a fost doborat de o racheta sol-aer de pe teritoriu ucrainean, dintr-o zona controlata de rebelii pro-rusi.
Guvernul Ucrainei sustine ca are „dovezi convingatoare” si ca dintr-un dispozitiv controlat de specialisti rusi a fost trasa racheta. Inclusiv autoritatile americane au aratat cu degetul catre rebelii rusi bine instruiti.
„Avem o inregistrare in care se poate vedea un lansator care se deplaseaza printr-o anumita zona, cu cel putin o racheta lipsa”, a declarat secretarul de stat John Kerry pentru CNN.
Pe de alta parte insa, Rusia a negat orice implicare in doborarea avionului. La fel si rebelii pro-rusi sustin ca vinovati de tragedie sunt militarii din Ucraina, fara a avea insa vreo dovada in acest sens.
2. De ce ar vrea cineva sa doboare un avion de pasageri?
Daca intr-adevar rebelii sunt in spatele atacului, este foarte probabil ca acestia sa fi confundat avionul cu o aeronava militara ucraineana, scrie CNN. In ultimele luni, rebelii au folosit rachete sol-aer pentru a dobora mai mult de o duzina de avioane, inclusiv doua avioane de transport, potrivit Ambasadei SUA de la Kiev.
La scurt timp dupa accident, Igor Strelkov, ministrul Apararii auto-proclamatei Republicii Populare Donetsk, a sustinut in mediul online ca rebelii au doborat un avion de transport militar. Aceste mesaje au fost ulterior sterse, mai exact, in momentul in care s-a dovedit avionul doborat a fost un avion civil.
"Au crezut ca era un avion ucrainean," a declarat senatorul John McCain pentru MSNBC.
3. De ce a zburat avionul intr-o zona de razboi?
Cele mai multe companii aeriene urmeaza regulile stabilite de catre autoritatile nationale ale aviatiei civile si umeaza ruta cea mai directa si disponibila, a declarat Mary Schiavo, un fost general inspector al Departamentului de Transport al SUA.
Zborul Malaysia Airlines a plecat de la Amsterdam catre Kuala Lumpur. A zburat peste estul Ucrainei, care este un traseu comun pentru operatorii de transport international.
Saptamana trecuta, Eurocontrol, agentia responsabila pentru coordonarea spatiului aerian european, a declarat ca autoritatile ucrainene au inchis spatiul aerian in zona aflata mult sub culoarul prin care a trexut zborul MH 17.
"Exista o multime de intrebari care urmeaza sa fie puse in locuri diferite", a declarat analistul CNN Miles O'Brien. "De ce nu au inchis oficialii guvernamentali intregul spatiu aerian?”
3. Cand vor avea acces la locul accidentului investigatorii internationali ?
Nimeni nu stie. O reuniune a Consiliului de Securitate al ONU s-a incheiat luni dimineata, cu o rezolutie a Australiei care a cerut o ancheta internationala rapida.
"Nu exista niciun dubiu ca in acest moment zona se afla sub controlul rebelilor sustinuti de Rusia. Si tinand cont de faptul ca multe dintre dovezi ii arata responsabili pentru doborarea avionului, este ca si cum locul crimei ar fi fost lasat pe mana criminalilor” a spus prim-ministru al Australiei, Tony Abbott.
Dar Rusia, care are drept de veto in calitate de membru permanent al Consiliului, vrea o rezolutie modificata – si anume una care sa excluda Ucraina din orice tip de investigatie cu privire la tragedie.
4. Unde sunt cutiile negre?
Rebelii spun ca au recuperat ceva, dar nu pot fi siguri ca este vorba despre cutiile negre care contin datele de zbor si discutiile din cabina pilotilor.
"Acestea sunt niste obiecte tehnice. Nu putem spune cu siguranta ca sunt cutii negre", a declarat liderul rebel Alex Borodai pentru CNN.
Gasirea dispozitivelor este cruciala; acestea vor oferi indicii vitale despre ultimele clipe de zbor. Insa ce anume s-a intamplat cu acele cutii nu se stie clar. In interceptarea audio facuta publica de guvernul ucrainean, un lider rebel este auzit spunand ca Moscova este foarte interesata de cutiile negre si indeamna adeptii sa le caute urgent.
6. Au fost recuperate toate corpurile victimelor?
Nu se poate confirma acest lucru. Rebelii pastreaza cele mai multe dintre trupuri in doua vagoane frigorifice in apropiere de locul catastrofei. Si, in timp ce observatorii internationali au confirmat ca au vazut "zeci si zeci de cadavre" in tren, nu a existat nicio modalitate de a verifica numarul total.
7. Ce se va intampla cu ramasitele?
Nimeni nu stie inca daca acestea vor fi identificate sau unde vor ajunge.
Alex Borodai, liderul rebel, spune ca ar preda ramasitele rudelor, dar numai dupa ce "expertii" le vor examina. El spune ca se teme daca ramasitele vor ajunge in Ucraina, guvernul le-ar folosi ca mijloc de proba pentru a da vina pe luptatorii sai pentru doborarea avionului.
"Vreau acele trupuri," a spus Selena Fredriksz la un memorial la aeroportul Schiphol din Amsterdam. Fiul ei, in varsta de 23 de ani, Bryce, a fost unul dintre pasagerii din avion. "Ei pot avea orice, dar trupurile trebuie sa vina inapoi. Luati iPhone lor, luati banii, luati totul."
8. Cum va raspunde Rusia?
In cazul in care o investigatie va scoate la iveala faptul ca avionul a fost doborat de rebeli cu o racheta furnizata de rusi, Vladimir Putin va avea doua optiuni si niciuna in avantajul sau, spune profesorul Daniel Treisman, citat de CNN.
Putin ar putea respinge concluziile si sa ramana alaturi de rebeli. Daca va face acest lucru, el risca sa devina un paria international. Occidentul ar putea lovi Rusia cu sanctiuni economice chiar mai dure, suficient pentru a paraliza economia si a trimite tara in recesiune.
Sau, Putin ar putea rupe legaturile cu rebelii. Insa acest lucru ar putea prezenta probleme.
"O propaganda intensa a convins multi rusi de faptul ca acei co-etnici ai lor din Donetsk si Luhansk sunt masacrati de trupele comandate de un regim fascist de la Kiev", a declarat Treisman, profesor de stiinte politice la Universitatea din California, Los Angeles.
"Daca Putin va ceda presiunii internationale si ii va abandona pe rebeli, atunci ar da dovada de lasitate", a mai spus profesorul.