Yemenul se confruntă cu o foamete extrem de mare: ”Sunt șocat de ceea ce am văzut”
Yemenul se confruntă cu o foamete extrem de mare, la fel ca cea care a lovit Etiopia la începutul anilor 1980 și care a ucis 1,2 milioane de oameni, potrivit secretarului general al Consiliului norvegian pentru refugiați, Jan Egeland.
Potrivit Euronews, Egeland a avertizat că 16 milioane de oameni au nevoie în prezent de ajutor, efort care ar ajunge la un cost de peste 4 miliarde de dolari (3,3 miliarde de euro). El a făcut aceste declarații la Conferința internațională a donatorilor pentru Yemen, organizată pentru criza umanitară din națiunea Orientului Mijlociu, care este acum devastată de război.
”Sunt șocat de ceea ce am văzut în Yemen”, a declarat Egeland pentru Euronews, aflat în Hajjah, una dintre zonele țării cele mai afectate de conflictul dintre guvernul houthi și o coaliție de state arabe conduse de Arabia Saudită.
”Am întâlnit mame cu copii scheletici. Mi-au spus că, din moment ce rațiile alimentare au fost reduse cu 50% anul trecut, ele nu mai pot alăpta”, a spus el.
„Am întâlnit o mamă care a spus că a [pierdut] cinci copii. A avut 14 copii și au rămas nouă. Una dintre ele nu putea merge, avea nouă ani și arăta de patru.” - mai spune secretarul general al Consiliului norvegian pentru refugiați.
Egeland a spus că, în cazul în care conferința nu strânge fondurile necesare pentru a aborda criza, „vom vedea aici o foamete, așa cum lumea nu a mai văzut-o din anii 1980 în Etiopia”.
Foametea din Etiopia, care a durat între 1983 și 1985, a avut drept urmare 1,2 milioane de oameni morți, 2,5 milioane de persoane strămutate și peste 200.000 de copii care și-au pierdut ambii părinți.
El a cerut națiunilor care au luptat în Yemen, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Kuweit să se alăture Europei și Statelor Unite pentru un răspuns umanitar. "Voi spune că, dacă nu vom obține o dublare a ajutorului de anul trecut, vom avea cu toții mâinile pătate de foametea care va veni", a spus el.
”Nu putem permite ca milioane și milioane de oameni să moară în foamete în 2021. Și războiul trebuie să se încheie.”
Președintele SUA, Joe Biden, a oprit recent sprijinul american pentru războiul din Yemen, eliminând ajutorul puternic pentru Riyadh și dând speranță că acest conflict se va încheia curând.
Arabia Saudită nu recunoaște legitimitatea guvernului Houthi din Yemen, care a preluat puterea de la președintele Ali Abdullah Saleh în 2015. Acesta a fost forțat să caute exilul la Riyadh.