Xi Jinping susține că vrea să aducă pacea în Ucraina. Analiștii îl contrazic spunând că sprijinul Chinei pentru Rusia crește
Liderul Chinei, Xi Jinping, a jucat rolul de „pacificator” al Ucrainei în timpul discuțiilor de marți cu cancelarul german Olaf Scholz.
În cadrul întâlnirii de la Beijing, Xi i-a prezentat omologului său german patru principii pentru pace în Ucraina, potrivit presei de stat chineze.
Xi a declarat că națiunile trebuie să se concentreze pe „menținerea păcii și a stabilității și să se abțină de la căutarea unor câștiguri egoiste", precum și să „răcească situația și să nu adauge combustibil la foc”.
El a adăugat că acestea trebuie să stabilească condițiile pentru restabilirea păcii, reducând în același timp impactul războiului asupra economiei mondiale.
Principiile sunt vagi și similare unui plan de pace pentru Ucraina propus de China anul trecut. La vremea respectivă, SUA au declarat că planul a funcționat în mare parte în favoarea Rusiei.
Dar, în ciuda acestor declarații publice, analiștii spun că pretențiile lui Xi de a fi un sol de pace pentru Ucraina sunt o șaradă și că, în realitate, China sporește sprijinul pentru armata rusă.
Luna trecută, Royal United Services Institute din Londra a avertizat că Rusia își intensifică cooperarea cu China în domeniul tehnologiei 5G și al tehnologiei satelitare.
În ultimele săptămâni, serviciile secrete americane au afirmat că China își mărește vânzările de echipamente către Rusia, precum și furnizarea de tehnologii importante, cum ar fi microelectronica, optica, mașinile și propulsoarele pentru rachete.
Acest lucru se adaugă la sprijinul diplomatic și economic pe care China l-a acordat deja Kremlinului.
China încearcă să obțină bunăvoință din partea Germaniei
Institutul pentru Studiul Războiului a declarat, marți, că Xi încearcă să obțină bunăvoință din partea Germaniei, un partener comercial cheie pentru China, dar un aliat al Ucrainei.
„Semnalele în general vagi ale lui Xi către Scholz în ceea ce privește Ucraina, pe fondul intensificării, după cum se pare, a sprijinului chinezesc pentru Rusia, sunt, prin urmare, mai degrabă o încercare de a menține accesul Chinei la piețele europene prin obținerea de bunăvoință din partea Germaniei, decât de a arăta un interes real pentru a facilita încetarea invaziei Rusiei în Ucraina”, au declarat analiștii săi.
Scholz este cel mai recent lider occidental care a încercat să îl convingă pe Xi să își folosească influența pe lângă președintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt invaziei din Ucraina.
Dar China nu a dat semne de schimbare a poziției sale, reiterând afirmațiile potrivit cărora Occidentul este vinovat pentru război prin înarmarea Ucrainei, relatează Associated Press și Insider.
China a echilibrat priorități conflictuale în Ucraina, după cum au declarat anterior analiștii pentru Business Insider. În timp ce Xi vede o victorie a Rusiei în război ca pe o modalitate de a afecta puterea globală a principalilor susținători ai Ucrainei, el este, de asemenea, dornic să păstreze accesul la piețele occidentale și la investițiile americane.
În ultimii ani, economia chineză a cunoscut o recesiune serioasă cauzată de o bulă imobiliară, iar Xi și-a schimbat brusc tonul cu mulți lideri occidentali, oferind o serie de concesii președintelui american Joe Biden la o întâlnire de anul trecut de la San Francisco.
Până în prezent, această schimbare de ton nu a dus la o schimbare substanțială a poziției sale privind războiul lui Putin în Ucraina, în ciuda celor mai bune eforturi ale liderilor occidentali de a-l determina să intervină.