Wikileaks - note secrete ale ambasadei SUA, despre ministrul Oprea. "Este neclar cum a avansat"
O nota secreta a diplomatilor americani, dezvaluita de WikiLeaks si citata de Mediafax, facea referire, in ianuarie 2010, la seful MAPN. Documentul referitor la Gabriel Oprea se numeste "Noul ministru al Apararii - vechii soldati nu mor".
Documentul ambasadei americane, clasificat "confidential" si datat 19 ianuarie 2010, este semnat de ministrul consilier Jeri Guthrie-Corn.
"Generalul in retragere cu patru stele, Gabriel Oprea, aduce know-how politic dar si militar Ministerului Apararii Nationale", noteaza diplomatii americani, citati de Mediafax.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Diplomatii mai noteaza ca Oprea a fost respectat ca soldat, dar si in mediul academic militar, insa "adevaratele sale talente au devenit evidente odata cu intrarea sa in politica".
"In pofida faptului ca s-a retras cu gradul de capitan, Oprea a fost promovat la gradul de general cu patru stele, iar acum ca ministru al Apararii Nationale si sef al unui grup puternic si in crestere de parlamentari, datorita abilitatilor politice si a flerului de a alege partea castigatoare in luptele politice din Romania", noteaza Jeri Guthrie Corn, ministru consilier la ambasada SUA si cea care a redactat nota.
Acelasi ministru mai face cateva observatii si despre cariera militara a lui Gabriel Oprea, adaugand ca "este neclar cum si cand a avansat Oprea de la capitan, in 1993, la maior, locotenent colonel, colonel".
"A fost promovat general de brigada cu o stea in noiembrie 2001, a primit a doua stea in 2003, pe cea de-a treia in 2008 si pe cea de-a patra in 2009", noteaza americanii, spunand ca, in timp ce primele doua stele i-au fost date de Ion Iliescu, celelalte doua i-au fost acordate de Traian Basescu, "dupa ce Oprea a inceput sa se distanteze de PSD".
Jerri Guthrie Corn trece in revista si cariera politica a generalului Oprea in PSD, notand ca, "atunci cand PSD a facut a facut o coalitie cu PDL-ul presedintelui Traian Basescu, in decembrie 2008, Oprea, cu sprijinul lui Nastase, a fost ales ministru de Interne".
"In pofida faptului ca a primit aceasta functie, Oprea nu se mai simtea bine in PSD. Era strans aliat al lui Nastase, a carui izolare era in crestere, si in opozitie cu presedintele PSD, Mircea Geoana", au mai notat diplomatii americani.
In ceea ce priveste functia de ministru de Interne ocupata pentru scurt timp in coalitia PSD-PDL, diplomatii americani noteaza ca Oprea a pierdut increderea PSD prin numirea lui Virgil Ardelean, "un favorit al lui Basescu", la conducerea DGIPI si prin refuzul de a numi membri PSD in functii cheie din MAI.
"Presedintele Geoana l-a chemat pe Oprea pentru a-i reprosa numirile, dar Oprea i-a spus fara ocolisuri ca el nu da socoteala partidului pentru munca sa ca ministru", noteaza diplomatii americani.
De asemenea, ambasada SUA noteaza "apatia" predecesorilor lui Oprea la conducerea MApN.
"Ministerul Apararii Nationale al Romaniei a fost afectat de o serie de ministri care au fost incapabili sau care nu au dorit sa lupte pentru resursele necesare modernizarii fortelor armate si pentru sprijinirea desfasurarii acestora in plan international. in pofida apatiei fostilor ministri, armata Romaniei s-a dovedit a fi un puternic aliat al NATO in Afganistan, in Irak si in Balcanii de Vest", mai comenteaza diplomatii americani.