WikiLeaks: Guvernele isi spioneaza cetatenii folosind telefoanele mobile, e-mailul si Internetul

02-12-2011 07:48

wikileaks

WikiLeaks a anuntat ca si-a reluat activitatea, suspendata in octombrie din cauza lipsei de fonduri, cu publicarea unor documente care arata cum guvernele isi spioneaza propriii cetateni.

In cadrul unei conferinte de presa, fondatorul site-ului, Julian Assange, a lansat publicarea a sute de documente provenind de la 160 de companii din 25 de tari, specializate in supravegherea si interceptarea telecomunicatiilor.

Acestea arata cum aceste sisteme permit guvernelor sa supravegheze persoanele prin telefoanele mobile, conturile de e-mail si urmele lasate pe Internet, scrie Mediafax.

In paralel, site-ul Owni.fr a dezvaluit in parteneriat cu WikiLeaks aproximativ 1.100 de documente provenind de la companii, intre care o firma franceza, Amesys, care a facut afaceri cu regimul fostului lider libian Muammar Ghaddafi.

E-mailurile a sapte opozanti libieni in exil, care locuiesc in Marea Britanie sau Statele Unite, au fost spionate in aceste tari prin sistemul de interceptare si supraveghere vandut Libiei de Amesys, potrivit acestui site.

Documentele publicate joi de WikiLeaks includ manuale de supraveghere vandute in trecut regimurilor autoritare din lumea araba cum ar fi Siria, Libia, Tunisia si Egipt.

Potrivit lui Julian Assange, industria de supraveghere si interceptare a comunicatiilor a trecut de la un cerc restrans de clienti din domeniul serviciilor de informatii, cum ar fi agentiile de informatii americane sau britanice, la o retea mondiala.

Expertii care au lucrat cu WikiLeaks in vederea publicarii documentelor au cerut o reglementare a acestor tehnologii. "Guvernele occidentale nu pot ramane inactive cand acest tip de tehnologie este vandut", a subliniat Eric King, de la organizatia neguvernamentala Privacy International.

Julian Assange se afla in prezent in arest la domiciliu in Marea Britanie, in asteptarea apelului formulat impotriva deciziei de extradare in Suedia unde trebuie sa raspunda acuzatiei de agresiune sexuala. Tribunalul va decide la 5 decembrie daca va primi apelul.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO